Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lecturile copilăriei - Personaje şi poveşti

Proiectul judeţean cu participare interjudeţeană

Lecturile copilăriei - Personaje şi poveşti

„Prieteni buni, cărți bune și o conștiință adormită: așa arată viața ideală". ( Mark Twain)

Proiectul judeţean cu participare interjudeţeană: ,,Lecturile copilăriei" a ajuns anul acesta la cea de-a XIX-a ediţie.
Suntem mândri şi onoraţi că alături de noi au participat în cadrul proiectului instituţii, şcoli şi grădiniţe din judeţ, dar din afara judeţului (Cluj, Hunedoara).  
Scopul activităţilor derulate în cadrul proiectului a fost acela de a insufla copiilor dragostea pentru literatură, pentru arta scrierii şi a comunicării, pentru îmbogăţirea vocabularului cu expresii şi cuvinte  noi, pentru a dezvolta capacitatea de analiză şi sinteză a informaţiilor, de a creiona personaje, de a cunoşte opere şi autori din literatura română şi străină. O muncă vastă şi frumoasă, dar dacă este făcută cu plăcere şi profesionalism rezultatele sunt deosebite, marcante.
 Elevii Şcolii Gimmnaziale ,,Miron Pompiliu" Ştei, coordonaţi de dascălii implicaţi au răspuns prezent  activităţii -concurs, desfăşurate online în data de 28 mai 2020.  
Ediția a fost organizată şi coordonată  de d-na bibl.prof. Tomescu Ileana, alături de domnii învăţători: prof. Bunta Cristian, Stan Lavinia și Bogoşel Voichiţa, cu sprijinul doamnei director, prof. Pantea Simona şi al doamnei prof. Moruţ Liana, director adjunct.   
Concurenţii au fost elevii claselor a IV-a A,B şi C (elevii: G. A., M.D., B.G., S.M.,P.G., P.P., A.D., T.A., G.P.).
Concursul, intitulat ,,Personaje şi poveşti",  a fost structurat pe cinci probe de literatură, din bibliografia propusă şi studiată de elevi: Personaje îndrăgite, Autori cunoscuţi, Ghicitori literare, Calităţile personajului preferat, Versuri cunoscute. Pentru evaluare, ne-au fost alături consilierul educativ, prof. Felicia Ţoţa şi prof. Rodica Haidu (care ne-a pus la dispoziţie suportul informatic).
Activitatea online s-a derulat respectând anumite reguli, astfel încât toţi elevii participanţi să răspundă la întrebările prezentate. Un moment special a fost prezentarea creaţiilor plastice ( personajul preferat) de către fiecare elev, prin care aceştia au avut posibilitatea de a descrie în câteva cuvinte calităţile personajului ales. Activitatea-concurs s-a derulat în cele mai bune condiţii, iar rezultatele  au fost de nota zece.
Pentru că proiectul se adresează în special elevilor din clasele a IV-a, iar la concurs au participat un număr restrâns de elevi, echipa de proiect a propus ca restul elevilor să completeze un chestionar literar. Elevii au fost încântaţi de această modalitate de evaluare şi au dat curs acestei iniţiative.
Mulţumim dascălilor implicați, instituţiilor şi şcolilor partenere: Primăria Ştei, Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu" Ştei, Biblioteca Orăşenescă Ştei, G.P.P.Nr.1 Ştei, Casa Corpului Didactic Bihor, Şcoala Gimnazială ,,Avram Iancu" Oradea, Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel" din Oradea, Şcoala Gimnazială din Mădăras, Colegiul Naţional ,,Avram Iancu" Ştei, Liceul Vocaţional Pedagoic ,,Nicolae Bolcaş" Beiuş, Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuş , Şcoala Gimnazială Nr. 1 Lunca, Şcoala Gimnazială din Sălişte de Vaşcău, Şcoala Gimnazială ,,Avram Iancu" din Beliş, județul Cluj şi Liceul Tehnologic ,,Dragomir Hurmuzescu" din Deva, județul Hunedoara.
Felicitări elevilor participanți! (I.T.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:16 Ora de vară a Europei de Est