Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Spectacol omagial Ion Creangă

Vineri, la Școala „Oltea Doamna” din Oradea

Spectacol omagial Ion Creangă

Dacă pe „bădița” Mihai îl omagiază o țară întreagă în fiecare 15 ianuarie, de bunul său prieten, Ion Creangă, nu-și amintesc prea mulți decât atunci când vin în contact cu admirabilele sale povești, povestiri și Amintiri...

 Există, însă, la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea o profesoară de română, Mirela Tanc, care îl prețuiește enorm pe marele nostru povestitor, iar vineri (27 februarie 2009), elevii săi s-au întrecut în a-i aduce humuleșteanului un cald și sincer omagiu, după ce, timp de mai bine de o săptămână, au zăbovit asupra scrierilor sale pentru a-l prezenta la adevărata sa valoare.
 Dacă „Eminescu este Poetul nostru național, Creangă este Povestitorul... Poveștile și Amintirile reprezintă splendoarea pămîntului ferm, vitalitatea unui popor cu vechi și statornice instituții, vorbind o limbă dintre cele mai frumoase și mai expresive, pivotul lui principal în istorie”, după cum scria Ion Rotaru.
 Elevii claselor a V-a B și D și a VII-a D și-au bătut capul găsind cele mai ingenioase modalități de a-i prezenta viața și opera prin intermediul unor postere, planșe, afișe, desene, calendare, expoziție cu obiecte...,iar colegii lor din clasa a VI-a D i-au pregătit un spectacol pe cinste.
 „Și eu fuga iepurește prin cînepă...”
 Vineri dimineața, când am ajuns în clasa lor, Nică era deja în cireșul lui moș Vasile și cărăbănea la cireșe crude, coapte, cum se găseau, iar mătușa Mărioara, c-o jordie în mână, la tulpina cireșului. Ce a urmat, știți bine. Ionică, zdup în cânepă, iar nebuna de mătușa Mărioara, după el...
 Și uite-așa, au ținut-o elevii dnei profesoare Mirela Tanc și ai profesoarei de religie, Florentina Socolan (diriginta lor), una și bună, într-un show de zile mari, cu scenete de mare efect. Șapte echipe s-au întrecut îl a-l reda pe Creangă în toată splendoarea scrierilor sale. Nică a fost interpretat magistral de Teodora Șandru, mătușa Mărioara – Daiana Dărăban, povestitorii – Georgiana Puia și Ioana Sasca, Ion Creangă în atelierul de creație – Francesca Sasca Cheregi, alături de Daiana Romocea și Andreea Cozub; Oana Crăciun, Bianca Căbuța și Lucian Știube au scris din lumânări aprinse numele scriitorului humuleștean; Miriam Cuc, Larisa Cioară și Adina Heredea au conceput un ingenios calendar; ceilalți elevi din clasa a VI-a D (Dragomir Balotă, Sebastian Florea, Flavius Dărăban, Mihai Haș, Răzvan Hălmăjan, Edina Hoppe, Papp Richard, Denis Popa, Ionuț Sava, Roberta Scorțe, Ligia Sferle, Szilagyi Andrea, Marcus Þiplea, Daniel Torj, Tiberiu Tuduc și Claudiu Zaporojan) l-au încondeiat în diferite ipostaze. Nici cei mai mici gimnaziști (din a V-a B) nu s-au lăsat mai prejos. Raluca Tomele, Gripp Alice, Andreea Spoială și Ștefana Zetocha au (re)creat povești, Covacs Alexandru și Alex Muntean, Bianca Varga și Raluca Popa, Mădălina Raț și Patricia Dumitrescu au organizat toate informațiile și imaginile pe postere...
 La frumosul lor spectacol au asistat profesoara de română, diriginta clasei și directorul adjunct al școlii, prof. Gyori Peter, cu toții au fost încântați de ceea ce au văzut. Prin intermediul imaginilor, noi vă facilităm accesul la ineditul spectacol omagial dedicat humuleșteanului Nică al lui Ștefan a Petrei. (Ovidiu DAN) P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacol omagial Ion Creangă.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:31:21 Ora standard a Europei de Est