Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Bacul” la română, un examen uşor?

Bacalaureat 2020

,,Bacul” la română, un examen uşor?

Subiectele de anul acesta la limba şi literatura română de la examenul de bacalaureat nu au avut un grad mare de dificultate, fiind uşor accesibile rezolvării pentru o notă de trecere.

Elevii, atât cei de la profilul real cât şi cei de la profilul uman, au avut la subiectul I un text la prima vedere, fragment din opera ,,Amintiri despre G. Călinescu" de Mircea Bandu. Textul nu punea probleme ca nivel de înţelegere iar cele 5 întrebări referitoare la textul dat au avut o formulare clară care a facilitat găsirea răspunsurilor în text. Eduard G. e de părere că ,,întrebările au fost uşoare, mai complicată a fost montarea răspunsurilor şi evitarea repetării anumitor termeni", iar Ema J. spune că întrebarea 4 ar fi putut crea anumite confuzii dar citirea cu atenţie a cerinţei îţi indică fragmentul din care poţi formula răspunsul.
Textul argumentativ le cerea elevilor să argumenteze dacă mass-media contribuie sau nu la crearea imaginii publice a unei persoane raportându-se atât la informaţiile din fragmentul extras din volumul ,,Amintiri despre G. Călinescu" de Mircea Bandu cât şi la experienţa personală sau culturală. Nivelul de dificultate este mediu deoarece elevii pot avea probleme la raportatea la cerinţă dacă se axează doar pe problema mass-media şi nu insistă pe crearea imaginii publice a unei persoane. Elevii au spus că li s-a părut un text uşor deoarece ,,despre mass-media se poate vorbi mult atât cu argumente pro cât şi contra iar exemplul din text, despre imaginea lui Călinescu era uşor de folosit" ( Rareş T.).
Subiectul al doilea le cerea elevilor să identifice perspectiva narativă într-un fragment, lucru uşor de realizat mai ales pentru elevii care au rezolvat testele de antrenament publicate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării după intrarea în perioada stării de urgenţă, la multe dintre acestea subiectul al II-lea cerea perspectiva narativă. Aici era perspectivă obiectivă, uşor de identificat.
Eseul de la subiectul III este reflectarea mai exactă a muncii depuse de elev presupunând atât cunoştinţe despre operele literare studiate în liceu cât şi abilităţi de formulare într-o structură coerentă a acestor cunoştinţe. Eseul, de minimum 400 de cuvinte, cerea să se prezinte particularităţile unei comedii studiate, la profilul real şi particularităţi de construcţie a unui personaj dintr-o comedie studiată la profilul uman,  ,,O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale fiind opera aleasă de majoritatea elevilor. Un subiect care nu este dificil aşa cum recunosc majoritatea elevilor cu care am vorbit. Problema întâmpinată a fost atingerea numărului minim de cuvinte, fără de care nu se primeşte punctajul pentru redactare (12 puncte).
În concluzie un subiect ofertant perceput şi de elevi ca atare: ,,nivelul dificultăţii nu a fost ridicat, a fost acceptabil examenul din acest an. Textul de la subiectul I a fost uşor de citit şi de răspuns iar la subiectul al III-lea am primit ceea ce ne-a dat şi la simularea din clasa a XI-a, un eseu în care ai ce să scrii" spune cu mulţumire Rebeca H.
Prof. Carmen Tripe

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:18 Ora de vară a Europei de Est