Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Vizita ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în comuna Tinca

Vineri, 29 mai,

Vizita ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în comuna Tinca

Vineri, 29 mai 2020, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a efectuat o vizită de lucru în Bihor la invitația prefectului Dumitru Țiplea.

În prima parte a zilei a avut loc o vizită în teren, în comuna Tinca, unde grupul de firme Stangl, al 5-lea producător de conserve din Europa, dezvoltă un concept integrat, adaptat la specificul agricol al zonei. Investiția inițială, în valoare de 14 milioane euro, a vizat achiziția unui teren agricol, realizarea unui sistem de irigație performant, construcția unei hale de sortare și amenajarea unui campus cu facilități de cazare și masă moderne pentru muncitorii zilieri. În prezent, producția agricolă din Tinca generează un necesar de 6.000 ore muncă la hectar, angajând în vârf de sezon aproximativ 600 de muncitori zilieri. Investițiile viitoare, în valoare de circa 33 milioane euro, urmăresc creșterea valorii adăugate prin construcția unei fabrici de conserve, cu legume provenite din producția proprie și de la micii producători locali, precum și a unei ferme de găini ouătoare, care va oferi fertilizant natural pentru producția agricolă. Reprezentanții firmei doresc ca ouăle de Tinca și conservele cu legume să ajungă în scurt timp pe rafturile supermaketurilor europene. 
Ministrul a apreciat atât viziunea modernă, cât și bunele practici dezvoltate de antreprenor în relația cu angajații sezonieri, precizând că autoritățile statului caută permanent soluții pentru a sprijini investițiile în agricultură care creează plusvaloare, generând locuri de muncă și resurse care rămân în țară.
Prefectul Dumitru Țiplea a mulțumit pentru primire reprezentanților firmei germane și autorităților locale, oferind asigurări că se vor face demersuri pentru susținerea în continuare a micilor agricultori. 
De la ora 12.00, ministrul Adrian Oros și prefectul Dumitru Țiplea au participat la o sesiune de discuții cu reprezentanții Serviciilor Publice Deconcentrate din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.), precum și cu reprezentanți ai agricultorilor din județului Bihor. Întâlnirea, care a avut loc în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea, a fost deschisă de prefectul Dumitru Țiplea, care a reiterat importanța domeniului agricol la nivelul județului, mulțumind ministrului pentru acceptarea invitației de a vizita Bihorul, precum și participanților pentru prezență.
Ministrul Adrian Oros a prezentat măsurile luate de M.A.D.R. de la începutul crizei actuale, printre care: simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor și subvențiilor de către agricultori, implementarea procedurii pentru depunerea online a cererilor de finanțare la A.P.I.A., obținerea acordului Uniunii Europene de a folosi 80 milioane euro, din fondurile neutilizate din P.N.D.R., pentru a acorda sprijin fermierilor, eliminarea certificatului Covid-19, astfel încât fermierii să se poată încadra în schemele de sprijin, precum și identificarea unui fond de sprijin în valoare de 50 milioane euro, care va fi disponibil din 15 iunie agricultorilor care angajează sezonieri și zilieri.
În continuare, ministrul a prezentat măsurile care urmează să fie luate în lunile următoare, respectiv: despăgubiri acordate pentru pagubele provocate de seceta extremă din acest an, alocarea a 43 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii secundare de irigații, a 12 milioane euro pentru abatoare de mică capacitate în zona montană, a 42 milioane euro sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din care 50% pentru tinerii fermieri din diaspora. În plus, Guvernul va oferi tinerilor fermieri posibilitatea să concesioneze teren, în limita a 50 de hectare. 
Ministrul a mai menționat că cea mai mare problemă pentru următorii ani din această perioadă este capacitatea de vânzare, procesare și depozitare, deci vor fi susținute cu prioritate cooperativele care fac performanță și au capacitatea de a vinde întreaga producție. ,,Principalul obiectiv al noului Program Național Strategic va fi susținerea fermelor de familie, care depozitează și procesează produse, nu doar exportă cereale și animale vii, în detrimentul fermelor foarte mari. Se va urmări, de asemenea, accelerarea procesului de transformare a fermelor de subzistență în ferme profitabile, de dimensiuni medii. Aceste măsuri vizează eliminarea deficitului anual de peste 1 miliard euro din zona de produse agroalimentare, care a fost generat pentru că exportăm, de fapt, subvenții și importăm produse procesate cu valoare adăugată mare", a declarat ministrul Adrian Oros.
În ultima parte a întâlnirii, ministrul a solicitat reprezentanților Serviciilor Publice Deconcentrate să prezinte modul în care s-au derulat în județul Bihor programele aflate în desfășurare la nivel național și a răspuns întrebărilor și doleanțelor formulate de reprezentanții agricultorilor.
Cancelaria Prefectului
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Vizita ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în comuna Tinca.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:48:02 Ora standard a Europei de Est