Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gânduri, amintiri, proiecte

Absolvenții de 10 ai Școlii Gimnaziale ,,Dacia”

Gânduri, amintiri, proiecte

Raluca, Darius, Daria, Andreea, Ana-Maria și Ioana sunt absolvenții de 10 ai Școlii Gimnaziale ,,Dacia" din Oradea. Ei au intrat în istoria acestei școli drept cei șase absolvenți din 2020 care au încheiat ciclul gimnazial cu media generală 10.

După susținerea examenului de Evaluare Națională, le-am propus un ultim efort: să aștearnă pe hârtie gânduri, amintiri, proiecte...
Flonta Raluca cls. a VIII-a B
În urmă cu un an, participând la olimpiada de biologie și fiind primul an în care ne-a fost predată chimia, am descoperit pasiunea mea față de aceste două materii. Astfel, aș vrea să devin medic, dar o să-mi amintesc mereu de acești 8 ani foarte speciali, de domnii și doamnele profesoare care m-au ajutat și m-au învățat multe lucruri frumoase.
Berce Darius-Paul  cls. a VIII-a C
Mă aflu în faţa unui moment de sfârşit, dar şi de un nou început, un moment în care noi porţi mi se vor deschide, în care o viaţă nouă mă aşteaptă. Este punctul final a patru ani de gimnaziu, a opt ani de cunoaştere.
Când am păşit pragul Școlii Gimnaziale „Dacia", ȋn faţa mea se deschidea un drum frumos, pe care l-am parcurs cu încredere, îndrăzneală şi chiar timiditate, uneori. Am crescut, am muncit, am greşit, dar din greşeli am învăţat cu toţii.
Cadrele didactice ne-au ajutat să ne formăm, au format caractere puternice, capabile să înfrunte viaţa adevărată şi le mulţumesc. Am descoperit ȋn cărţi, biblioteci şi Internet o sursă de cunoaştere, iar în familie un sprijin necondiţionat şi o sursă de iubire. Plec din această școală cu un bagaj vast de cunoştinţe acumulate. Cu certitudine nu voi uita emoțiile testelor, tezelor, ale ascultărilor, dar nici bucuria excursiilor şi a notelor de 10.
Notele foarte bune obținute la Evaluarea Națională îmi permit să aleg un liceu bun. Cred că greul de abia acum începe, dar sunt convins că pentru a avea succes trebuie să muncesc în continuare.
Le doresc colegilor mei mult succes la examenele vieții!
Creț Daria
Ciclul gimnazial, sub îndrumarea profesorilor Școlii Gimnaziale Dacia, constituie pentru mine inspirație spre un viitor strălucit. Întrucât am reușit să închei cei patru ani de gimnaziu cu media generală 10, mă simt motivată să continui să fiu receptivă, depunând efort spre a ajunge la potențialul meu maxim. Considerând numărul mare de opțiuni pe care le am la îndemână, aleg să urmez un profil real, matematica-informatica, la Colegiul Național Emanuil Gojdu, pe care îl văd ca fiind mediul ideal pentru dezvoltarea aptitudinilor și atingerea performanței academice.  Îmi este greu să-mi imaginez cum se va desfășura următorul an școlar, date fiind condițiile actuale. Totuși, sunt optimistă și încrezătoare. Informația transmisă în mediul online este mai greu de asimilat, însă nu compromite rezultatele. Motivația poate fi găsită oriunde, iar prin cooperare între elevi și profesori, timpul poate fi utilizat în mod productiv. Într-adevăr, lipsa de socializare poate afecta starea elevilor, însă circumstanțele trebuie acceptate.
Popa-Bota Andreea
Pentru mine, clasa a 8-a a reprezentat un an plin de suişuri şi coborâşuri. Încă îmi amintesc cu drag chipul meu sfios, dar și emoțiile puternice simțite la începutul acestui an. Ştiam că mă aştepta un drum lung pentru a obţine cheia succesului şi că nu era chiar atât de ușor de parcurs.
În acest an şcolar am muncit cât am putut de mult și mi-am dat toată silinţa pentru ca, în final, eforturile depuse să fie răsplătite.
Nu mi-am imaginat niciodată că voi participa la ore online. În momentul în care eu şi colegii mei am fost anunţaţi că toate şcolile din ţară aveau să se închidă, din cauza virusului, pe data de 11 martie, am fost cuprinsă de un sentiment puternic de fericire: toate testele şi simulările aveau să fie anulate, mă puteam odihni după atât de multe luni de muncă neîncetată.
Însă, pentru a obţine un rezultat bun la Evaluarea Naţională, trebuia să muncesc din greu. Primele ore online au fost destul de ciudate: unii nu ne puteam conecta, altora nu le funcţionau microfoanele, alţii nu ne puteau auzi... Şcoala online reprezenta ceva nou pentru noi, dar, cu timpul, ne-am obişnuit cu aceasta.
După părerea mea, orele online nu au fost prea folositoare, deoarece o mare parte din elevi nu le acordau destulă atenţie, iar când un profesor le punea vreo întrebare, de cele mai multe ori, nu răspundeau. Lipsa internetului reprezenta, de asemenea, un obstacol. Într-un final, am reuşit să ne obişnuim cu noile metode de studiu, iar elevii şi profesorii au trecut împreună de toate aceste obstacole.
Eu sunt mulţumită de nota obţinută la examen. Probabil că, dacă aş fi reușit să îmi stăpânesc mai bine emoţiile, aceasta ar fi putut fi mai mare. Îmi doresc să îmi continui studiile la Colegiul Naţional ,,Emanuil Gojdu" la profilul de ştiinţe ale naturii. Mereu am avut o pasiune pentru chimie si biologie. De abia aștept să învăţ cât mai multe lucruri la aceste materii în anii ce vor urma!
Clasa a 9-a reprezintă un nou început. Voi munci din greu şi îmi voi da toată silinţa pentru ca, în final, să îmi îndeplinesc visul de a-i ajuta pe oamenii din jurul meu, şi anume, de a fi un medic.
Șandor Ana-Maria
Pe viitor, eu îmi doresc mai mult decât oricare alt lucru să fiu un om de valoare, un om care aduce bucurie și alinare celor din jur. Tocmai de aceea, am ales să merg mai departe la profilul științe ale naturii, la Colegiul Național Emanuil Gojdu, pentru a putea ajunge la Facultatea de Medicină. Ca profesie, îmi doresc să devin doctor neonatolog, o meserie poate nu atât de cunoscută de copiii de vârsta noastră. Eu, însă, știu că acesta este visul meu: să aduc bucurie părinților, să salvez viața copiilor născuți prematur, să previn suferința sau boala ce se poate dezvolta de-a lungul vieții. Îmi doresc să sprijin ceea ce, pentru mine, este cel mai important lucru: familia, să aduc alinare mamelor - cele mai scumpe ființe de pe pământ. Școala on-line a fost o experiență foarte interesantă. Ne-a învățat cum să ne gestionăm singuri timpul, cum să fim organizați și perseverenți în pregătire, întrucât a fost nevoie exclusiv de efortul și voința proprie. Cu toate acestea, am preferat pregătirea face to face, deoarece ceea ce se întâmplă în timpul orelor la școală și în clasă, conexiunea cu profesorul și emoția pe care ne-o transmit domnii profesori, nu pot fi receptate la fel prin ecranele telefoanelor sau calculatoarelor. Pentru mine, școala înseamnă învățare, bucurie, emoție și prietenie, iar cei opt ani de școală mi-au lăsat un bagaj întreg de învățăminte, cunoștințe și valori pe care îl voi purta cu mândrie mai departe.
Maghiar Ioana, cls. a VIII-a D
După trecerea examenelor de capacitate vreau să mă bucur din plin de vacanța de vară. Îmi voi petrece timpul alături de prieteni, de familie și voi face ceea ce îmi place cel mai mult, să citesc. Vreau să devin medic, totuși am ales profilul matematică-informatică deoarece medicina are multe tangențe cu acest profil și informatica va fi de viitor în această profesie.
Consider că școala online a fost organizată bine: am făcut toate orele, am primit teme, iar profesorii au găsit modalități să facă orele cât mai atractive. Consider că școala online poate înlocui pe o perioadă scurtă activitatea directă școlară, dar orele petrecute în fața calculatorului mi-au creat o stare de stres. Părerea mea este că relaționarea directă cu profesorii și colegii este mult mai utilă în modelarea personalității noastre și acumularea cunoștințelor. Țin să remarc faptul că perioada de pregătire efectuată înainte de examen este benefică, contribuind mult la întărirea încrederii în mine.
De multe ori stau și mă gândesc cât de repede au trecut acești opt ani de când sunt elevă la Școala Gimnazială ,,Dacia". În acești opt ani am învățat multe lucruri noi și m-am descoperit pe mine. Mi-am făcut prieteni și am cunoscut oameni noi. Visul meu este de a deveni medic și le mulțumesc profesorilor care m-au ajutat să pășesc pe prima treaptă spre îndeplinirea acestui vis. Nu voi uita niciodată tot ce am învățat în Școala ,,Dacia" și pe persoanele minunate din ea.
***
Vă mulțumim pentru aceste sincerități, vă felicităm pentru ceea ce ați reușit să deveniți și să înfăptuiți în cei opt ani frumoși ai copilăriei; vă urăm urcuș cu folos și cu izbândă pe treptele cunoașterii, să ajungeți să cuceriți ,,Everestul" și să deveniți specialiștii de mâine și valorile demne de admirație pe care ni le dorim!
Ovidiu Dan
Pe toți șase îi vedeți în Galeria foto: Gânduri, amintiri, proiecte.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:20 Ora de vară a Europei de Est