Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacol omagial Ion Creangă

Vineri, la Școala „Oltea Doamna” din Oradea

Spectacol omagial Ion Creangă

Dacă pe „bădița” Mihai îl omagiază o țară întreagă în fiecare 15 ianuarie, de bunul său prieten, Ion Creangă, nu-și amintesc prea mulți decât atunci când vin în contact cu admirabilele sale povești, povestiri și Amintiri...

 Există, însă, la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea o profesoară de română, Mirela Tanc, care îl prețuiește enorm pe marele nostru povestitor, iar vineri (27 februarie 2009), elevii săi s-au întrecut în a-i aduce humuleșteanului un cald și sincer omagiu, după ce, timp de mai bine de o săptămână, au zăbovit asupra scrierilor sale pentru a-l prezenta la adevărata sa valoare.
 Dacă „Eminescu este Poetul nostru național, Creangă este Povestitorul... Poveștile și Amintirile reprezintă splendoarea pămîntului ferm, vitalitatea unui popor cu vechi și statornice instituții, vorbind o limbă dintre cele mai frumoase și mai expresive, pivotul lui principal în istorie”, după cum scria Ion Rotaru.
 Elevii claselor a V-a B și D și a VII-a D și-au bătut capul găsind cele mai ingenioase modalități de a-i prezenta viața și opera prin intermediul unor postere, planșe, afișe, desene, calendare, expoziție cu obiecte...,iar colegii lor din clasa a VI-a D i-au pregătit un spectacol pe cinste.
 „Și eu fuga iepurește prin cînepă...”
 Vineri dimineața, când am ajuns în clasa lor, Nică era deja în cireșul lui moș Vasile și cărăbănea la cireșe crude, coapte, cum se găseau, iar mătușa Mărioara, c-o jordie în mână, la tulpina cireșului. Ce a urmat, știți bine. Ionică, zdup în cânepă, iar nebuna de mătușa Mărioara, după el...
 Și uite-așa, au ținut-o elevii dnei profesoare Mirela Tanc și ai profesoarei de religie, Florentina Socolan (diriginta lor), una și bună, într-un show de zile mari, cu scenete de mare efect. Șapte echipe s-au întrecut îl a-l reda pe Creangă în toată splendoarea scrierilor sale. Nică a fost interpretat magistral de Teodora Șandru, mătușa Mărioara – Daiana Dărăban, povestitorii – Georgiana Puia și Ioana Sasca, Ion Creangă în atelierul de creație – Francesca Sasca Cheregi, alături de Daiana Romocea și Andreea Cozub; Oana Crăciun, Bianca Căbuța și Lucian Știube au scris din lumânări aprinse numele scriitorului humuleștean; Miriam Cuc, Larisa Cioară și Adina Heredea au conceput un ingenios calendar; ceilalți elevi din clasa a VI-a D (Dragomir Balotă, Sebastian Florea, Flavius Dărăban, Mihai Haș, Răzvan Hălmăjan, Edina Hoppe, Papp Richard, Denis Popa, Ionuț Sava, Roberta Scorțe, Ligia Sferle, Szilagyi Andrea, Marcus Þiplea, Daniel Torj, Tiberiu Tuduc și Claudiu Zaporojan) l-au încondeiat în diferite ipostaze. Nici cei mai mici gimnaziști (din a V-a B) nu s-au lăsat mai prejos. Raluca Tomele, Gripp Alice, Andreea Spoială și Ștefana Zetocha au (re)creat povești, Covacs Alexandru și Alex Muntean, Bianca Varga și Raluca Popa, Mădălina Raț și Patricia Dumitrescu au organizat toate informațiile și imaginile pe postere...
 La frumosul lor spectacol au asistat profesoara de română, diriginta clasei și directorul adjunct al școlii, prof. Gyori Peter, cu toții au fost încântați de ceea ce au văzut. Prin intermediul imaginilor, noi vă facilităm accesul la ineditul spectacol omagial dedicat humuleșteanului Nică al lui Ștefan a Petrei. (Ovidiu DAN) P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacol omagial Ion Creangă.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:14 Ora de vară a Europei de Est