Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier”

Societatea de Binefacere „Don Orione” finalizează proiectul

,,Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier”

Prin intermediul acestui proiect, finanțat prin Programul Interreg V-A România - Ungaria 2014 - 2020, Societatea de Binefacere „Don Orione", în colaborare cu partenerii săi de proiect din Ungaria, Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Békés și Parcul Național Crișuri - Mureș, şi-au propus îmbunătăţirea colaborării transfrontaliere dintre România şi Ungaria în domeniul managementului și promovării patrimoniului natural al zonei transfrontaliere.

Proiectul a început pe data de 1 martie 2018 și se va finaliza oficial pe data de 31 iulie 2020.  Bugetul total al proiectului a fost de 1.117.788,09 Euro (950.119,87 co-finanțare FEDR), din care 400.100 Euro îi revin Societăţii de Binefacere ,,Don Orione", 630.000 Euro îi revin Parcului Național Crișuri - Mureș din județul Békés, iar 87.688,09 Euro îi revin Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Békés.
În ceea ce privește activitățile proiectului ,,Joint Challenge and Joint Cooperation for the Management of Cross-Border Natural Heritage" (Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier), derulate pe partea română a graniței, dorim să amintim următoarele:
1. Au fost puse bazele unui Refugiu Turistic în localitatea bihoreană Zece Hotare, comuna Șuncuiuș. Mai exact, a fost construit și dotat un spaţiu destinat turiştilor, care vor să poposescă şi să admire frumuseţile naturale beneficiind în acelaşi timp de anumite facilităţi cum ar fi acces la curent electric, utilităţi, servicii de prim ajutor, spaţii de informare turistică etc. Acest popas turistic va fi prevăzut şi cu un Observator pentru a putea admira de la înălțime peisajul. Refugiul va fi accesibil și persoanele cu dizabilitați motorii, Observatorul fiind dotat cu un lift.
2. Am organizat două rute tematice cu scop educaţional în aceste zone, şi am participat la igienizarea unei largi suprafeţe de teren Natura 2000 pentru a-i reda frumuseţea pe care o merită, aproximativ 120 de ha.
3. Am organizat cinci programe educaţionale pentru copii şi tineri (200 de participanți), cu privire la biodiversitate şi protecţia naturii, ţintind, pe termen lung, formarea unei atitudini sănătoase cu privire la protejarea patrimoniului natural. Ne-am propus să transmitem tinerilor iubirea pentru natură prin multiple activităţi, cum ar fi: şcoala în natură, cursuri despre natură, înfiinţarea unei mini grădini zoologice şi botanice.
Pentru mai multe informaţii despre proiect contactaţi-ne la nr. de tel. 0359/409.729 sau consultaţi paginile de internet www.oradea.donorioneromania.ro, www.ldo.ro sau pagina de facebook a Societății de Binefacere "Don Orione".
 
   ***
 Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanţării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniţei şi care necesită o abordare comună, precum şi soluţii inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés şi Csongrád pe partea ungară a acesteia.
,,Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene."
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier”.
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:09 Ora de vară a Europei de Est