Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Parcarea subterană de pe strada Independenței urmează să fie dată în folosinţă

Parcarea se va deschide în cursul săptămânii viitoare

Parcarea subterană de pe strada Independenței urmează să fie dată în folosinţă

S-au încheiat lucrările la parcarea subterană de pe strada Independenței, iar dacă se obțin avizele necesare de la Inspectoratul de Situații de Urgență, începând de sâmbătă, 20 iunie, parcarea va putea fi utilizată de către cetățeni.

Detalii legate de această parcare au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de către viceprimarul Florin Birta, directorul Administrației Domeniului Public Liviu Andrica, care s-a ocupat de construcția parcării şi dl. Paul Sas, proiectantul lucrării.
Parcarea de pe strada Independenței este o construcție pe trei niveluri subterane, fiind prevăzută cu 460 de locuri. Începute în anul 2015, lucrările la parcare au fost sistate o perioadă, fiind reluate în luna septembrie a anului 2018, după găsirea tuturor soluţiilor tehnice la problemele apărute între timp, construcţia fiind de mare complexitate tehnologică.
"Nivelul cel mai jos al parcării este de minus 10,5 metri față de cota drumului, plus vreo doi metri în plus la săpături, deci s-a lucrat undeva la minus 12-13 metri și este bine de știut că locurile de parcare dinspre Crișul Repede sunt la minus 6 metri sub nivelul râului", a  menționat viceprimarul Florin Birta.
La rândul său, directorul ADP Liviu Andrica a adăugat: „Este prima parcare cu trei niveluri subterane realizată în România pe albia unui râu, de aici şi ampla complexitate tehnologică a construcţiei. A fost o lucrare care a depășit așteptările tuturor, inclusiv ale proiectanților."
Dacă se obţine avizul de funcţionare, în week-end se poate deschide
Suprafața terenului pe care este construită parcarea este de 4.956 mp, în timp ce suprafața desfășurată este de 14.158 mp. La fiecare nivel sunt prevăzute 4 rampe, două centrale, două laterale. Circulația va fi într-un singur sens, existând două rampe de acces și alte două de evacuare, ceea ce permite intrarea și ieșirea a două mașini în același timp. Accesul pietonilor va fi posibil prin intermediul a trei scări, două spre strada Independenței, iar una spre Crișul Repede. Parcarea este prevăzută cu 4 stații de încărcare electrică și 6 locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități. Înălţimea maximă a vehiculelor care pot intra în parcare este de 2,10 metri.
Parcarea este prevăzută cu un sistem automat de stingere a incendiilor şi instalaţie de evacuare a gazelor. „Vineri avem vizita celor de la Pompieri pentru a primi avizul de funcționare. În caz că vom obține acest aviz în cursul zilei de sâmbătă, 20 iunie, vom deschide această parcare pentru a fi accesibilă celor care vor frecventa zona centrală. Această parcare va fi o gură de oxigen pentru cei care vin în zona centrală, deoarece odată ce am decis pietonalizarea zonei centrale au fost desființate foarte multe locuri de parcare, iar aceste 460 de locuri de parcare vor aduce un confort celor care vor ajunge în această zonă", a declarat viceprimarul Florin Birta.
Valoarea investiției este de 39,7 milioane lei (8,1 milioane euro), din care 7,3 milioane lei (1,5 milioane euro) a fost cota de finanțare a RDS-RCS, care are şi 30% din suprafaţa parcării în proprietate. În virtutea acestui fapt, firma va avea 80-90 de locuri rezervate.
Lucrările au fost realizate de Construcții Bihor pe principiul creditului furnizor, plata urmând să se facă de către Administrația Domeniului Public Oradea doar după finalizarea investiției, în șase rate semestriale egale.
„Așa cum am obișnuit orădenii la celelalte parcări construite de municipalitate, și această parcare va fi la dispoziția cetățenilor în mod gratuit în primele 90 de zile de la deschiderea acesteia", a  anunțat Florin Birta.
Totodată, viceprimarul a reamintit că Primăria Oradea, prin Instituția Arhitectului Șef, a lansat în cursul lunii mai concursul internațional de soluții, care are ca scop selectarea celor mai bune propuneri pentru realizarea unui spațiu urban marcat de un volum simbol pe amplasamentul delimitat de strada Independenței și malul Crişului Repede, deasupra parcării construite. „Dorim să finanţăm realizarea piaţetei aflată deasupra parcării din fonduri europene", a mai spus viceprimarul Florin Birta. (B.P.)
Revenire: Parcarea de pe strada Independenței se va deschide în cursul săptămânii viitoare!!!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:05:50 Ora standard a Europei de Est