Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lucrările de amenajare a coridoarelor verzi din Oradea

Reconfigurarea unor zone aflate în paragină,

Lucrările de amenajare a coridoarelor verzi din Oradea

Începând din anul 2018, Primăria Oradea a demarat proiecte de regenerare urbană, prin reconfigurarea unor zone aflate în paragină, fie prin demolarea unor clădiri dezafectate, fie prin preluarea unor terenuri și regândirea întregului spațiu ca o zonă utilă și plăcută pentru locuitorii acelei zone.

„Așa cum am mai anunțat, zestrea de spații verzi a municipiului Oradea urmează să se îmbogățească cu cinci coridoare verzi, în suprafață totală de 12 hectare, la care se lucrează într-un ritm susținut. Acestea sunt finanțate din fonduri europene, în valoare de peste 6 milioane de euro, noile parcuri fiind amenajate pe terenuri degradate din municipiu pe care le transformăm în zone verzi și de agrement, accesibile tuturor", a declarat viceprimarul Florin Birta.
Primăria Oradea continuă lucrările de amenajare în coridorul verde din cartierul Veteranilor prin plantarea unui număr de 153 de arbori ornamentali din speciile: arțar, mesteacăn, fag, magnolie, platan și a unui sortiment variat de arbuști și plante florale perene.
Până la această dată au fost finalizate lucrările la sistemul de irigație, rețelele electrice subterane și stâlpii de iluminat public, fiind montate și bordurile ce delimitează perimetral coridorul verde. De asemenea, aici au fost plantați și 70 arbori din specia fag, stejar și liquidambar.
Totodată, sunt în curs de execuție lucrările de amenajare a aleilor și zonelor de relaxare cu un sistem bicomponent din piatră spartă și polimeri, urmând ca, începând cu data de 15 mai, în aceste zone să fie instalate bordurile și elementele decorative (pergola și jardiniere) din corten.
Lucrările de amenajare a coridorului verde au fost atribuite prin licitație firmei SC Saminstal SRL Vetis pentru suma de 1.647.208,44 lei fără TVA, având o durată de execuție de 6 luni, termen estimat de finalizare 20.08.2020.
Pe coridorul verde str. Aurel Covaci din cartierul Soarelui, lucrările au fost începute în data de 25 februarie, iar până acum au fost finalizate lucrările la sistemul de irigație și rețelele electrice subterane, au fost instalate bordurile ce delimitează coridorul verde, aleile pietonale și pista de alergare.
De asemenea, sunt în curs de execuție lucrările de amenajare a terenului de baschet și a aleilor, de amplasare a stâlpilor de iluminat public respectiv de pregătire a terenului pentru amenajarea suprafețele verzi, întrucât lucrările imediat următoare sunt cele de plantare a 256 arbori ornamentali din specia: arțar, mesteacăn, fag, magnolie, stejar, cedru, chiparos, oțetar roșu.
Lucrările de amenajare a coridorului verde au fost atribuite prin licitaţie firmei SC Saminstal SRL Vetis  pentru suma de 4.034.119,77 lei fără TVA, având o durată de execuție de 5 luni, termenul estimat de finalizare fiind 20.07.2020.
Continuă și lucrările începute în cursul lunii noiembrie 2019 în cadrul investiției Coridor verde Barcăului. Aici au fost finalizate lucrările de amenajare a aleilor pietonale dalate cu piatră, lucrările la sistemul de irigație, rețelele electrice subterane, instalația nocturnă cu proiectoare led a terenului de sport și au fost  instalate și cele două toalete publice cu autospălare.
În zonă au fost plantați până în prezent un număr de 353 de arbori ornamentali dintr-o varietate de specii: arțar, mesteacăn, carpen, frasin, salcâm, platan, magnolia, stejar, tei, urmând să fie puse în operă și cele 12.900 bucăţi de arbuști și plante florale perene.
Sunt în curs de execuție lucrările de amenajare a facilităților pentru sport, joacă și recreere respectiv de amplasare a stâlpilor de iluminat public și de instalare a celor două toalete publice.
Lucrările sunt realizate de către SC Construcții Bihor SA Oradea, în valoare de 7.606.962, 87 lei fără TVA, având termen de finalizare data de 31.08.2020.
Pe coridorul  verde din str. Ion Bogdan, lucrările de execuție  începute la mijlocul lunii aprilie a acestui an sunt la stadiul fizic de amenajare a terenului. In acest sens au fost executate lucrări de curățare a amplasamentului prin defrișarea vegetației arboricole și arbustive fără valoare decorativă și aflată în declin fiziologic, la ora actuală fiind în curs de execuție lucrări de împrăștiere a pământului procurat și de nivelare a terenului.
Lucrările imediat următoare vizează realizarea împrejmuirii cu gard din gabioane de piatră și a sistemului de irigație.
Lucrările de amenajare a coridorului verde din strada Ion Bogdan au fost atribuite prin licitație firmei SC Saminstal SRL  Vetis pentru suma de 3.514.360 lei fără TVA, având o durată de execuție de 10 luni cu termen estimat de finalizare 13.02.2021.
La începutul lunii mai au fost demarate lucrările de execuție la coridorul verde din str. Daliei din cartierul Grigorescu.
La ora actuală sunt în execuție lucrări de amenajare a terenului prin curățarea acestuia, nivelarea solului, urmând ca la finalizarea acestora să se intervină în zona pârâului Adona prin lucrări de curățare, decolmatare și reprofilare a albiei pârâului, respectiv să se instaleze sistemul de irigație pe cele două zone aferente coridorului.
Lucrările de amenajare a coridorului verde din strada Daliei sunt realizate de către firma SC Saminstal SRL, pentru suma de 4.997.242 lei fără TVA, având o durată de execuție de 10 luni, cu termen de finalizare în 04.03.2021. (B.P.)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Lucrările de amenajare a coridoarelor verzi din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:18 Ora de vară a Europei de Est