Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Rusaliile la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Astăzi, de Sfintele Rusalii, am ajuns la trei biserici

Rusaliile la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Astăzi (duminică, 7 iunie 2020), de Sfintele Rusalii, am ajuns la trei biserici: la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea, unde slujesc trei părinți, părintele vicar Vasile Bota, părintele dr. Ion Alexandru Mizgan și părintele arhidiacon Mihai Dragoș, și la două biserici din apropiere, la Biserica cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, părinte slujitor Florin Pușcaș și Biserica din Ioșia Nord cu hramul Sf. Duh Mângăietorul, părinți slujitori Felix Bicăzan și pr. conf. univ. dr. Viorel Cristian Popa, precum și pr. Bicăzan Vasile, primul preot paroh și întemeietorul parohiei Ioșia Nord.

Semnificația Rusaliilor
Despre semnificația praznicului Sfintelor Rusalii, am aflat mai multe din cuvântul de învățătură rostit de părintele vicar Vasile Bota.
De Rusalii... ,,Duhul Sfânt s-a pogorât în ziua Cincizecimii peste apostoli ca rod al lucrării mântuitoare a lui Hristos, lucrare mântuitoare ce s-a încununat prin jertfa, învierea și înălțarea Sa la ceruri. Iar noi fiecare, botezați în numele Preasfintei Treimi, suntem chemați să ne însușim aceste roade pe care Iisus Hristos, prin jertfă, înviere și înălțare, le-a făcut neamului omenesc, neamului creștinesc. Ziua Cincizecimii era o sărbătoare la evrei în amintirea primirii tablelor legii de către Moise pe Muntele Sinai. Și era o sărbătoare și a secerișului. De aici, de la această sărbătoare a poporului ales, s-a păstrat ca în biserică, prin lucrarea Duhului Sfânt, să sfințim spicele de grâu. La țară, se merge chiar la holde. Sărbătoarea Rusaliilor vine de la o sărbătoare a strămoșilor noștri romani, Rosalia, adică sărbătoarea trandafirilor sau a rozelor...
Deci apostolii, în această sărbătoare a Cincizecimii, erau la rugăciune..., Duhul Sfânt s-a pogorât peste sfinții apostoli ca o suflare de vânt și în limbi ca de foc.  S-a pogorât peste fiecare dintre apostoli. Primul efect a fost acela că apostolii au fost transformați, din fricoși, din oameni speriați, au devenit curajoși, credincioși prin mărturisirea lor. Apostolii au început să propovăduiască, să predice, astfel încât la Ierusalim fiind un mare număr de oameni, de credincioși, iudei din Iudeea, din Galileea, din Samaria și din țările învecinate, chiar și greci erau acolo, greci evrei. Fiecare și-a auzit predica apostolilor în limba lui... Iar predica lor a fost mărturisirea lui Hristos cel răstignit și înviat...
În ziua de Rusalii, ia naștere biserica creștină
În Ierusalim, în ziua de Rusalii, s-au botezat primii creștini, peste 3.000 de bărbați, afară de femei și de copii. În ziua de Rusalii, în Ierusalim ia naștere în chip văzut biserica creștină...De aceea, putem spune că astăzi este ziua bisericii creștine. Duhul Sfânt a venit în lume să sfințească în primul rând pe oameni și-apoi lumea întreagă".
Dacă în anii trecuți, părintele vicar Vasile Bota ne-a vorbit despre lucrarea Duhului Sfânt în biserică, prin sfintele taine, de această dată, părintele și-a propus să ne vorbească despre lucrarea Duhului Sfânt în biserică, în Sfânta Liturghie.
Părintele arhidiacon Mihai Dragoș a câștigat locul I pe țară la un concurs de muzică bizantină
Tot de la părintele vicar Vasile Bota aveam să aflăm că lunile trecute, Episcopia Maramureșului a organizat un concurs de muzică bizantină, la nivel național, la care s-a înscris și părintele arhidiacon Mihai Dragoș, pasionat de muzica bizantină, psaltică.
Spre bucuria noastră, părintele Mihai a câștigat locul I pe țară la ediția a V-a, online, a acestui concurs, iar părintele vicar Vasile Bota i-a înmânat diploma respectivă.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (90 de poze) în Galeria foto: Rusaliile la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea.

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 04:47:54 Ora de vară a Europei de Est