Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Lorina, din Arad, s-a întors acasă de la Oradea cu Calul Bălan!

Duminică, am revenit la Târgul meşterilor populari

Lorina, din Arad, s-a întors acasă de la Oradea cu Calul Bălan!

Am revenit duminică (26 iulie 2020) în Parcul ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea, la cea de-a XXVII-a ediţie a Târgului meşterilor populari.

Am găsit o altă atmosferă (față de duminica trecută, 19 iulie), alte spirite și alți meșteri - prieteni, ,,abonați" ai târgului de la Oradea, de 20-25 de ani, deloc din Timișoara, Valu lui Traian (Constanța), Valea Mare (Vâlcea) sau Corud (Harghita)...
Să ne explicăm: de unde până unde Calul Bălan (calul bălan) la Oradea, Lorina și nu Lorena, Valu lui Traian și multe altele.
La mulți ani, domnule profesor Daniel Bălan!
Ajungând să-l salutăm pe prietenul nostru sculptor din județul Constanța, George Marincu, din comuna Valu lui Traian, am avut parte de o secvență aparte. După o negociere care a eșuat, a venit Lorina, din Arad, care a petrecut câteva zile de concediu în Oradea și Bihor, cu gândul să-i cumpere o sculptură tatălui său, profesorul Bălan Daniel, de ziua sa de naștere: un cal, iar George i-a propus calul bălan. Pe spatele operei i-a și dăltuit un mesaj: La mulți ani! Din partea Lorinei și Adrian, dar și din partea nepoților Daria și Alesia. Astăzi, 27 iulie, tocmai este ziua de naștere a domnului profesor D. Bălan. La mulți ani, domnule profesor, și din partea noastră, și a lui George, sculptorul!
Sofia Ștefana vine la târgul de la Oradea cu bunica Doina Moroșan din Horodnic de Sus (Suceava) de trei ani, de la vârsta de 7 ani și e mândră de bunica și de ouăle brodate pe care le făurește cu meșteșug bunica sa. Nu se plânge prea tare de școala online, dar din toamnă, vrea din tot sufletul ca școala să fie școală, nu simulare și improvizație! Pe maestrul și prietenul nostru din Timișoara, Dumitru Copil, l-am revăzut cu mare drag alături de fiica sa, doamna Ema-Maria Copil, care îl însoțește an de an la târgul de la Oradea de la vârsta de 16 ani, iar acum s-au împlinit 20 de veri de când ne onorează. Prieteni de o viață care ne aduc, an de an, noroc și bucurie, și ale lor produse (linguri sculptate, rodul pământului, potcoave -simbol, sporul casei...
Egyed Fero e din Finiș (Bihor), din satul colegului și prietenului nostru prof. Ilie Vesa. Fero colecționează și vinde intrumente muzicale tradiționale (la care și cântă): fluier ciobănesc, caval, tilincă, tobă din butuci de lemn, corn de bivol de suflat, drâmbe, tulnic mic din rădăcină de arin, iar în spatele standului pregătește tobițe pentru copiii foarte mici, ca să nu stea degeaba când nu are vizitatori.
Nepotul, la vârsta de doi ani, e la roata olarului!
În periplul nostru, ne-am oprit și pe la alte ,,case de meșteri mari", la maestrul într-ale olăritului Mathe Denes din Corund (Harghita), care, din vorbă în vorbă, ne-a făcut cunoștință cu reprezentanți ai tinerei generații, cu nepotul, care, de la doi ani, a ajuns să îndrăgească și să mânuiască roata olarului (după cum l-am putut vedea într-un filmuleț, postat pe telefon).
Vița Lepădatu e de viță nobilă!
Iordan și Vița Lepădatu din Valea Mare, județul Vâlcea, se mândresc cu lingurile de lemn sculptate și cu alte produse din salcie roșie, cunoscute și peste hotare, pentru că Vița, soția sa, e destoinică, de viță veche și nobilă, după cum recunoaște domnul Iordan. Ne-a îndemnat să o căutăm pe doamna Vița pe Facebook, să aflăm prin câte țări a umblat cu marfa sa renumită de Valea Mare. La standul fiului lor, Gheorghe Lepădatu, plasat aproape de scenă, am văzut o lingură uriașă, imposibil de imaginat la asemenea dimensiuni. Pe cine credeți că am întâlnit duminică la târg? Pe studenta Apostu, de la Universitatea Agora, într-o companie selectă, cu mulți copii, dornici să-și procure amintiri de la târg. Dar câte nu am văzut și am auzit la Târgul meșterilor populari, un târg de soi, cu meșteri unu și unu, care se încăpățânează să promoveze meșteșugurile și tradițiile câte mai sunt prin satele României, iar făuritorii de instrumente muzicale ne-au încântat cu câte un recital, dorind să ne demonstreze că ceea ce au făurit și expus pe stand se prezintă singure atunci când maestrul le dă viață și strălucire, încântându-ne auzul. Așa au făcut: Egyed Fero (din Finiș), Bocos Ladislau (din Oradea), Bertalan Attila (din Târgușor - Bihor) sau Marius Mihuț (din Cihei). Nu mare ne-a fost mirarea să-l întâlnim pe Ciolacu la târgul de la Oradea; e adevărat că domnul Ciolacu Pompiliu e meșter, nu politician, din Târgu Jiu (Gorj), alături de alți meșteri: Pătru Nicolae (din Furnicoși, jud. Argeș), prietenul nostru artist Radu Târnoveanu (din Paleu), Grunzu Ana (din Tomești, Iași), Fazekas Angela (din Bezid, Mureș), Tofalvi Laszlo (din Corund), Radu Lazăr (din Ceica), Ileana Vlad (din Sânmartin), Căldăraru Victor sen. (din Brateiu, Sibiu), Trifuț Iosif  (din Câmpeni, Alba), cu opincile sale după model dacic, reprezentat de doamna Trifuț, Adam și Liana Curta (din Cluj-Napoca), Asociația Down Oradea - Centrul de zi ,,Iedera", Dorina Hamza (din Drăgoteni)...
De, când vii la târg ai ce vedea, și asta ne bucură an de an!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (77 de poze) în Galeria foto: Lorina, din Arad, s-a întors acasă de la Oradea cu Calul Bălan!

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:41:11 Ora standard a Europei de Est