Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Unii cu mărțișoare, alții cu pliante, pancarte și fluturași

Copiii, femeile și polițiștii au ieșit ieri în stradă

Unii cu mărțișoare, alții cu pliante, pancarte și fluturași

Elevii doamnelor învățătoare institutoare Mariana Lucaci și Lia Șipoș, de la Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea au ieșit ieri în stradă să dăruiască trecătorilor mărțișoare confecționate de ei.

 A debutat „Primăvara nonviolenței”
 Luni (2 martie 2009), în Piața Unirii din Oradea, la statuia lui Mihai Viteazul, și-au dat întâlnire parteneri ai aceluiași proiect „Primăvara nonviolenței”, o campanie de prevenire și combatere a violenței în familie și școală, un program de acțiuni educative eșalonat pe perioada 1- 8 martie 2009.
 Este vorba despre o amplă manifestare de informare în care sunt implicați reprezentanți ai Uniunii Femeilor, Inspectoratului Școlar, Poliției de Proximitate..., elevi de la Liceul Teologic Greco-Catolic, Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 3 Oradea...
 La manifestarea de ieri de la statuie, alături de elevii clasei a III-a A, step by step, au dăruit mărțișoare trecătorilor două frumoase pedagogiste, Georgiana Filip și Eleonora Anei (din clasa a IX-a D), reprezentanți ai voluntarilor din Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, precum și 14 copii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 3, însoțiți de prof. Dana Bot, Loredana Bejan și Daniela Maier.
Grupului de vestitori ai primăverii li s-au alăturat partenerii de proiect, reprezentanții Uniunii Femeilor (Miorița Săteanu - președinta, Maria Popa -  vicepreședinta, Voichița Raț – secretarul general, Florica Bodea, Viorica Bratiș, Doina Vâlciu, Cristina Cioară și Lucia Pașca), reprezentanți ai Poliției de Proximitate (agent șef Florin Capriș) și ai Direcției de Muncă și Protecție Socială (consilierul Călin Sava).
„Acum, am sosit de la o altă acțiune pe care am avut-o la Centrul multifuncțional pentru persoane vârstnice din strada Corneliul Coposu, unde a avut loc vernisajul unei expoziții de goblenuri”, după cum ne-a spus secretarul general, Voichița Raț.
 Marți – „Alternative pentru violență”
 Despre amplele manifestări programate în zilele următoare avea să ne vorbească președintele Uniunii Femeilor, dna Miorița Săteanu (sufletista nr. 1 a manifestărilor).
 „Dacă astăzi (ieri – n.n.), am avut programate două manifestări, această acțiune stradală, cu mărțișoare, fluturași și pliante, intitulată „Zâmbet de primăvară”, precum și o alta anterioară, e vorba de deschiderea expoziției de goblenuri, intitulate „Strălucirea în culori a muncii femeilor”, mâine (marți, 3 martie – n.n.), la ora 12.00, va avea loc deschiderea oficială a parteneriatului pentru colaborare, un curs educativ pentru elevi „Alternative pentru violență” (și un lectorat cu părinții elevilor), la Grupul Școlar „Ioan Bococi” din Oradea, urmată de o nouă întâlnire la Centrul multifuncțional pentru persoane vârstnice din Rogerius (strada Corneliu Coposu), unde a fost vernisată astăzi expoziția de goblenuri, picturi pe sticlă și lucrări de artizanat”.
 Miercuri – „De la inimă la inimă”
 Manifestările vor continua miercuri (4 martie), la ora 10.00, cu o vizită la un adăpost pentru victime al fundației Smiles, unde reprezentanți ai instituțiilor din grupul de lucru consultativ vor dialoga cu victimele din adăpost.
La ora 12.00, este programat vernisajul expoziției de goblenuri la Centrul multifuncțional pentru persoane vârstnice din zona Ioșia (strada Cazaban), la ora 13.00 -  un curs educativ pentru elevi „Alternative pentru violență” (și un lectorat cu părinții elevilor), la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", iar la ora 14.00 - depunerea lucrărilor elevilor participanți la concursul de desene și eseuri tematice, intitulat „Floarea prieteniei”, la sala festivă a Liceului Teologic Greco-Catolic.
 Joi – „Primăvara antiviolenței”  
 Pentru joi (5 martie) sunt programate trei manifestări: o masă rotundă la Centrul multifuncțional pentru persoane vârstnice din zona Ioșia (strada Cazaban), la ora 12.00, intitulată „Oferă respect și dragoste bătrânilor”, o altă masă rotundă - „Primăvara antiviolenței”, la ora 13.00, pe tema siguranței în școală și victimele traficului de persoane, o acțiune la care vor participa reprezentanți ai consiliilor de elevi și consilieri educativi, iar de la ora 15.30, un program artistic – „Un zâmbet de primăvară”, oferit de elevi din clasa a III-a A, step by step, de la Liceul Teologic Greco-Catolic (elevii institutoarelor Mariana Lucaci și Lia Șipoș) și clasa I, de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” (elevii învățătoarei Andrada Raț). Cu acest prilej va fi vernisată expoziția de desene „Floarea prieteniei”, la sala festivă a Liceului Teologic Greco-Catolic.
 Vineri – zi de rugăciune ecumenică mondială pentru femei
 Vineri (6 martie), la ora 15.00, la Școala cu clasele I-VIII „Gaspar Andras” din   Biharia, va avea loc o reuniune, intitulată „Și noi, care mulți suntem, suntem un trup în Christos”, o manifestare propusă de un grup de femei din Noua Guinee.
Aceeași manifestare va fi reluată, de la ora 18.00, la biserica Mănăstirii Franciscane „Maica Domnului” din Oradea (strada Corneliu Coposu). (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Unii cu mărțișoare, alții cu pliante, pancarte și fluturași.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:19 Ora de vară a Europei de Est