Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Se finalizează traseul centurii ocolitoare Oradea-Oșorhei

„Am purtat astăzi discuții cu reprezentanții comunei Oșorhei

Se finalizează traseul centurii ocolitoare Oradea-Oșorhei

În prezent se lucrează la Studiul de fezabilitate pentru realizarea „Centurii ocolitoare Oradea-Oșorhei", lansarea procedurii fiind aprobată în cadrul Consiliului Director al Zonei Metropolitane din luna ianuarie anul acesta.

Această centură ocolitoare va începe din sensul giratoriu existent al Centurii Oradea, respectiv intersecția cu localitățile Cheriu și Felcheriu, va avea o lungime totală de 5.837metri și se va racorda la drumul național DN1(E60)la intrarea în localitatea Oșorhei, sensul de mers Cluj-Napoca - Oradea (girația existentă către localitatea Fughiu).
Am purtat astăzi discuții cu reprezentanții comunei Oșorhei și proiectanții de specialitate contractanți și am stabilit traseul centurii ocolitoare Oradea-Oșorhei. Această investiție va avea o lungime de aprox. 5,8 km. Până la jumătatea lunii septembrie dorim să aprobăm studiul de fezabilitate, vom identifica sursa de finanțare iar anul viitor vom începe lucrările. Bugetul investiției propuse este de aproximativ 8 milioane de euro iar termenul de proiectare și execuție este de 18 luni", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Investiția propusă are un impact deosebit pentru dezvoltarea comunei Oșorhei, pentru fluidizarea traficului din comună și realizarea accesului rutier la viitorul Parc Industrial al comunei noastre", declară domnul Gligor Ioan, viceprimar al comunei Oșorhei.
Acest proiect este unul important deoarece legătura rutieră prin DN1 dintre Municipiul Oradea și comuna Oșorhei reprezintă cea mai aglomerată rețea de conectivitate rutieră, generând blocaje de trafic la intrarea și ieșirea din municipiul Oradea. Având în vedere faptul că finalizarea drumului de legătură dintre Cartierul Podgoria și satul Fughiu va prelua doar o parte din traficul ușor de pe relația Oșorhei-Oradea, cu legătură la DN 19 prin drumul expres, apare necesitatea realizării unei variante de traversare a localității Oșorhei și pentru traficul greu.
Invităm pe cei care sunt interesați și care au observații/propuneri legate de această investiție, să le transmită în scris pe adresa de e-mail:consultarezmo@oradea.ro până la data de 17 iulie inclusiv.
CENTURA OCOLITOARE ORADEA/OȘORHEI  (detalii tehnice)
Pe traseul centurii Oradea-Oșorhei se vor amenaja 4 sensuri giratorii la următoarele poziții km:
1.km 0+160.00 - Intersecția centurii cu drumul comunal DC54, care face legătura cu localitățile Cheriu și Felcheriu;
2.km 3+550.00 - Intersecția centurii cu drumul județean DJ767E;
3.km 4+820.00 - Sens giratoriu aferent unei zone industriale viitoare;
4.km 5+837.00 - Racordul centurii cu drumul național DN1 (E60);
Centura supra traversează râurile Bonar, Tăşad și Magistrala CF300 Cluj (km 4+977.00) - Episcopia Bihor la următoarele poziții km:
1. Pasaj peste râul Bonar - km 1+350.00;
2. Supra traversare peste râul Tăşad - km 3+200.00;
3. Pasaj peste Magistrala CF300 - 4+850.00;
În zona km 0+400.00 se va amenaja o trecere la nivel cu calea ferată industrială.
PROFIL LONGITUDINAL
Traseul a fost ales astfel încât linia roșie proiectată să asigure o înălțime a rambleului de aproximativ 1.5m, excepție făcând rampele de acces pentru pasajele proiectate.
Declivitatea a fost proiectată conform normativelor în vigoare, astfel încât să fie asigurată panta minimă longitudinală pentru scurgerea apelor.
PROFIL TRANSVERSAL
Profilul transversal a fost stabilit conform temei de proiectare, astfel încât să fie în concordanță cu fluxul de trafic de perspectivă, în condiții de maximă siguranță.
Platforma centurii se defineşte astfel: parte carosabilă: 2x3.50m, benzi de încadrare: 2x0.75m, acostamente consolidate: 2x1.00m
Scurgerea apelor va fi asigurată prin rigole de acostament având lățimea de 50cm, care vor colecta apele pluviale de pe partea carosabilă și le vor transmite către șanțurile de la picior taluz prin casiuri prefabricate.
Siguranța circulației va fi asigurată prin montarea parapeților de siguranță conform normativelor de proiectare în vigoare și de asemenea principalele intersecții se vor executa având iluminat pentru sporirea vizibilității pe timp de noapte. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:18 Ora de vară a Europei de Est