Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ghid pentru obținerea permisului de conducere

De la Cancelaria Prefectului

Ghid pentru obținerea permisului de conducere

Oferirea unor servicii publice de calitate pentru cetățeni este o prioritate pentru Instituția Prefectului - județul Bihor, o prioritate asumată și monitorizată constant.

Având în vedere această preocupare, în luna mai 2020, grupul de lucru constituit pentru îmbunătățirea serviciilor publice din județul Bihor a analizat procedurile și cadrul legislativ existent în vederea obținerii permisului de conducere auto.
În acest sens, pe parcursul a trei săptămâni, au avut loc întâlniri cu factorii implicați în procesul de  obținere a permisului de conducere auto (instruire, autorizare, examinare, control și emitere): reprezentanți ai Inspectoratul de Poliție Județean Bihor - Serviciul Circulație Rutieră, ai școlilor de șoferi, ai Agenției Teritoriale a Autorității Rutiere Române Bihor, ai Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Controlul Rutier, examinatori ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
În urma acestei analize a luat naștere ghidul în 5 pași adresat candidaților care doresc să obțină permisul de conducător auto. Documentul comunică, într-un mod accesibil, informația extrasă din legislație și metodologiile existente în domeniu, constituind astfel, o bună sursă de informare, fiind ușor de parcurs.
De asemenea, încă din faza de instruire, este bine ca viitorii conducători auto să înțeleagă faptul că libertatea conferită de deținerea permisului de conducere auto trebuie echilibrată de responsabilitatea siguranței  personale și a celorlalți participanți la trafic.
În anul 2019, în județul Bihor, au avut loc 569 de accidente  de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în urma cărora au fost accidentate 740 de persoane. Dintre acestea, din păcate, 50 au decedat. Așadar, abordarea cu seriozitate a pregătirii teoretice și practice și ulterior, după obținerea permisului, adoptarea unui condus preventiv pe șosea vor diminua numărul de victime în trafic.
La rândul ei, Instituția Prefectului județul Bihor se implică în creșterea siguranței rutiere prin investiții în infrastructura județului. Astfel, pentru anul 2020, s-a alocat o sumă record pentru întreținerea și reabilitarea drumurilor naționale din Bihor, în valoare de peste 44 milioane lei, de două ori mai mare decât întreg bugetul de întreținere din ultimii trei ani. O bună parte din lucrări vizează siguranța rutieră, în special pe DN1, unde traficul este aproape de nivelul unei autostrăzi. Reabilitarea DN76 Oradea-Deva, proiectul așteptat de bihoreni de peste 20 de ani va contribui la creșterea siguranței rutiere și conectarea mai rapidă la Coridorul de Transport Pan-European IV.
Îmbunătățirea serviciului public de examinare în vederea obținerii permisului auto este un demers care va continua în viitorul apropiat cu noi măsuri, printre care și formularea de propuneri legislative care să contribuie nu doar la îmbunătățirea funcționării instituționale și a satisfacției cetățeanului, ci și la creșterea siguranței rutiere din județul Bihor.
 https://bh.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/21/2020/06/Ghid5pasi.pdf
Cancelaria Prefectului

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:36 Ora de vară a Europei de Est