Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dublu eveniment, marți, de Dragobete

Asociația Studenților Francofoni (A.E.F.) Oradea

Dublu eveniment, marți, de Dragobete

De Dragobete, studenții francofoni orădeni s-au îmbrăcat în roșu, culoarea iubirii, culoarea comună a drapelor României și Franței, așa după cum ne-a prevenit Cristina-Maria Fărcuț, cu o zi înainte..

 De fapt, culoarea roșie a fost și tema expoziției pe care le-au propus-o studenții francofoni elevilor Liceului de Artă din Oradea, partenerii lor în acest proiect, iar aceștia s-au conformat, realizând adevărate nestemate artistice.
 Pentru dublul eveniment de ieri (marți, 24 februarie 2009), sărbătorirea Dragobetelui și a trei ani de la înființarea A.E.F Oradea (de către Gabriela, Cristina și Ștefan), Asociația Studenților Francofoni a pus la cale vernisajul expoziției intitulate "Roșu/Rouge", realizate cu concursul elevilor de la Liceul de Artă, coordonați de un colectiv de profesori de specialitate, în frunte cu distinsa profesoară Doina Tătar.
 Expoziția celor peste o sută de lucrări de pictură, foto, grafică, sculptură, ceramică și instalații a fost amenajată la sediul Teatrului de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea, oferind publicului un adevărat spectacol de lumină și culoare, începând de jos, de la intrare...
 Criticul de artă Ramona Novicov avea să vorbească la superlativ, atât despre lucrările expuse, cât și despre școala în sine (Liceul de Artă) – „un liceu de ținută, cu elevi inimoși, talentați și doritori să se afirme”. Din cele peste100 de lucrări, 23 au fost premiate cu ajutorul sponsorilor (Carrefour Lotus Oradea, Utopium, Clubul Rotaract, Teatrul de Stat Oradea, Teatrul "Arcadia" și Asociația Studenților Francofoni Oradea). Diplomele au fost înmânate de „starostele” dascălilor artiști, prof. Doina Tătar. Primele diplome i-au vizat pe coordonatorii lucrărilor, profesorii liceenilor artiști: Maria David, Iulian Anghel, Dorin Damaschin, Muranyi Eva, Muranyi Mihaly, Alina Nealcoș, Racz Eliza, Racz Ervin, Anca Maghiar, Andrea Botan, Olna Gaiger, Nada Panait și Doina Tătar.
 Îmbrățișări gratuite pe pietonală
 Membrii trupei de teatru IN PRO (trupă coordonată de Dan Andrei, student al Facultății de Muzică, specializarea actorie, Adrian Moraru - regizor, Richard Balint - actor, Cristina Fărcuț – asistent) au ieșit ieri la rampă, pe pietonală (pe strada Republicii, zona pietonală), după ora 16.00, pentru a îmbrățișa trecătorii cu ocazia sărbătoririi Dragobetelui. Ei au purtat cartoane prin care au avertizat trecătorii, chiar dacă le-au și comunicat intenția. Nu de puține ori, însă, gestul lor sincer și fierbinte nu a fost bine primit. În general, au fost refuzați de adulți, dar și de unii tineri, ba chiar și de copii (de vârsta lor), un lucru parcă nefiresc și de neînțeles.
După ora 17.00, membrii trupei, în frunte cu Dan Andrei, au venit să sărbătorească Dragobetele la „Arcadia”, într-o atmosferă fierbinte, dominată de roșu, de tineri îndrăgostiți de artă și frumos! (Ov.D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dublu eveniment, marți, de Dragobete.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:57:22 Ora standard a Europei de Est