Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Adrian Bojan, La mulți ani, din partea formației ,,Culanii”!

La aniversară,

Adrian Bojan, La mulți ani, din partea formației ,,Culanii”!

Adrian Bojan a văzut lumina zilei la 11 iunie 1991 în satul Roit,comuna Sânnicolau-Român, județul Bihor, într-o familie numeroasă,fiind cel mai mic dintre cei șase frați.

Încă de la vârsta de 10 ani este descoperit de învățătoarea pensionară Codrean Ana care conduce formația ,,Culanii", formație de obiceiuri și tradiții populare.
A fost momentul în care el a luat tangență cu muzica populară autentică de care nu s-a mai despărțit niciodată.Cu foarte mare pasiune, trăirea lăuntrică a unui suflet dedicat și mai ales practicant al interpretării cântecului popular autentic sub diverse forme: doine,cântece de șezătoare,de cătănie,cântece de joc, a conștientizat necesitatea conservării și păstrării creațiilor autentice ale meleagurilor natale.
Din aceste cântece și-a format un repertoriu datorită faptului că în sufletul lui domnește o permanentă dorință de căutare a frumosului și bogăției folclorului autentic,specific zonei din care vine; îl farmecă această moștenire,motiv care l-a determinat să pregătească primul său album,care cuprinde 20 de cântece autentice.
Acest album, intitulat: ,,Maica me' când m-o făcut", a fost lansat în satul de unde și-a luat cântecele.
La acest eveniment au fost prezenți alături de el un număr mare de soliști consacrați din Bihor, Arad și Bistrița-Năsăud.
N-a lipsit de la acest eveniment nici formația ,, Culanii", căreia i-a rămas fidel,formația reînființată cu sprijinul domnului Maghear Sorin. Tânărul Adrian Bojan este dornic ca prin talentul și glasul său, să impresioneze și să transmită sensibilitatea, căldura și frumusețea creațiilor muzicale, a moștenirii tradiției,care este adevărată cultură țărănească.
Începuturile de interpret de muzică populară au fost susținute de multe personalități din viața culturală-artistică a județului Bihor,care apreciază calitățile personale ale lui Adrian Bojan.
Cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 29 ani, formația ,,Culanii" îi urează un călduros La mulți ani!
Prof. Ana Codrean
 
Talente în mugur: Adrian Bojan
În studiul meu individual, deseori m-am oprit și încă mă opresc, la acei oameni, care au stat aproape de sufletul popular, lăsând o dâră de căldură și lumină prin viața lor, prin munca, prin respectul pentru cultura populară, amintindu-ne mereu că de la naștere la mormânt, viața   omului este îmbrăcată de cântec, îndemnându-ne să prețuim comorile strămoșești, adevărate izvoare ale originalității în cadru european.
Țara noastră are un tezaur sacru,reprezentat de talentul generațiilor  - generații care reprezintă PRIMĂVARA țării noastre și care duc mai departe moștenirea strămoșilor, ca pe cel mai frumos certificat de noblețe al neamului nostru.
Dar, un popor nu trăiește numai prin ceea ce moștenește, ci și prin ceea ce adaugă cu fiecare zi la sufletul său.
Într-o lume în care, parcă ne îndepărtăm tot mai mult de obârșie, întâlnim tineri interesați de comoara satelor - tineri care reușesc să scoată din albiile aurifere ale culturii populare, mărgăritarele, mărgăritarele noastre! Bunurile artistice ale unui popor - bunuri care fac parte din sipetul cu comori al satului românesc - sunt păstrate în tezaurul spiritual, prin strădania creatorilor și iubitorilor de frumos, de sat - matricea noastră stilistică! Pentru Adrian Bojan, un tânăr iubitor de frumos din județul Bihor (din localitatea Sânnicolau Român) - cântecul popular este o componentă a vieții sale estetice, o bogăție spirituală, apropiindu-se cu respect de frumusețea și mesajul artistic al cântecului popular, culegând texte, melodii vechi de la bunici, oameni din sat, aducând originalitate în arta interpretativă, valorificând aceste  comori de cântec și dor în multe activități culturale organizate de doamna Miorița Săteanu - președinta onorifică a U.F.B. (Uniunea Femeilor din Bihor), reușind  în 2019 să le înregistreze pe CD-ul ,,Maica me când m-a făcut" (sunt 20 de piese). Despre Adrian Bojan a scris domnul Ioan Degău - director din martie 1968 și în   prezent la Sucursala Bihor a B.N.R. - absolvent al Academiei de Studii Economice - București și cursuri postuniversitare Cluj-Napoca și Craiova în cartea Crișana tradițională, vol.X - un om de bine, căruia Adrian îi poartă multă recunoștință, un om care cunoaște universul  satului,  al țăranului, arătând prin scrierile domniei sale ,,Pagini din istoria B.N.R."(vol. I, II și III), că satele noastre sunt adevărate centre de spiritualitate, care au dat oameni generatori de lumină și care consideră că oamenii purtători de har dumnezeiesc trebuie să fie generatori de spiritualitate și moralitate.
Oamenii care știu să respecte darurile primite de la Dumnezeu, poartă în suflet, prin vremi, cuvântul  predecesorilor, ca o parolă și îndemnul că faptele noastre trebuie să stea sub îndemnul poetului de la Lancrăm: ,,Ne-a fost dat să luminăm cu floarea noastră, un colț de pământ.
Dacă am reușit, înseamnă că eforturile noastre n-au fost zadarnice".
Respectul strămoșilor, pentru cultul muncii ne determină să ne amintim, de frumusețea cântecului lor, născut în procesul muncii, de obiceiurile de muncă prin care au menținut viu spiritul satului.
Să ne amintim mereu și de cel care a prețuit creația populară - fiind izvorul renăscător al creației culte - de Luceafărul nostru - Mihai Eminescu - poetul genial care a ridicat rostirea românească în universalitate.
Ar fi o bucurie, ca pe urmele acestui tânăr, Adrian Bojan, să calce și alți tineri, purtând în suflet aspirația spre constanță, spre obârșie.
Cântecele interpretului Adrian Bojan se înscriu în patrimoniul cultural al satului Sânnicolau Român - Bihor.
Viață lungă acestui CD! Felicitări, Adrian Bojan!
Cele mai calde gânduri și urări de sănătate,fericire, bucurii și împliniri.
La mulți ani!
Prof. Paraschiva Cărbunar,
interpret, poet, membru al Ligii Scriitorilor Români - Filiala Cluj
 
 În familia lui Adrian Bojan, tradiţia cântecului popular se transmite din generaţie în generaţie
Este de remarcat faptul că în microuniversul rural se nasc și trăiesc oameni care cunosc, respectă şi pun în valoare elementele tradiţionale ale zonei culturale în care convieţuiesc, prin arta decorativă, olărit, încondeiat de ouă, sculptură sau prin cel mai autentic grai strămoşesc, exprimat prin melodiile populare interpretate de artişti valoroşi ai folclorului național.
Adevărat şi foarte important este ca aceste haruri să fie cultivate cu discernământ, să fie valorificate și etalate societăţii pentru ca astfel să apară un profesionist sau un artist renumit şi apreciat de comunitate.
 ADRIN BOJAN a înţeles aceste lucruri şi a considerat că poate să se dedice şi cu puţin talent şi har să promoveze cântecele populare din zona natală - comuna Sânnicolau Român.
Este deosebit de relevant faptul că tradiţia cântecului popular, în familia lui Adrian Bojan, se transmite din generaţie în generaţie, motiv pentru care este dornic ca prin glasul său să impresioneze şi să transmită sensibilitatea, căldura şi frumuseţea creaţiilor muzicale, a moştenirii tradiţiei, pentru că aceasta este adevărata cultură țărănească.
Pentru a dovedi posibilităţile sale vocale este nevoie ca acestea să fie cultivate cu discernământ şi apoi etalate comunităţii pentru a fi considerat ca un interpret consacrat de muzică populară.
Apariţiile sale scenice la diferite acțiuni cultural-artistice organizate de doamna ing. Săteanu Miorița au avut un efect de popularitate a repertoriului personal. Datorită acestui fapt, la care se adaugă susţinerea şi recomandarea doamnei ing. Săteanu Miorița către domnul Degău Ioan - fost director la Banca Naţională a judeţului Bihor, actualmente director la Banca Centrală Cooperatistă - Credit Coop, Agenţia Oradea, Adrian Bojan a conştientizat că visul şi dorinţa sa se vor împlini şi ambiţia de a dovedi capacitatea de interpret al cântecului popular, se va realiza.
Culegerile unui folclor local autentic, de 20 de cântece, au fost prezentate în primul album, prin susţinerea financiară a domnului Degău Ioan.
Acest sprijin oferit pentru activitatea prin care Adrian Bojan va păstra și va transmite tradiţiile cântecului popular se datorează în exclusivitate implicării domnului Degău Ioan, cel care sprijină şi promovează tinerele talente, dar în mod special cel care scoate în evidenţă valorile culturii rurale, ale acestor meleaguri, dar dezvăluie și face cunoscute frumuseţile tradiţionale și ale datinilor spre a fi păstrate și transmise generaţiilor viitoare. Interpretului de muzică populară ADRIAN BOJAN, cu ocazia împlinirii, în data de11 iunie, a frumoasei vârste de 29 de ani, îi transmitem tradiționalul LA MULȚI ANI și îi dorim multă sănătate, împlinirea dorințelor și ascensiunea meritată pentru activitatea cultural-artistică  desfășurată, aducând prestigiul interpretativ al folclorului din zona natală si a județului Bihor.
Ec. Degău Ioan
Ing. Miorița Săteanu
Găsiți mai multe poze în Galeria foto:

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:18:25 Ora standard a Europei de Est