Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

ORADEA - în topul celor mai sigure destinații europene în 2020

Clip de prezentare a măsurilor de protecție pentru angajații industriei și turiști

ORADEA - în topul celor mai sigure destinații europene în 2020

Pandemia COVID-19 a atras după sine o criză financiară fără precedent în domeniul turismului.

Întreaga industrie mondială a turismului a fost grav afectată, estimându-se, în cel mai favorabil scenariu, că piața turismului va reveni la valorile de dinainte de criza COVID-19, cel mai devreme în 2023.
În acest context fără precedent, activitatea Organizației de Management al Destinației - Oradea (Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, APTOR) a fost canalizată spre măsuri de susținere a industriei locale de ospitalitate și atragerea de turiști români în lunile viitoare, post pandemie, printr-o serie de măsuri care au ca obiectiv general reluarea fluxurilor turistice și atenuarea impactului pandemiei SARS COV 2 la nivelul industriei ospitalității din Oradea.
Măsuri de sprijin pentru agențiile de turism
Oferirea unui sprijin financiar direct agențiilor de turism și tour-operatoare pentru fiecare turist cazat minim 2 nopți consecutive în Oradea. Bonusul oferit este de: 3 lei pentru fiecare turist cazat minim 2 nopți într-o unitate de cazare clasificată de 1 stea, 1 margaretă și 1 floare;  4 lei pentru fiecare turist cazat minim 2 nopți într-o unitate de cazare clasificată de 2 stele, 2 margarete și 2 flori; 6 lei pentru fiecare turist cazat minim 2 nopți într-o unitate de cazare clasificată de 3 stele, 3 margarete și 3 flori; 9 lei pentru cazarea de minim 2 nopți într-o unitate de cazare clasificată de 4 stele.
ORADEA este oficial în topul celor mai sigure destinații europene
Din data de 11 iunie 2020, orașul Oradea a fost inclus în topul celor mai sigure destinații europene ale anului, de către Asociația European Best Destinations.
European Best Destinations este o cunoscută platformă care promovează cultura și turismul european, în colaborare cu unele dintre cele mai mari asociații de turism din Europa și EDEN Network, oferind turiștilor de pretutindeni o cât mai bună înțelegere a bogăției patrimoniului, diversității și calității destinațiilor europene.
Platforma joacă un rol important în promovarea Europei ca destinația turistică nr. 1 în lume, devenind în timp locul de întâlnire al marilor birouril de turism și al turiștilor care doresc să exploreze continentul.
Totodată, platforma conduce cele mai reprezentative competiții din sectorul turismului european, colaborând cu Comisia Europeană în vederea promovării turismului sustenabil.
Motivul pentru care Oradea a fost inclusă în topul celor mai sigure destinații europene îl reprezintă măsurile de prevenție a răspândirii infecției cu COVID-19 luate la nivelul orașului, cum ar fi: desemnarea unui spital dedicat luptei împotriva COVID-19, unitate care deservește exclusiv cazurile confirmate sau suspecte de infectare cu noul coronavirus; testele real time PCR și cele de tip pooling pentru depistarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus;  dezvoltarea unui protocol cu măsuri de siguranță și proceduri de urmat în situații de urgență, pentru unitățile HoReCa; instituirea unor măsuri de siguranță și prevenție în mijloacele de transport public și instituțiile publice; sau asigurarea de măști pentru locuitori și termometre contactless pentru companii, la preț de achiziție.
,,După o perioadă de timp dificilă, în care ai stat acasă, este timpul să călătorești din nou și să-ți schimbi starea de spirit. Dacă te întrebi unde să pleci, răspunsul este Oradea! Orașul se numără printre cele mai sigure dar deopotrivă frumoase - destinații europene. Datorită unei serii de măsuri luate de autorități, Oradea devenind astfel una din destinațiile europene puțin afectate de noul coronavirus.
Totodată, industria HoReCa urmează recomandările și protocolul inițiat la nivel local de către autorități pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19, întâmpinând clienții în cele mai bune condiții de igienă" (European Best Destinations).
Ne face o mare onoare faptul că unul din cele mai mari proiecte de promovare turistică din Europa a pus Oradea pe harta destinațiilor europene sigure în 2020 și ne bucurăm că astfel, milioane de călători din întreaga lume vor avea acces la informații despre bogăția culturală și patrimoniul orașului nostru.
 „Oradea este și una din cele mai frumoase destinații de pe continent și de altfel, o destinație ideală pentru slow, stress-free tourism" (European Best Destinations).
Odată cu includerea orașului Oradea în topul destinațiilor europene sigure în 2020, reprezentanții European Best Destinations au selectat Oradea și în vederea promovării în secțiunile: destinație de city-break, destinație medievală și destinație culturală.
Clip de prezentare a măsurilor de protecție pentru angajații industriei și turiști
 Contextul actual atrage în sectorul turistic și o serie de întrebări și neclarități în rândul turiștilor, referitoare la măsurile de protecție în vigoare, proceduri stabilite la nivel local și posibilitățile de vizitare pe care le oferă o destinație turistică.
Dorim să venim în întâmpinarea lor și le răspundem acestor întrebări, prezentând toate măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, măsuri în vigoare pentru angajații industriei, locuitorii orașului și pentru turiștii care ne vizitează - prin intermediul unui clip video.
Totodată, acest clip este și o prezentare vizuală a certificării primite de la Asociația European Best Destinations, care plasează Oradea în topul celor mai sigure destinații turistice europene în anul 2020.
Video-ul se poate descărca din email în limba română, urmând ca săptămâna aceasta să fie disponibil și în limbile engleză și maghiară.
Echipa Visit Oradea (APTOR) lucrează în continuare la dezvoltarea unui set de beneficii pentru turiștii care ne vor vizita până la sfârșitul sezonului estival (incluziv în luna septembrie 2020), cât și la măsuri care să crească accesibilitatea aeriană a destinației. Pe măsură ce acestea vor fi finalizate sau confirmate vi le vom aduce la cunoștință.
ttps://bit.ly/2N1cPZK.
Mihai Jurca,
director executiv
Visit Oradea - APTOR

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:10:51 Ora standard a Europei de Est