Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Șarpele în iarbă”, de Alan Ayckbourn

Sâmbătă, premiera

„Șarpele în iarbă”, de Alan Ayckbourn

Teatrul ,,Regina Maria" vă invită sâmbătă, 4 iulie 2020, de la ora 19.00, să vă bucurați de primul spectacol realizat special pentru a fi vizionat online: „Șarpele în iarbă", de Alan Ayckbourn, regia artistică: Sebastian Lupu. Următoarea reprezentație a fost programată în 26 iulie, de la aceeași oră, tot on-line.

Autorul textului ȘARPELE ÎN IARBĂ, Alan Ayckbourn, este un dramaturg britanic prolific, care a scris peste 80 de piese de teatru și este apreciat la nivel global pentru creațiile sale literare. Se remarcă, de asemenea, și ca regizor, mai ales în cadrul SJT (Stephen Joseph Theatre), numit după regizorul Stephen Joseph, pe care Alan Ayckbourn l-a avut ca mentor și care l-a încurajat să înceapă să scrie piese de teatru. Este deținătorul a numeroase distincții printre care două premii Olivier, două premii Molière și un premiu special Tony pentru o viață dedicată teatrului. Continuă să scrie și să regizeze spectacole la SJT, cea mai recentă piesă a sa, „Anno Domino", regizată de el însuși este disponibilă online în variantă radiofonică.
Piesa ȘARPELE ÎN IARBĂ este un thriller psihologic care ademenește prin subtilitatea intențiilor personajelor și prin profunzimea mozaicului de emoții ce potențează tensiunea și suspansul care pot fi resimțite pe parcursul întregii povești.
Două surori pe care distanța, dar mai ales amintirea unei copilării nefericite, le-a ținut departe una de cealaltă, se reîntâlnesc după moartea recentă a tatălui lor. Depănând amintiri ce le leagă de casa părintească, acestea încep să-și dezvăluie sentimente care răscolesc trecutul sumbru al unei vieți trăite alături de un tată dominator și indisponibil emoțional.
Am putea crede că această întâlnire este una terapeutică, prin care traumele emoționale ale celor două femei vor fi alinate, însă apariția fostei infirmiere a tatălui lor, care strecoară cu viclenie îndoiala în mintea surorii mai mari, provoacă o răsturnare de situație surprinzătoare.
„Șarpele în iarbă" face parte și din repertoriul altor instituții de cultură: Teatrul Dramatic „Fani Tardini" Galați, Teatrul Bulandra și Teatrul Național „Radu Stanca" Sibiu, fiind bine primit de lumea teatrală și de public. Premiera Trupei Iosif Vulcan este însă o noutate în România, acest proiect fiind un exercițiu de pionierat în domeniul artelor spectacolului datorită modului în care este realizat. Din cauza restricțiilor impuse de epidemia de COVID-19 nu a fost permisă organizarea evenimentelor în spații închise, astfel abilitățile inovatoare ale membrilor echipei artistice s-au îndreptat spre descoperirea unei soluții optime în conceperea spectacolului ȘARPELE ÎN IARBĂ, și anume o premieră on-line. Conducerea Teatrului ,,Regina Maria" a răspuns pozitiv la propunerea actorului Sebastian Lupu - așa cum a făcut-o și cu alte ocazii - de a pune în scenă un text cu un asemenea potențial.
Spectacolul ȘARPELE ÎN IARBĂ este primul proiect de regie pe care și-l asumă Sebastian Lupu după revenirea pe scenă, fiind nevoit să se retragă o perioadă pentru a se recupera în urma unui anevrism cerebral. Astfel, dacă pentru întreaga echipă implicată în realizarea spectacolului acesta reprezintă un proiect de suflet, pentru Sebastian Lupu este o regăsire de sine, un mod de a se recupera prin artă, cum altfel decât trăind-o, creând-o.
E o imensă plăcere să fii împreună cu colegii tăi și să zămislești o poveste de care se vor bucura atâția spectatori! Fac asta de 23 de ani și de fiecare dată e o sărbătoare unică și atât de personală!
Dar când se întâmplă să fiu și cel care are privilegiul de a fi „zămislitorul principal", când colegii tăi, frații tăi, cei cu care trăiești și te hrănești de zeci de ani pe aceeași sfântă scândură, se lasă îndrumați si cuceriți de felul in care spui tu povestea și îți acordă toată încrederea, aruncându-se cu ochii închiși într-o aventură pe care doar tu o cunoști inițial, ei bine, atunci există toate șansele să se nască un spectacol cu totul și cu totul special! - Sebastian Lupu.
Din distribuție fac parte actrițele: Mirela Niță Lupu (Miriam), Anda Tămășanu (Alice) și Angela Tanko (Annabel).
Miriam din „Șarpele în iarbă" e pentru mine acel personaj despre care am spus „trebuie să îi dau viață". Este un amestec de iubire, interes, pasiune, manipulare, sinceritate, fățărnicie, dăruire, egoism, o adevărată provocare.
„Șarpele în iarbă" a adunat oameni pasionați și dedicați și sunt convinsă că va fi iubit la fel de mult de spectatori, precum îl iubim noi cei care îi dăm viață - Mirela Niță Lupu.
„Șarpele în iarbă" înseamnă o echipă dedicată, pasionată și foarte dragă mie, care a lucrat unit și metodic. Am dat de un text și un pretext care îmi dovedește încă o dată, mie ca actriță și ca om, că am într-adevăr un apetit pentru partiturile care dezvăluie ingratul, histrionul, acel „greu de apărat".  Alice este pentru mine o provocare surprinzătoare - Anda Tămășanu.
„Șarpele în iarbă" este un spectacol al unui subiect de viață posibil pentru oricine.                   
Un drum frumos, parcurs alături de colegele mele de mare calitate actoricească, condus de Sebastian Lupu, în care văd un om și un regizor plin de calități profesionale.
 Sunt situații scenice noi la care toți am contribuit minunat și sper să aducem subiectul piesei în interesul celor care îl vor viziona  - Angela Tanko.
Echipa artistică este completată de Oana Cernea (scenografie) și Romeo Rîmbu (muzica originală).
Scenografia spectacolului „Șarpele în iarbă" a fost o ciudată provocare pentru mine. Obișnuită să concep scenografia unui spectacol fără să am restricții de distanțare socială, fără să-mi imaginez un spațiu în care actorii nu pot interacționa decât de la o distanță de 3 metri, a trebuit să adaptez un spațiu care să răsufle deodată cu textul și cu ideile regizorale ale lui Sebastian Lupu.
Cu toate acestea într-un anumit sens „distanțați" cred că învățăm mereu să fim o echipă, ne apropiem în idei, în artă, creăm o atmosferă pe care vrem să o transmitem și celorlalți. Despre asta e vorba în teatru și asta exprimă fiecare efort din partea oamenilor minunați care fac parte din echipa spectacolului „Șarpele în iarba". Mulțumesc din suflet pentru asta! - Oana Cernea
Biletele s-au pus în vânzare doar online pe www.bilete.ro. Filmarea va fi încărcată pe YouTube și va fi disponibilă doar începând cu ora 19.00, iar cu o oră înainte de începerea transmisiunii, spectatorii care au achiziționat bilete vor primi prin e-mail link-ul prin care vor avea acces la video.
Vă invităm să trăiți magia scenei online, alături de noi!
Ramona Gabriela Nemeș

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:53:33 Ora standard a Europei de Est