Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Þigara și … mașina de fumat!

Ieri, în cadrul proiectului “Când țigările tac, viața are cuvântul!”

Þigara și … mașina de fumat!

Ioana Cherechianu, psiholog școlar la Liceul Teologic Greco-Catolic și Georgeta Popescu, psiholog clinician la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, au pornit, zilele trecute, o campanie de informare a școlarilor mici din Liceul Teologic Greco-Catolic în legătură cu “bucuriile” pe care le produc țigările celor care le …“mănâncă”!

 Prin acest proiectul (“Când țigările tac, viața are cuvântul”) se urmărește conștientizarea, educarea și implicarea elevilor în activități de prevenire a consumului de tutun, în scopul întăririi influenței factorilor de protecție și al reducerii factorilor de risc…
 Cu tema făcută și lecția învățată!
 La finalul întâlnirii anterioare, elevii au primit chestionare pe care le-au adresat părinților, iar la începutul activității de ieri (joi, 26 februarie 2009), elevii clasei a III-a A (step by step) au prezentat răspunsurile primite, iar Ioana și Georgeta (coordonatorii de proiect) au tras concluziile.
 Dascălul e dascăl în orice situație, iar acțiunile sale au substanță psihopedagogică și eficiența scontată. Ioana și Georgeta sunt, înainte de toate, niște dascăli veritabili, care captează și vrăjesc copiii. După aceea e simplu. Când i-ai cucerit, faci ce vrei cu ei. Aceasta ține tot de psihopedagogie, de măiestrie și de tactul pedagogic, iar efectul vizează eficiența actului de învățare.
 Învățătoarele clasei (institutoarele Mariana Lucaci și Lia Șipoș) erau de-a dreptul încântate văzând cum se descurcă elevii lor. Păreau niște acrobați care mergeau ca pe sârmă… Și aceasta pentru că aveau în față niște maeștri, ca și ele!
 Pentru activitatea de ieri, Ioana și Georgeta le-au pregătit copiilor o țigară uriașă din care au tot scos și nu se mai terminau substanțele nocive pe care le conține tutunul, indiferent de denumirea țigării și de filtrul său colorat, mai lung sau mai scurt. Pe rând, elevii au scos din țigară bilețelele (de examen) care conțineau numele substanței și imaginile adecvate. Copiii le-au citit, iar cele două “dăscălițe” le-au tradus în limbaj obișnuit. Printre bilețele s-au rătăcit și niște sticluțe cu esențe, iar copiii le-au mirosit. Apoi, s-au jucat (și-au prins clame de haine) și au urmărit cum pufăie din țigară o “mașină de fumat”.
 O singură țigară cuprinde 4.000 de substanțe chimice, 300 de substanțe toxice și 43 de substanțe cancerigene!
 Este cunoscut faptul că o învățare de durată se realizează prin exersarea a cât mai multor simțuri. Așadar, elevii au avut posibilitatea să miroase o parte din substanțele componente, tocmai pentru a reține emanațiile înțepătoare, înecăcioase și deranjante ale amoniacului, acetonei, benzenului, naftalinei - cuprinse într-o tigară, dar totodată au mirosit și diverse esențe de mentol, lămâie, cacao, căpșuni, arome care atrag clienții fumători și îi determină să creadă că țigara este plăcută.
Informațiile cutremurătoare cu privire la efectele monoxidului de carbon, acroleinei folosite în armele chimice, poloniului care se fixează pe căile respiratorii și trimite radiații către celulele învecinate, arsenicului –componentă a pesticidelor, DDT-ului – cunoscut insecticid, cianurilor –veritabile otrăvuri, precum și gudronului care pătează dinții, unghiile și țesuturile din plămâni, i-au determinat pe elevi să înțeleagă de ce fumatul este o cauză principală a infarctului miocadic, afecțiunilor pulmonare și nu în ultimul rând a cancerului.
 În mai puțin de 20 de minute, țigara din carton a fost golită, iar elevii au rămași surprinși de numărul mare de substanțe nocive pe care le conține o singură țigară. Apoi au fost familiarizați cu efectele de scurtă și de lungă durată ale fumatului și au putut observa planșele sugestive care prezentau în paralel dantura, plămânii, unghiile, pielea și articulațiile unui fumător, respectiv nefumător. Între jocurile distractive menite să aducă buna dispoziție și să faciliteze cooperarea, protagoniștii programului cu tematică antitutun au putut cunoaște “mașina de fumat”, confecționată dintr-un flacon, în interiorul căruia s-a pus o bucată de vată curată și o țigară (la gură). Uimirea a fost mare când au văzut copiii cum pătrunde tot fumul de țigară în flaconul care a devenit dintr-o dată mat, iar după câteva minute s-a putut observa  cum s-a închis la culoare vata, datorită gudronului.
“Suntem convinși că activitatea noastră conturează o reală prevenție a consumului de tutun în rândul acestor copii, deoarece abia după două întâlniri, efectele proiectului nu întârzie să apară. Ne-au căutat părinți ai elevilor și ne-au împărtășit bucuria lor cu privire la complexitatea informațiilor despre fumat pe care deja le dețin copiii dar, spre surprinderea și bucuria noastră avem deja două cazuri de familii în care părintele fumător a recunoscut că de o săptămână s-a lăsat de fumat de dragul propriului copil, care suferea la fiecare țigară aprinsă de mama sau tatăl său.
Se pare că efectele programului “Când țigările tac, viața are cuvântul!” vor avea un impact mai mare decât ne așteptam și indirect se răsfrâng pozitiv și asupra părinților. Întotdeauna am avut convingerea că prin intermediul copilului se poate realiza și educația adultului și drept urmare suntem încurajați să extindem activitățile proiectului la mai mulți subiecți, în mai multe instituții școlare”, ne-a declarat Ioana Cherechianu.
 Activitatea a impresionat și nu are cum să nu fie și eficientă, în condițiile în care toți copiii au fost foarte interesați, activi și receptivi la tot ce s-a făcut. (Ovi D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Þigara și ... mașina de fumat.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:18 Ora de vară a Europei de Est