Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Subiectele la Limba și literatura română au avut un grad mediu de dificultate

Examenul de Evaluare Națională la Școala Gimnazială ,,Dacia” din Oradea

Subiectele la Limba și literatura română au avut un grad mediu de dificultate

Luni, 15 iunie 2020, la Școala Gimnazială ,,Dacia" din Oradea, prima probă a Evaluării Naționale, la clasa a VIII-a, proba la Limba și literatura română, s-a desfășurat în condiții speciale, dar fără probleme.

Elevii, cadrele didactice și personalul ajutător au purtat măști. La intrare, elevii și-au dezinfectat mâinile, li s-a luat temperatura și li s-au oferit măști de protecție, după care au fost conduși în sălile de examen, păstrând distanța de siguranță; la fel și în bănci.
Directorul școlii, domnul profesor dr. Florian Hava, ne-a declarat că toate condițiile au fost asigurate potrivit reglementărilor în vigoare pentru ca prima probă a Evaluării Naționale să se desfășoare fără probleme.
Despre subiectul la Limba și literatura română, am discutat, după-masă, cu doamna profesor Diana Simina, profesor de Limba și literatura română la Școala Gimnazială ,,Dacia", director adjunct al unității de învățământ.
,,Consider că subiectele au avut cu un grad mediu de dificultate, fiind accesibile tuturor elevilor, dar și cu câțiva itemi concepuți astfel încât să se poată face o ierarhizare a elevilor.
Astfel, la subiectul I, elevii au avut un fragment din „Zborul", scris de Sorin Titel. Pe baza acestui fragment, ei au avut de redactat răspunsuri referitoare la sinonime, rolul cratimei, modul de formare a unor cuvinte, de extras două cuvinte cu diftong, precum și două idei principale/ secundare din textul dat. De asemenea, în vederea înțelegerii textului, elevii au avut de precizat motivul pentru care sunetele scoase de muzicuță nu erau armonioase. Așadar, itemii au urmărit noțiuni învățate de copii în toți cei patru ani de studiu. Partea B a avut în vedere redactarea unei compuneri de tip argumentativ în care să motiveze apartenența fragmentului la genul epic. Fragmentul ales a oferit suficiente trăsături specifice genului epic, astfel încât elevii au avut posibilitatea să redacteze un răspuns adecvat cerinței.
Subiectul al doilea a vizat la primii doi itemi răspunsuri referitoare strict la textul nonliterar, iar următoarele au cuprins noțiuni parcurse de elevi atât la morfologie, modul, timpul verbelor, cât și din sintaxa propoziției (funcții sintactice) și părți de vorbire. Ultimele două cerințe au vizat noțiuni din clasa a VIII-a, strict din programa școlară propusă în acest an, identificarea unei subordonate completive directe și o construcție a unei fraze care să conțină o propoziție subordonată predicativă.
Compunerea narativă a avut în vedere creativitatea elevilor, o întâmplare din timpul unei activități preferate, un subiect generos, cu multiple posibilități de redactare.
În ceea ce privește gradul de dificultate... ceea ce putea să le creeze elevilor dificultăți a fost delimitarea corectă a frazei, cu identificarea corectă a propoziției principale, având în vedere că exista un verb la mod nepersonal, precum și identificarea corectă a funcției sintactice și a valorii morfologice a cuvântului „lui" (Atr. pron. genitival, pronume personal), iar la Subiectul I, identificarea corectă a cuvintelor ce conțin diftong, deoarece în secvența indicată exista „o capcană"- „geamantane", cuvânt ce nu conține diftong.
Ce spun elevii?
,,La o primă discuție cu elevii școlii noastre, am constatat că ei sunt optimiști, subiectul primit a fost accesibil și sperăm că și notele lor vor fi pe măsura așteptărilor, chiar dacă emoțiile au fost foarte mari!
În plus, noi am reușit să aplicăm două simulări acelor elevi care în cele două săptămâni au fost prezenți la pregătirea față în față, ceea ce i-a ajutat foarte mult, considerăm noi".
Ținem să precizăm faptul că noi am fost prezenți la Școala ,,Dacia" și în prima zi de pregătire a elevilor pentru Evaluarea Națională, marți, 2 iunie 2020.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Subiectele la Limba și literatura română au avut un grad mediu de dificultate.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:26 Ora de vară a Europei de Est