Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Lucrările de amenajare a coridoarelor verzi din Oradea

Reconfigurarea unor zone aflate în paragină,

Lucrările de amenajare a coridoarelor verzi din Oradea

Începând din anul 2018, Primăria Oradea a demarat proiecte de regenerare urbană, prin reconfigurarea unor zone aflate în paragină, fie prin demolarea unor clădiri dezafectate, fie prin preluarea unor terenuri și regândirea întregului spațiu ca o zonă utilă și plăcută pentru locuitorii acelei zone.

„Așa cum am mai anunțat, zestrea de spații verzi a municipiului Oradea urmează să se îmbogățească cu cinci coridoare verzi, în suprafață totală de 12 hectare, la care se lucrează într-un ritm susținut. Acestea sunt finanțate din fonduri europene, în valoare de peste 6 milioane de euro, noile parcuri fiind amenajate pe terenuri degradate din municipiu pe care le transformăm în zone verzi și de agrement, accesibile tuturor", a declarat viceprimarul Florin Birta.
Primăria Oradea continuă lucrările de amenajare în coridorul verde din cartierul Veteranilor prin plantarea unui număr de 153 de arbori ornamentali din speciile: arțar, mesteacăn, fag, magnolie, platan și a unui sortiment variat de arbuști și plante florale perene.
Până la această dată au fost finalizate lucrările la sistemul de irigație, rețelele electrice subterane și stâlpii de iluminat public, fiind montate și bordurile ce delimitează perimetral coridorul verde. De asemenea, aici au fost plantați și 70 arbori din specia fag, stejar și liquidambar.
Totodată, sunt în curs de execuție lucrările de amenajare a aleilor și zonelor de relaxare cu un sistem bicomponent din piatră spartă și polimeri, urmând ca, începând cu data de 15 mai, în aceste zone să fie instalate bordurile și elementele decorative (pergola și jardiniere) din corten.
Lucrările de amenajare a coridorului verde au fost atribuite prin licitație firmei SC Saminstal SRL Vetis pentru suma de 1.647.208,44 lei fără TVA, având o durată de execuție de 6 luni, termen estimat de finalizare 20.08.2020.
Pe coridorul verde str. Aurel Covaci din cartierul Soarelui, lucrările au fost începute în data de 25 februarie, iar până acum au fost finalizate lucrările la sistemul de irigație și rețelele electrice subterane, au fost instalate bordurile ce delimitează coridorul verde, aleile pietonale și pista de alergare.
De asemenea, sunt în curs de execuție lucrările de amenajare a terenului de baschet și a aleilor, de amplasare a stâlpilor de iluminat public respectiv de pregătire a terenului pentru amenajarea suprafețele verzi, întrucât lucrările imediat următoare sunt cele de plantare a 256 arbori ornamentali din specia: arțar, mesteacăn, fag, magnolie, stejar, cedru, chiparos, oțetar roșu.
Lucrările de amenajare a coridorului verde au fost atribuite prin licitaţie firmei SC Saminstal SRL Vetis  pentru suma de 4.034.119,77 lei fără TVA, având o durată de execuție de 5 luni, termenul estimat de finalizare fiind 20.07.2020.
Continuă și lucrările începute în cursul lunii noiembrie 2019 în cadrul investiției Coridor verde Barcăului. Aici au fost finalizate lucrările de amenajare a aleilor pietonale dalate cu piatră, lucrările la sistemul de irigație, rețelele electrice subterane, instalația nocturnă cu proiectoare led a terenului de sport și au fost  instalate și cele două toalete publice cu autospălare.
În zonă au fost plantați până în prezent un număr de 353 de arbori ornamentali dintr-o varietate de specii: arțar, mesteacăn, carpen, frasin, salcâm, platan, magnolia, stejar, tei, urmând să fie puse în operă și cele 12.900 bucăţi de arbuști și plante florale perene.
Sunt în curs de execuție lucrările de amenajare a facilităților pentru sport, joacă și recreere respectiv de amplasare a stâlpilor de iluminat public și de instalare a celor două toalete publice.
Lucrările sunt realizate de către SC Construcții Bihor SA Oradea, în valoare de 7.606.962, 87 lei fără TVA, având termen de finalizare data de 31.08.2020.
Pe coridorul  verde din str. Ion Bogdan, lucrările de execuție  începute la mijlocul lunii aprilie a acestui an sunt la stadiul fizic de amenajare a terenului. In acest sens au fost executate lucrări de curățare a amplasamentului prin defrișarea vegetației arboricole și arbustive fără valoare decorativă și aflată în declin fiziologic, la ora actuală fiind în curs de execuție lucrări de împrăștiere a pământului procurat și de nivelare a terenului.
Lucrările imediat următoare vizează realizarea împrejmuirii cu gard din gabioane de piatră și a sistemului de irigație.
Lucrările de amenajare a coridorului verde din strada Ion Bogdan au fost atribuite prin licitație firmei SC Saminstal SRL  Vetis pentru suma de 3.514.360 lei fără TVA, având o durată de execuție de 10 luni cu termen estimat de finalizare 13.02.2021.
La începutul lunii mai au fost demarate lucrările de execuție la coridorul verde din str. Daliei din cartierul Grigorescu.
La ora actuală sunt în execuție lucrări de amenajare a terenului prin curățarea acestuia, nivelarea solului, urmând ca la finalizarea acestora să se intervină în zona pârâului Adona prin lucrări de curățare, decolmatare și reprofilare a albiei pârâului, respectiv să se instaleze sistemul de irigație pe cele două zone aferente coridorului.
Lucrările de amenajare a coridorului verde din strada Daliei sunt realizate de către firma SC Saminstal SRL, pentru suma de 4.997.242 lei fără TVA, având o durată de execuție de 10 luni, cu termen de finalizare în 04.03.2021. (B.P.)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Lucrările de amenajare a coridoarelor verzi din Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:37:51 Ora standard a Europei de Est