Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vizita de lucru a premierului Ludovic Orban în Bihor

Vineri, 12 iunie,

Vizita de lucru a premierului Ludovic Orban în Bihor

Astăzi, 12 iunie 2020, prim-ministrul Ludovic Orban, împreună cu ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, și cu ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, au efectuat o vizită de lucru în județul Bihor, în cadrul căreia a fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru sectorul 3C2 (Biharia-Chiribiș) al autostrăzii A3 Transilvania.

În prima parte a vizitei, membrii Guvernului, însoțiți de prefectul Dumitru Țiplea, precum și de autorități locale, au efectuat o inspecție la Sala de Sport Polivalentă din Oradea, a cărei construcție este finanțată în proporție de 20% de Primăria Municipiului Oradea și de 80% de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii (CNAIR), și care va fi finalizată la jumătatea anului viitor. 
Vizita a continuat cu deplasarea pe sectorul de autostradă 3C3 (Biharia), unde premierul Ludovic Orban și ministrul Lucian Bode au participat la semnarea contractului de proiectare și execuție pentru sectorul 3C2, Biharia-Chiribiș, al autostrăzii Transilvania. Sectorul 3C2 are o lungime de 28,55 km, iar contractul are o valoare de 326,51 milioane de lei, fără TVA (aproximativ 69 milioane euro), termenul contractual pentru proiectare fiind de 6 luni, iar termenul pentru execuție de 18 de luni.
,,Obiectivul nostru clar, limpede exprimat, și angajamentul nostru este acela de a construi autostrada Transilvania, așa cum a fost gândită. Deja lucrurile sunt coapte și se îndreaptă către o direcție bună. În toate procedurile de licitație va trebui să selectăm cele mai bune oferte, de la cei mai buni constructori, care au demonstrat că au capacitatea de a realiza tronsoane de autostrada în termenii contractuali, mai ales în condițiile în care pentru Guvernul pe care îl conduc investițiile în infrastructură sunt prioritate zero", a declarat premierul Ludovic Orban. 
La eveniment au participat, alături de membrii Executivului, reprezentanți ai CNAIR, ai constructorului, ai autorităților locale, precum și parlamentari din Bihor.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat în cadrul evenimentului că ,,anul 2020 este anul autostrăzii Transilvania. Tronsonul Chiribiș-Suplacu de Barcău este în procedură de atribuire. Astăzi, CNAIR, pe lângă semnarea acestui contract, a comunicat rezultatul procedurii pentru primul tronson de autostradă din județul Sălaj. Suntem pregătiți, de asemenea, să semnăm contractele pentru toate celelalte tronsoane dintre Nădășelu și Chiribiș.  În acest an autostrada Transilvania a prins viață".
În încheiere, primul-ministru a menționat și alte proiecte de infrastructură care trebuie demarate, fiind necesare pentru dezvoltarea județului Bihor, precum drumul expres Oradea-Arad, centura Aleșdului și centura Beiuș-Ștei până la Vașcău. 
Prefectul Dumitru Țiplea a precizat că ,,prezența domnului prim-ministru și a miniștrilor Transporturilor și Apărării în Bihor este un semn al interesului deosebit pe care Guvernul îl acordă județului nostru. Aceste proiecte de infrastructură care se concretizează sunt esențiale pentru dezvoltarea Bihorului și vom oferi tot sprijinul necesar pentru realizarea lor".
Cancelaria Prefectului

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:10:38 Ora de vară a Europei de Est