Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Reuniunea bilaterală în domeniul infrastructurii rutiere dintre România și Ungaria

Luni, prefectul Dumitru Țiplea a participat la

Reuniunea bilaterală în domeniul infrastructurii rutiere dintre România și Ungaria

Luni, 6 iulie 2020, prefectul Dumitru Țiplea a participat la reuniunea bilaterală în domeniul infrastructurii rutiere dintre România și Ungaria, care a avut loc în Oradea. În cadrul ședinței grupului de lucru româno-ungar pentru conectarea autostrăzilor s-au discutat proiectele de infrastructură de la granița româno-maghiară. Ulterior a avut loc o inspecție în teren, la noul punct de trecere al frontierei din Nagykereki.

Din delegația maghiară, condusă de șeful Departamentului de Dezvoltare a Infrastructurii Rutiere din cadrul Ministerului Inovației și Tehnologiei, Zsolt Thoroczkay, au făcut parte reprezentanți ai autorităților naționale și regionale, precum și ai autorităților rutiere și companiilor de resort din Ungaria. Delegația din partea română a fost condusă de directorul general adjunct al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Barbier Ovidiu Marian, care a fost însoțit de omologii români ai delegației maghiare.
Ședința de lucru a demarat cu prezentarea stadiului de implementare al sectorului 3C3 din Autostrada A3 (Autostrada Transilvania, București-Borș), care este finalizat în proporție de 99%, în avans cu o lună față de termenul estimat și urmează să fie predată în următoarele două săptămâni.
Reprezentanții CNAIR au menționat că în ultima lună au fost încheiate încă două contracte pentru două sectoare din A3, respectiv Biharia-Chiribiș și Poarta Sălajului-Zimbor. De asemenea, alți 45 de kilometri de autostradă sunt în stadiu avansat al procedurii de achiziție publică și pentru încă 50 de kilometri vor fi demarate procedurile de licitație până la finalul lunii iulie. Reprezentanții CNAIR au declarat că se urmărește ca întreg aliniamentul Autostrăzii Transilvania, finanțat din fonduri europene, să se afle în execuție în anul 2021.
Partea maghiară a prezentat stadiul lucrărilor pe sectorul Autostrăzii M4 Budapesta-Nagykereki, care se conectează cu Autostrada A3 la granița cu România, precizând că pentru sectorul respectiv a fost demarată procedura de predare.
Discuțiile au continuat cu chestiuni privind funcționalitatea punctului de trecere al frontierei la interconectarea autostrăzilor A3 și M4, care a fost stabilit între localitățile Borș și Nagykereki. S-a menționat că punctul de trecere va beneficia de dotări moderne și că în acest moment se lucrează la baza contractuală a acordului bilateral de deschidere a noului punct de trecere al frontierei între România și Ungaria. Delegația română a anunțat intenția de a depune o solicitare oficială către autoritățile maghiare privind comercializarea de vignete la punctul de trecere al frontierei din Nagykereki. Partea română a solicitat, de asemenea, ca punctele de trecere ale frontierei Borș și Nagykereki să funcționeze simultan, până la finalizarea bretelei care va lega Autostrada A3 de Centura Ocolitoare Oradea, pentru a nu crea aglomerări în trafic. 
Întâlnirea a continuat cu prezentarea stadiului implementării Drumului Expres Satu Mare - Oar (Csenger), finanțat din fonduri europene, pentru care urmează să fie semnat contractul de elaborare a studiului de fezabilitate și proiectul tehnic.
Următorul punct a adus în discuție prezentarea succintă a implementării Drumului Express M49 din Ungaria și care se va conecta cu Autostrada A3 în județul Sălaj, partea maghiară anunțând că a fost stabilită o întâlnire dedicată acestui proiect.   
Finalul ședinței a fost marcat de intervenția prefectului Dumitru Țiplea referitoare la un termen estimativ de deschidere a punctului de frontieră, respectiv inaugurare a proiectului. Cele două părți au menționat că din punct de vedere tehnic lucrările sunt în stadiu precursor recepției, iar în perioada următoare se vor efectua demersuri la nivel guvernamental în vederea completării tratatelor bilaterale cu privire la punctele de trecere ale frontierei.
Delegația maghiară a propus ca următoarea întâlnire a grupului de lucru să aibă loc în Ungaria, în luna octombrie, sub rezerva posibilității decalării acesteia în funcție de evoluția pandemiei.
Cancelaria Prefectului
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Reuniunea bilaterală în domeniul infrastructurii rutiere dintre România și Ungaria.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:55 Ora standard a Europei de Est