Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala altfel, prof. Maria Duma, C.N.,,Iosif Vulcan” Oradea

În varianta adaptată pandemiei de COVID-19

Școala altfel, prof. Maria Duma, C.N.,,Iosif Vulcan” Oradea

În acest an școlar, COVID-19 a obligat școala românească să găsească noi metode de comunicare între partenerii demersului didactic: elevi, părinți și dascăli.

Închiși în case, la fel de speriați datorită pandemiei, toți am căutat să ne menținem moralul și să-l ridicăm pe al celor din jur.
Școala noastră s-a implicat rapid în obținerea licenței pentru Google Suite for Education, timp în care comunicarea cu elevii și părinții s-a făcut pe WhatsApp, pe asq.ro, pe Zoom.
În vacanța de primăvară, oferta Digital Nation a fost binevenită, cursul de Profesori în Online a venit în ajutorul nostru, să ne familiarizăm cu Google Classroom și Google Meet.
Echipa formată din directorul, informaticianul și cadrele didactice a funcționat foarte eficient și munca pe platforma Google Suite for Education a început după vacanța de primăvară.
Foarte mari emoții au avut elevii, dar și dascălii la primele întâlniri on-line!
Încetul cu încetul, se deschideau noi orizonturi de comunicare, care necesitau noi metode didactice. Având clasa pregătitoare, auxiliarele în format electronic, cu planșele și materialele video au fost foarte apreciate.
Datorită particularităților de vârstă, suportul concret-intuitiv era absolut necesar, deci am folosit materiale de pe YouTube, didactic.ro și material mărunt aflat la îndemâna lor acasă.
Deoarece suportul video  nu merge prea bine când platforma este foarte solicitată, noi mijloace trebuiau folosite.
În progrmul educațional ,,Școala altfel" am încercat să propun subiecte care să atragă elevii, care să-i mobilizeze.
Astfel, ,,Ziua Animalelor" a decurs altfel decât în alți ani. Și-au fotografiat sau filmat animalele din jurul lor, unii chiar alcătuind materiale video. Responsabilitatea îngrijirii unui animal a fost vizată și educarea dragostei pentru animale.
La activitatea ,,Sănătos de mic", un părinte nutriționist (Mariana Streșna) a propus o rețetă de budincă din semințe de chia, prilej pentru a ne îmbogăți cunoștințele despre alimente sănătoase. Creativitatea lor a produs deserturi variate și foarte apetisante!
Hobby-urile noastre au fost și ele prezente în a treia zi din săptămâna ,,Școala altfel". Au prezentat poze, filmulețe sau au povestit despre preocupările și hobby-urile lor. Mișcarea în aer liber (pescuit, mersul pe bicicletă/trotinetă, plimbarea frățiorilor cu căruciorul, drumețiile, tenisul) au fost vedete, dar nu au lipsit nici jocurile cu lego, cu păpuși... Cititul a fost prezentat și el, unii progresând foarte bine în arta lecturii!
Activitatea  ,,O zi în izolare" ne-a adus aproape locuințele lor, obiceiurile lor zilnice și ale familiei. Dorul după aer curat și după comunicarea directă cu grupurile din care fac parte au dat o notă de nostalgie activității.
Totul va fi bine!
,,Totul va fi bine!" a fost activitatea care a încheiat săptămâna. Elevii au demonstrat că au aflat multe informații despre COVID-19 și au pus multe și diferite întrebări invitatei noastre, Alina Maghiar, un părinte medic pediatru. Nota de optimism a încheiat activitatea, dar îndemnul la prudență în continuare a fost lansat de doamna doctor.
A fost interesant...dar sperăm ca luna septembrie să ne găsească în sălile de clasă!!!
***
Super Școală altfel!
Felicitări, Doamnă Profesor!
Felicitări, dragi copii frumoși și isteți!
O lume întreagă speră revenirea la normal, la socializare, la prietenie, la sentimentele frumoase pe care le cultivăm copiilor și fără de care omul nu poate trăi decât în sălbăticie!
Ovidiu Dan
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Școala altfel, prof. Maria Duma, C.N.,,Iosif Vulcan” Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:11 Ora de vară a Europei de Est