Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Clasa albinuțelor (clasa a IV-a A), profesor Cristiana Vidican

Am intrat în Stupul lor, la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna” și ce am găsit…

Clasa albinuțelor (clasa a IV-a A), profesor Cristiana Vidican

Pornind la drum cu poezia ,,Stupul lor", scrisă de Tudor Arghezi (fișă de lucru), printr-o ,,șmecherie" (magie) didactică, ajutați fiind și de doamna profesor Cristiana Vidican, am intrat în Clasa albinuțelor - clasa a IV-a și ce credeți că am găsit?

Chestionar final la sfârșit de an școlar? Nu; la sfârșit de ciclu? Nu; la final de școală online? Nu; un album, albumul clasei a IV-a A
Doamna învățătoare le spunea elevilor:
,,Învață să fii bun și curajos! Învață că niciun munte nu este prea înalt, niciun vis prea mare și nimeni nu are dreptul să îți distrugă fericirea! Învață că în spatele oricărui lucru se află Dumnezeu, care ne iubește necondiționat! Învață să întinzi o mână celui în nevoie, să transmiți lecția bunătății prin exemplul personal! Învață să te respecți și să-i respecți pe ceilalți!
Învață să fii OM"!
 
Gânduri adunate-n câteva rânduri dedicate primei mele generații de cinci stele!
Am spus generație de cinci stele (*****) pentru că i-am modelat cinci ani de zile, perioadă în care am investit sentimente, am transmis cunoștințe, dar îmi place să cred că am depășit sfera predării unor simple noțiuni din ariile curriculare specifice ciclului primar.
Îmi amintesc cu nostalgie prima săptămână din clasa pregătitoare, când albinuțele mele au fost întrebate ce vor să se facă atunci când vor fi mari, întrebare capitală la care au răspuns sincer, spontan și dezinvolt. Acum, dacă ar citi ceea ce îi declarau atunci domnului Dan Ovidiu Moise, cu siguranță ar zâmbi, pentru că meserii ca: tractorist, pedichiuristă, căutător de comori, căpitan pe vapor sau prințesă, au fost înlocuite de cu totul altele....
Și totuși, revista consacrată pentru învățământ și educație ,,OviDan" ne-a urmărit îndeaproape și ne-a însoțit în această Aventură a cunoașterii, mărturie stând cele aproape douăzeci de articole în care au fost surprinse activitățile realizate împreună cu zumzăreii mei harnici și creativi. Am învățat să lucrăm, să învățăm din proiecte, unii de la alții, să ne jucăm învățând și să învățăm jucându-ne, prin descoperire, având modele internaționale - partenerii noștri din India, Estonia, Finlanda - unde educația ocupă un loc de frunte. Ne-am dat seama că munca în echipă e cea mai eficientă metodă de a realiza repede și bine ceea ce ne propunem. Am avut activități pe care le-am personalizat ca fiind ale clasei noastre, a albinuțelor: Întâlnirea bunicilor - Punte între generații, Expoziția de mărțișoare cu vânzare, (în urma fiecăreia bucurându-ne la pizza și film de satisfacția banului muncit de noi)... fiind doar două dintre multele. 
Zumzăreii mei au realizat cât de simplu e să faci bine, fără a aștepta nimic în schimb: au ajutat în unele cazuri umanitare.  Au fost responsabilizați prin activitățile de curățenie sau eco demarate, au plantat Pomișorul Centenarului și panseluțe, au învățat cum să se comporte unii cu alții, cât de importantă este lectura, dar și o viață sănătoasă într-un corp sănătos - prin toate proiectele și parteneriatele avute în ultimii cinci ani. Au participat la concursuri din toate domeniile: atât matematică, limba română sau științe, dar și festivaluri de muzică populară, patriotică sau arte plastice, toate dovedindu-le cât sunt de talentați și de valoroși. Au tras concluzia că ,,Succesul este suma unor eforturi mici, repetate zi de zi!" Au fost încurajați constant că ,,sunt mai curajoși decât cred, mai puternici decât par și mai deștepți decât gândesc".
Au învățat să fie o familie, să se ajute la nevoie, dar mai ales să fie OAMENI, cu tot ce implică acest cuvânt care cântărește greu. Mi-ar plăcea să știu că vor avea mereu la ei, în tolba cu virtuți: sinceritatea, buna creștere, altruismul, emoția, perseverența etc. Au fost colegi, dar vor rămâne prieteni, fiecare unic și valoros, în felul lui.
Iar dacă ar fi să le dau niște ultime povețe de suflet, i-aș îndemna pe fiecare: ,, Învață să fii bun și curajos! Învață că niciun munte ne este prea înalt, niciun vis prea mare și nimeni nu are dreptul să îți distrugă fericirea! Învață că în spatele oricărui lucru se află Dumnezeu, care ne iubește necondiționat! Învață să întinzi o mână celui în nevoie, să transmiți lecția bunătății prin exemplul personal! Învață să te respecți și să-i respecți pe ceilalți! Învață să fii OM!''.
Eu, dăscălița lor, îi asigur că fiecare are un loc special în inima mea, lucru pe care timpul nu îl va altera niciodată!
Profesor Cristiana Vidican
 
Mulțumim, Doamnă Profesor!
V-am urmărit, pas cu pas (și) pe Facebook în timpul școlii online și am văzut cât ați muncit, câți v-ați zbătut pentru a micșora distanța (distanțarea fizică, nicidecum ,,socială", cum greșit se vehiculează peste tot), pentru a-i avea în permanență pe copii în vizor, și întotdeauna la suflet. Așa am simțit din ceea ce am citit, din ceea ce ați comunicat cu ei, folosind cele mai potrivite cuvinte (,,Cuvinte potrivite"), vorba Domnului Arghezi. Ați făcut tot ce se putea cu tehnica și cu mijloacele didactice la care v-ați raportat, fiind cu toții la început de drum, ca dascăli, într-o școală online, inventată peste noapte; fiecare a procedat, în premieră, cum a putut, cum s-a priceput, cum a simțit. Nu au existat modele, șabloane, rețete, o metodică a predării online, vorba domnului inspector școlar general Virgil Blage.
Felicitări, doamna Cristiana, pentru toate rezultatele obținute de elevii dumneavoastră în cei cinci ani de ciclu primar (și aceasta este o premieră ca dascăl; nu patru, ci cinci ani)!
Felicitări, dragi albinuțe! Nici nu știți cât vă va lipsi doamna învățătoare! Veți realiza în timp, atunci când vă va fi greu, când veți fi singuri pe val și ați mai vrea un cuvânt de încurajare, de îmbărbătare, sfatul celui mai bun prieten!
Ovidiu Dan

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:04:40 Ora standard a Europei de Est