Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ne-am protejat, ne-am dezinfectat, am socializat, am învățat, ne-am jucat și am ieșit pe locul întâi

Tabăra 13 Covit - bucuria revederii

Ne-am protejat, ne-am dezinfectat, am socializat, am învățat, ne-am jucat și am ieșit pe locul întâi

După cum eram obișnuiți, în fiecare vacanță de vară, organizam câteva zile de tabără, de activități de vară altfel.

Vara aceasta ne-am trezit într-o situație aparte, pandemia din ultimile luni ne-a obligat să păstrăm distanțarea fizică, grădinița și școala derulându-se online, această situație impunându-ne anumite restricții, respectarea anumitor reguli de prevenție. Astfel, cu toate că mulți copii ar fi vrut să participe la activitățile recreativ educative organizate, după o lungă absență de socializare alături de colegi sau alți copii, am purces cu entuziasm, dar și cu o oarecare reținere la un ,,maraton" de două săptămâni de ,,tabără urbană". Bineînțeles că înainte de toate, ne-am luat măsurile de protejare împotriva virușilor cu care se confruntă întreaga omenire în acest moment (dezinfectanți, măști, termometru etc), limitându-ne ca timp la 4 ore cu 13 copii doritori, cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani.
Activitățile zilnice s-au derulat în două etape și anume activități la alegere și activități organizate, cele mai multe derulându-se în aer liber. În fiecare dimineață, după „salutul personalizat în caz de pandemie", îi aștepta câte o ștafetă diferită cu obstacole combinate, ca formă alternativă la așa-zisa înviorare.
Ne-am orientat spre jocuri și întreceri îndrăgite, multe propuse chiar de ei: puzzle, construcții din lego/ cuburi/nisip, fotbal, popice, badminton, volei, kendama,mozaic, modelaj din plastilină,  trecerea și săritura peste și pe sub coardă etc.
Relaxarea și voia bună au fost elementele prioritare pe parcursul taberei, copiii având posibilitatea de a alege locul preferat de stat la umbră sau la soare dintre hamac, șezlong, rogojină, leagăn, scaun pescăresc, saltele etc
Am colorat și am desenat, coloratul simplu și după coduri,desenatul după șablon/după umbră, colajul, farfuriile decorate, crearea unor obiecte decorative folosind mandala, fișe variate de CLR, MEM și DP, scrierea la tablă după dictare etc. Jocurile  au excelat, într-o paletă largă: jocuri de societate, jocuri de cunoaștere și autocunoaștere, jocuri didactice, jocuri și întreceri specifice taberelor.
Eforturile și reușita au fost răsplătite aproape zilnic cu surprize dulci, aduse pe rând de către fiecare dintre participanți și organizatori. Tombola cu obiecte ce încap într-un bol i-a bucurat enorm, ea fiind până la urmă un mijloc didactic și un procedeu atractiv de a repeta numerele naturale și caracteristicile obiectelor din jur  (culoare, mărime, material realizat, textură, utilitate).
Cireașa de pe tort a constituit-o  activitatea gospodărească: prepararea unei rețete speciale, de la cap la coadă, salam de biscuiți, cu un final fericit, dispariția magică a produsului de pe tavă. Oare ce s-a întâmplat? Ia ghiciți!
În cele două săptămâni de tabără, m-am bucurat de un sprijin real și substanțial din partea Dianei Toader care s-a implicat trup și suflet. Tricourile speciale făcute de ea ca experiment al schimbării culorii, vor fi reper peste timp în garderoba participanților.
Pentru a ne aminti cu drag de zilele de tabără, fiecare copil și-a realizat un mini tablou magnetic cu fotografia personală.
Analizând și concluzionând, putem afirma că fiecare am avut de câștigat, copii și dascăli, cu toții am fost învingători, biruitori în lupta cu Corona Virus; ne-am protejat, ne-am dezinfectat, am socializat, am învățat, ne-am jucat și am ieșit pe locul întâi, fericiți și mai puternici, împreună!
Prof. Monica-Dorina Toader
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Ne-am protejat, ne-am dezinfectat, am socializat, am învățat, ne-am jucat și am ieșit pe locul întâi.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:50 Ora de vară a Europei de Est