Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Clasa albinuțelor (clasa a IV-a A), profesor Cristiana Vidican

Am intrat în Stupul lor, la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna” și ce am găsit…

Clasa albinuțelor (clasa a IV-a A), profesor Cristiana Vidican

Pornind la drum cu poezia ,,Stupul lor", scrisă de Tudor Arghezi (fișă de lucru), printr-o ,,șmecherie" (magie) didactică, ajutați fiind și de doamna profesor Cristiana Vidican, am intrat în Clasa albinuțelor - clasa a IV-a și ce credeți că am găsit?

Chestionar final la sfârșit de an școlar? Nu; la sfârșit de ciclu? Nu; la final de școală online? Nu; un album, albumul clasei a IV-a A
Doamna învățătoare le spunea elevilor:
,,Învață să fii bun și curajos! Învață că niciun munte nu este prea înalt, niciun vis prea mare și nimeni nu are dreptul să îți distrugă fericirea! Învață că în spatele oricărui lucru se află Dumnezeu, care ne iubește necondiționat! Învață să întinzi o mână celui în nevoie, să transmiți lecția bunătății prin exemplul personal! Învață să te respecți și să-i respecți pe ceilalți!
Învață să fii OM"!
 
Gânduri adunate-n câteva rânduri dedicate primei mele generații de cinci stele!
Am spus generație de cinci stele (*****) pentru că i-am modelat cinci ani de zile, perioadă în care am investit sentimente, am transmis cunoștințe, dar îmi place să cred că am depășit sfera predării unor simple noțiuni din ariile curriculare specifice ciclului primar.
Îmi amintesc cu nostalgie prima săptămână din clasa pregătitoare, când albinuțele mele au fost întrebate ce vor să se facă atunci când vor fi mari, întrebare capitală la care au răspuns sincer, spontan și dezinvolt. Acum, dacă ar citi ceea ce îi declarau atunci domnului Dan Ovidiu Moise, cu siguranță ar zâmbi, pentru că meserii ca: tractorist, pedichiuristă, căutător de comori, căpitan pe vapor sau prințesă, au fost înlocuite de cu totul altele....
Și totuși, revista consacrată pentru învățământ și educație ,,OviDan" ne-a urmărit îndeaproape și ne-a însoțit în această Aventură a cunoașterii, mărturie stând cele aproape douăzeci de articole în care au fost surprinse activitățile realizate împreună cu zumzăreii mei harnici și creativi. Am învățat să lucrăm, să învățăm din proiecte, unii de la alții, să ne jucăm învățând și să învățăm jucându-ne, prin descoperire, având modele internaționale - partenerii noștri din India, Estonia, Finlanda - unde educația ocupă un loc de frunte. Ne-am dat seama că munca în echipă e cea mai eficientă metodă de a realiza repede și bine ceea ce ne propunem. Am avut activități pe care le-am personalizat ca fiind ale clasei noastre, a albinuțelor: Întâlnirea bunicilor - Punte între generații, Expoziția de mărțișoare cu vânzare, (în urma fiecăreia bucurându-ne la pizza și film de satisfacția banului muncit de noi)... fiind doar două dintre multele. 
Zumzăreii mei au realizat cât de simplu e să faci bine, fără a aștepta nimic în schimb: au ajutat în unele cazuri umanitare.  Au fost responsabilizați prin activitățile de curățenie sau eco demarate, au plantat Pomișorul Centenarului și panseluțe, au învățat cum să se comporte unii cu alții, cât de importantă este lectura, dar și o viață sănătoasă într-un corp sănătos - prin toate proiectele și parteneriatele avute în ultimii cinci ani. Au participat la concursuri din toate domeniile: atât matematică, limba română sau științe, dar și festivaluri de muzică populară, patriotică sau arte plastice, toate dovedindu-le cât sunt de talentați și de valoroși. Au tras concluzia că ,,Succesul este suma unor eforturi mici, repetate zi de zi!" Au fost încurajați constant că ,,sunt mai curajoși decât cred, mai puternici decât par și mai deștepți decât gândesc".
Au învățat să fie o familie, să se ajute la nevoie, dar mai ales să fie OAMENI, cu tot ce implică acest cuvânt care cântărește greu. Mi-ar plăcea să știu că vor avea mereu la ei, în tolba cu virtuți: sinceritatea, buna creștere, altruismul, emoția, perseverența etc. Au fost colegi, dar vor rămâne prieteni, fiecare unic și valoros, în felul lui.
Iar dacă ar fi să le dau niște ultime povețe de suflet, i-aș îndemna pe fiecare: ,, Învață să fii bun și curajos! Învață că niciun munte ne este prea înalt, niciun vis prea mare și nimeni nu are dreptul să îți distrugă fericirea! Învață că în spatele oricărui lucru se află Dumnezeu, care ne iubește necondiționat! Învață să întinzi o mână celui în nevoie, să transmiți lecția bunătății prin exemplul personal! Învață să te respecți și să-i respecți pe ceilalți! Învață să fii OM!''.
Eu, dăscălița lor, îi asigur că fiecare are un loc special în inima mea, lucru pe care timpul nu îl va altera niciodată!
Profesor Cristiana Vidican
 
Mulțumim, Doamnă Profesor!
V-am urmărit, pas cu pas (și) pe Facebook în timpul școlii online și am văzut cât ați muncit, câți v-ați zbătut pentru a micșora distanța (distanțarea fizică, nicidecum ,,socială", cum greșit se vehiculează peste tot), pentru a-i avea în permanență pe copii în vizor, și întotdeauna la suflet. Așa am simțit din ceea ce am citit, din ceea ce ați comunicat cu ei, folosind cele mai potrivite cuvinte (,,Cuvinte potrivite"), vorba Domnului Arghezi. Ați făcut tot ce se putea cu tehnica și cu mijloacele didactice la care v-ați raportat, fiind cu toții la început de drum, ca dascăli, într-o școală online, inventată peste noapte; fiecare a procedat, în premieră, cum a putut, cum s-a priceput, cum a simțit. Nu au existat modele, șabloane, rețete, o metodică a predării online, vorba domnului inspector școlar general Virgil Blage.
Felicitări, doamna Cristiana, pentru toate rezultatele obținute de elevii dumneavoastră în cei cinci ani de ciclu primar (și aceasta este o premieră ca dascăl; nu patru, ci cinci ani)!
Felicitări, dragi albinuțe! Nici nu știți cât vă va lipsi doamna învățătoare! Veți realiza în timp, atunci când vă va fi greu, când veți fi singuri pe val și ați mai vrea un cuvânt de încurajare, de îmbărbătare, sfatul celui mai bun prieten!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:29 Ora de vară a Europei de Est