Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Interculturalitatea din spaţiul anglo-saxon și cel românesc” la Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia

Proiectul

„Interculturalitatea din spaţiul anglo-saxon și cel românesc” la Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia

Activităţile extracurriculare realizate an de an cu scopul de a-i familiariza pe elevi şi cadrele didactice cu diversitatea culturală a spaţiului anglo-saxon ca urmare a studiului limbilor străine la clasă au dus la realizarea acestui proiect educativ, avizat de I.Ș.J. Bihor cu numărul 231/07.11.2019.

 În calitate de profesor de limba engleză, pregătesc și îndrum elevii în fiecare an pentru a sărbători la nivelul școlii Ziua Europeană a Limbilor Străine, de Halloween, pregătim creații artistice și dovleci cât mai interesanți, de Naşterea Domnului, pictăm icoane, desene, felicitări, de Valentine's Day, copiii își trimit felicitări și mici cadouri și facem o comparație între Dragobete și Valentine's Day, realizăm mărțișoare și felicitări originale cu ocazia Zilei de 8 Martie, iar de Paşti, participăm la Festivalul de Pricesne desfășurat în fiecare an la nivelul unității și încondeiem ouă la Festivalul de la Drăgoteni. De Ziua Europei, devenim mai conştienţi că facem parte din marea familie a Uniunii Europene şi de 1 Iunie, ne amintim cu toţii de copilăria noastră fericită.
Organizez și coordonez aceste activități din dorința de a conştientiza elevii de importanţa învățării unei limbi străine, a cunoașterii altor culturi, a altor civilizații, literaturi și pentru a privi lumea înconjurătoare cu mai mult interes.
Câteva obiective urmărite în acest proiect: stimularea potenţialului artistico-creativ al elevilor și implicarea lor în activități motivante care să prevină/reducă absenteismul și abandonul școlar; creșterea motivației elevilor pentru lucrul în echipă; valorizarea activităţii didactice şi educative desfăşurate de profesorii de limbi străine; creşterea calităţii demersului didactic.
Au fost implicați elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Roșia, elevi și cadre didactice ale școlilor partenere și cadre didactice de la Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia.
Au fost semnate parteneriate cu nouă școli din județ și din alte județe: Şcoala Gimnazială  Nr. 1 Remetea, Şcoala Gimnazială ,,Viorel Horj" Drăgăneşti, Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş", Beiuş, Liceul Tehnologic „Țara Moților" Albac - județul Alba, Liceul Tehnologic „Unirea" Ștei, Colegiul Național „Samuil Vulcan" Beiuș, Școala Gimnazială Nr. 1 Tărcaia, Liceul Tehnologic „Transilvania" Deva - județul Hunedoara, Școala Gimnazială Nr. 1 Răbăgani. Au participat 25 de cadre didactice și 122 de elevi.
Proiectul a inclus un calendar cu următoarele activități: „Ziua Europeană a Limbilor", ,,Funny Halloween", ,,Ziua Educaţiei  Globale", ,,It`s Chrismas for all - E Crăciun pentru toţi" - concurs cu participare indirectă; realizarea unei expoziţii de felicitări, jurizarea, premierea, trimiterea diplomelor şi adeverinţelor către parteneri; „Dragobete vs. Valentine s Day" - concurs cu participare indirectă; realizarea unei expoziţii cu lucrările copiilor, jurizarea, premierea, trimiterea diplomelor şi adeverinţelor către parteneri; ,,8 Martie - Mother's Day", ,,Happy Easter - Hristos a Înviat!", ,,Ziua Europei".
Activitățile s-au desfășurat conform calendarului, excepție făcând ultimele două activități, care datorită situației actuale, pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în unitățile/instituțiile de învățământ, instituțiile publice și toate structurile aflate în subordonarea sau coordonarea Ministerului Educației și Cercetării, nu s-au putut desfășura față în față, acestea fiind desfășurate online în lunile mai - iunie 2020, urmând a se relua în anul școlar următor.
În urma fiecărei activităţi realizate s-a completat o fişă tip de activitate, care a permis urmărirea realizării obiectivelor şi rezultatelor propuse, s-au făcut fotografii pe parcursul derulării proiectului, s-au organizat expoziţii cu produsele realizate de elevi, mese rotunde și discuţii între membrii echipei de proiect.
Au avut loc două concursuri cu participare indirectă: „It`s Chrismas for all - E Crăciun pentru toţi", concurs de felicitări și afişe în limbile engleză și română, ornamente - decoraţiuni de Crăciun. La concurs au participat 16 cadre didactice și 81 de elevi. Am realizat expoziţia de felicitări, jurizarea, premierea, trimiterea diplomelor şi adeverinţelor către parteneri.
Al doilea concurs din cadrul proiectului a fost: „Dragobete vs. Valentine s Day", concurs cu participare indirectă de fotografii, postere, felicitări, crafturi. Au participat 11 cadre didactice și 41de elevi. Am organizat expoziţia de felicitări, jurizarea, premierea, trimiterea diplomelor şi adeverinţelor către parteneri.
Apreciez și aduc mulțumiri pentru implicare și colaborare tuturor partenerilor din proiect, conducerii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Roșia, doamna director, profesor Silaghi Valentina-Gela care este și responsabilul proiectului, dar și colegilor, membri ai echipei de proiect: prof. Lungu Dana Cosmina, Ștef Ramona, Mariana Foncea și Harn Andreea Anca. Un rol important au avut membrii juriului, prof. Silaghi Valentina-Gela, Moghiș Marius, Ujoc Maria, Jula Sorina și Lucaciu Mădălina, care au jurizat cele 122 de lucrări ale elevilor participanți la cele două concursuri.
Sursele de finanţare au fost din fonduri proprii. Diplomele și adeverințele membrilor și partenerilor proiectului au fost eliberate de către noi, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia.
Deoarece activităţile proiectului se află an de an în calendarul activităţilor extracurriculare al şcolii, proiectul va avea continuitate şi va oferi beneficiarilor oportunitatea de exprimare artistico-creativă în fiecare an. Cadrele didactice implicate în implementarea proiectului vor asigura doar o diversitate a activităţilor propuse pentru a menţine treaz interesul elevilor pentru activităţile legate de diversitatea spaţiului anglo-saxon.
Profesor Cioloș Adina-Ionela,
coordonator proiect
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: „Interculturalitatea din spaţiul anglo-saxon și cel românesc” la Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:02:34 Ora de vară a Europei de Est