Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivitatea de absolvire a gimnaziului la Eco Școala ,,Avram Iancu” din Oradea

Vineri, 10 iulie, 21 de zece (10)

Festivitatea de absolvire a gimnaziului la Eco Școala ,,Avram Iancu” din Oradea

Absolvenții celor trei clase de gimnaziu din acest an școlar ai EcoȘcolii ,,Avram Iancu" din Oradea s-au întâlnit, vineri, 10 iulie 2020, în curtea școlii, cu profesorii lor, fiind de față conducerea instituției, părinți, precum și colegii lor din clasele V-VII, care au încheiat anul școlar cu media generală 10.

Motivul aveam să-l aflăm de la doamna director, prof. dr. Gheorghina Bîrlădeanu și de la moderatorul evenimentului, doamna consilier școlar, prof. Angela Bungău.
,,Zâmbete, bucurie, amintiri frumoase, nostalgie, multe emoții și mândria de a fi absolvent! Pe scurt..., cam aceasta ar fi caracterizarea zilei de 10 iulie 2020 pentru absolvenții de gimnaziu ai Școlii ,,Avram Iancu", Oradea, care participă la un moment emoționant din viața lor, la festivitatea de absolvire a gimnaziului, la ultima strigare de catalog, la ultimul sunet de clopoțel", a spus doamna consilier Angela Bungău, în deschiderea manifestării.
,,Sunteți generația care ați făcut istorie..."
 Iar doamna director Gheorghina Bîrlădeanu a adăugat: ,,Mi-a fost dor să ne reîntâlnim, iar ziua de 10 iulie nu este deloc întâmplătoare, când fiecare veți afla care va fi locul vostru din septembrie, încotro vă veți îndrepta pașii în anii de liceu. Am dorit și noi să fim parte a bucuriei voastre, să împărtășim succesul vostru, prin urmare acesta este motivul: să ne bucurăm împreună! Sunteți generația care ați făcut istorie... Sunteți generația cu care ne mândrim. Sunteți o generație care la examenul de Evaluare Națională ați reușit să obțineți rezultate excelente, drept pentru care ne lăudăm cu voi, cu rezultatele voastre, cu un procent de promovabilitate la E.N. de 90 la sută, cu 36 de note între 9 și 10, doi absolvenți cu nota 10, Daria Oprea la limba română și Andrei Țicra la matematică. Vă felicităm"!  
,,Sunteți generația noastră de eroi"
Felicitări au venit și din partea doamna jurist Anca Grama, consilierul domnului primar, ing. Ilie Bolojan, nelipsită de la momentele importante ale școlii.
,,Și eu vreau să vă felicit pentru rezultatele bune la învățătură și foarte bune. Sunteți generația noastră de eroi. Pentru voi a fost cel mai greu, dar iată că ați trecut cu bine peste această perioadă", a conchis doamna consilier Anca Grama, reprezentantul Primăriei Municipiului Oradea.
,,Fie ca zborul vostru să vă fie înalt, credința puternică, iar gândul senin și îndrăzneț! Învățătura să vă fie cântec, sufletul poezie și viața un întreg poem", a adăugat doamna profesor consilier Angela Bungău.
,,Ați ținut în palme sufletele copiilor noștri timp de patru ani"
I-am ascultat apoi vibrând la microfon din toate corzile sensibilității pe reprezentanții Comitetului reprezentativ al părinților, doamna Emilia Coroian, președinte și doamna Adela Horga, vicepreședinte, mămica Cezarei, surpriza noastră plăcută, cadru didactic la Grădinița Nr. 28 din celălalt capăt al Oradiei. ,,Ați fost surpriza cea mai plăcută pentru noi. Mulțumim, domnule diriginte, mulțumim, domnilor profesori pentru că ați ținut în palme sufletele copiilor noștri timp de patru ani, le-ați oferit afecțiune și acceptare necondiționată, i-ați educat, v-ați implicat în tot, ați fost părinți pentru ei în absența noastră", a mărturisit doamna profesor Adela Horga. Din partea elevilor, au vorbit Andrei Țicra, din a VIII-a A, absolvent de 10 în cei patru ani de gimnaziu, și tot de 10 și la Evaluarea Națională, la mate, și Alexia Prack din a VII-a A, cea care a preluat cheia de la Andrei. Ei au împărtășit gânduri dragi colegilor, răscolind amintiri, precum și mulțumiri dascălilor pentru lumina învățăturii și dragostea împărtășită.
Premii... de premii, 10 de 10... (21 de 10)
Apoi diriginții celor trei clase, domnul prof. Cosmin Velimirovici, director adjunct al școlii, dirigintele clasei a VIII-a A, doamna profesor Denisa Galfi, la clasa a VIII-a B și doamna profesor Felicia Goia, la clasa a VIII-a C, au împărțit premiile și distincțiile.  Cei doi directori au înmânat plachetele și trofeele celor patru absolvenți care au încheiat cei patru ani de gimnaziu cu media generală10: Cosma Camelia, Horga Cezara și Țicra Andrei, din a VIII-a A și Cotca Rareș din a VIII-a C. Tot cu media 10 au absolvit clasa a VIII-a și alți cinci elevi: Boțoc Mihai, din a VIII-a A, Gheți Ștefania și Kiss Alissa, din a VIII-a B, Adorjan Vanessa și Anghel Sebastian, din a VIII-a C.
I-am cunoscut în continuare și pe ceilalți 12 zecari din clasele V-VII, colegii lor mai mici, care au încheiat anul școlar 2019-2020 cu media generală 10: Bordaș Cristian Eric, din a V-a A (diriginte, prof. Fărcaș-Covaci Claudia); Baba Alexia, Bucur Vladimir, Hârjău Maria și Zancu Ariana, toți patru din a V-a C (diriginte, prof. Voicu Roxana); Coroian Ioana, Cos (z)ma Paul și Moldovan Ariana, toți trei din a VI-a C (diriginte, prof. Șpan Claudia); Chițimuș Darius, Petric Artemis, Prack Alexia și Stoica Alexia, toți patru din a VII-a A (diriginte, prof. Angela Bungău).
Premii pentru derularea proiectelor Erasmus
Pentru activitățile extracurriculare și participare la proiectele internaționale Erasmus au fost premiați 13 elevi: Țicra Andrei, Horga Cezara, Cosma Camelia, Modog Cristian, Bulzan Fabiana, Bei Rareș, Balint Daria, Gheți Ștefania, Kiss Alissa, Oprea Daria, Măluțan-Cserna Andreea, Nirucz Lorena și Haș Andrei.
Artiști... de artiști
Înainte de marea lansare a baloanelor cu heliu, am avut parte și de un moment artistic, ai cărui protagoniști au fost Daria Oprea, vedeta îndrăgită a școlii, pe care o cunoaștem și noi încă din clasele primare, Daria Balint, o solistă la fel de sensibilă și talentată, Camelia Cosma și Paul, dansatori de clasă, care au schimbat registrul și au bucurat privirile și auzul cu numerele lor artistice.
Chiar ne-am dorit să mai vedem și să auzim și altceva decât veșnicele clișee enervante cu care ne obosesc, ne irită și îmbolnăvesc ,,îngerii păzitori" ai politicii deșănțate în numele democrației și al apărării sănătății...
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (126 de poze) în Galeria foto: Festivitatea de absolvire a gimnaziului la Eco Școala ,,Avram Iancu” din Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:49:59 Ora standard a Europei de Est