Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bucuria copiilor - 1 Iunie

„Lăsaţi copiii să vină la mine…!”

Bucuria copiilor - 1 Iunie

„Lăsaţi copiii să vină la mine, deoarece a unora ca aceştia este Împărăţia lui Dumnezeu".

Dacă privim la puritatea copiilor, vedem cum ar trebui să fie şi sufletele noastre pentru a putea intra în Împărăţia lui Dumnezeu.
Un copil are nevoie de Dumnezeu şi de învăţăturile Sale.
Împlinirea acestei misiuni sfinte se realizează prin aducerea copiilor la biserică, unde intră în contact cu învățătura de credință și cu Sfintele Taine, unde învață să îl iubească pe Hristos și să urmeze învățăturilor Sale.
Exact aceasta este cea mai mare datorie a părinților creștini: să îi călăuzească pe copiii lor către Mântuitorul Hristos. Drumul care duce spre Hristos se întemeiază pe educația bisericească creștină.
Pentru că părinţii sunt responsabili mai ales în faţa lui Dumnezeu pentru comportamentul copiii lor și mai ales pentru modul cum se reflectă învăţăturile lui Hristos  în relaţiile lor cu părinţii, în respectul faţă de cadrele didactice si nu în ultimul rând, faţă de colectivul de prieteni cu care se înconjoară.
De multe ori părinții își numesc pruncii ,,îngerași". Aceasta deoarece ei sunt dovada miracolului naşterii, purităţii şi inocentei lor.
Copiii sunt simbolul iubirii, sunt bogăţia de cel mai mare preţ al familiei. Aceasta pentru că toţi copiii dau culoare, dau lumină, dau veselie, dau fericire, dau un sens întregii vieți familiale.
Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: „Zâmbetul copilului este pentru mamă ca o rugăciune către Dumnezeu". 
Părinţii din întreaga lume aşteaptă cu mari emoţii să le ofere copiilor lor o surpriză printr-un cadou care să reprezinte dorinţa imaginată sau destăinuită a copiilor lor; ocazia creează un cadru special pentru a-i face fericiți pe micii membri ai familiei.
De ziua lor, toți copiii merită o atenție deosebită pentru a ști cât de mult sunt iubiţi în familie, cât de multă dragoste și afecţiune li se oferă mereu - zilnic şi cât de mult sunt răsfăţaţi uneori.
Să ne amintim că fericirea stă în lucruri simple, într-un zâmbet de copil, în joacă și voie bună. Să nu uităm că părinții trebuie să petreacă mai mult timp împreună cu copiii lor, să se joace împreună, să facă plimbări în parcuri, în aer liber, oriunde în natură.
În mijlocul celor mici, drăgălăşenia lor, veselia şi bucuria sunt ca un dar pentru părinţii pe care îi ajută să se deconecteze de grijile cotidiene.
Copiii nu trebuie să fie neglijaţi nicicând, căci ei sunt cei care ne fac de multe ori ziua mai bună şi pentru care ajungem la un moment dat să trăim.
În această perioadă de alertă, organizarea unor evenimente comune sunt restricţionate, dar în mijlocul familiei, se pot oferi copiilor distracţii multiple si interesante.
Sunt sănătoase și atractive plimbările în parcuri, un picnic în familie, vizitarea muzeelor, vizitatea parcului Zoo...
În lumea copilăriei adulţilor jocurile ,,Șotron", „De-a v-ați ascunselea", „Elastic" sau desenele pe asfalt erau foarte atrăgătoare și dădeau farmec distracţiei.
Copiii sunt conştienţi de limitările în care trăiesc în această perioadă, o simt zilnic pentru că acestea vizează toate domeniile în care şi-au desfăşurat activitatea si programul zilnic.
Pentru răbdarea și înţelegerea de care au dat dovadă merită toate aprecierile noastre şi nemărginita dragoste pe care le-o datorăm.
Cu ocazia Zilei copiilor, transmitem urările de sănătate, de bucurii, de împlinire a dorinţelor lor de a fi oameni de viitor si de nădejde ai acestei țări.
La mulţi ani, dragi copii!
Ing. Mioriţa Săteanu,
Cetăţean de onoare al municipiului Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:16 Ora de vară a Europei de Est