Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Bucuria copiilor - 1 Iunie

„Lăsaţi copiii să vină la mine…!”

Bucuria copiilor - 1 Iunie

„Lăsaţi copiii să vină la mine, deoarece a unora ca aceştia este Împărăţia lui Dumnezeu".

Dacă privim la puritatea copiilor, vedem cum ar trebui să fie şi sufletele noastre pentru a putea intra în Împărăţia lui Dumnezeu.
Un copil are nevoie de Dumnezeu şi de învăţăturile Sale.
Împlinirea acestei misiuni sfinte se realizează prin aducerea copiilor la biserică, unde intră în contact cu învățătura de credință și cu Sfintele Taine, unde învață să îl iubească pe Hristos și să urmeze învățăturilor Sale.
Exact aceasta este cea mai mare datorie a părinților creștini: să îi călăuzească pe copiii lor către Mântuitorul Hristos. Drumul care duce spre Hristos se întemeiază pe educația bisericească creștină.
Pentru că părinţii sunt responsabili mai ales în faţa lui Dumnezeu pentru comportamentul copiii lor și mai ales pentru modul cum se reflectă învăţăturile lui Hristos  în relaţiile lor cu părinţii, în respectul faţă de cadrele didactice si nu în ultimul rând, faţă de colectivul de prieteni cu care se înconjoară.
De multe ori părinții își numesc pruncii ,,îngerași". Aceasta deoarece ei sunt dovada miracolului naşterii, purităţii şi inocentei lor.
Copiii sunt simbolul iubirii, sunt bogăţia de cel mai mare preţ al familiei. Aceasta pentru că toţi copiii dau culoare, dau lumină, dau veselie, dau fericire, dau un sens întregii vieți familiale.
Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: „Zâmbetul copilului este pentru mamă ca o rugăciune către Dumnezeu". 
Părinţii din întreaga lume aşteaptă cu mari emoţii să le ofere copiilor lor o surpriză printr-un cadou care să reprezinte dorinţa imaginată sau destăinuită a copiilor lor; ocazia creează un cadru special pentru a-i face fericiți pe micii membri ai familiei.
De ziua lor, toți copiii merită o atenție deosebită pentru a ști cât de mult sunt iubiţi în familie, cât de multă dragoste și afecţiune li se oferă mereu - zilnic şi cât de mult sunt răsfăţaţi uneori.
Să ne amintim că fericirea stă în lucruri simple, într-un zâmbet de copil, în joacă și voie bună. Să nu uităm că părinții trebuie să petreacă mai mult timp împreună cu copiii lor, să se joace împreună, să facă plimbări în parcuri, în aer liber, oriunde în natură.
În mijlocul celor mici, drăgălăşenia lor, veselia şi bucuria sunt ca un dar pentru părinţii pe care îi ajută să se deconecteze de grijile cotidiene.
Copiii nu trebuie să fie neglijaţi nicicând, căci ei sunt cei care ne fac de multe ori ziua mai bună şi pentru care ajungem la un moment dat să trăim.
În această perioadă de alertă, organizarea unor evenimente comune sunt restricţionate, dar în mijlocul familiei, se pot oferi copiilor distracţii multiple si interesante.
Sunt sănătoase și atractive plimbările în parcuri, un picnic în familie, vizitarea muzeelor, vizitatea parcului Zoo...
În lumea copilăriei adulţilor jocurile ,,Șotron", „De-a v-ați ascunselea", „Elastic" sau desenele pe asfalt erau foarte atrăgătoare și dădeau farmec distracţiei.
Copiii sunt conştienţi de limitările în care trăiesc în această perioadă, o simt zilnic pentru că acestea vizează toate domeniile în care şi-au desfăşurat activitatea si programul zilnic.
Pentru răbdarea și înţelegerea de care au dat dovadă merită toate aprecierile noastre şi nemărginita dragoste pe care le-o datorăm.
Cu ocazia Zilei copiilor, transmitem urările de sănătate, de bucurii, de împlinire a dorinţelor lor de a fi oameni de viitor si de nădejde ai acestei țări.
La mulţi ani, dragi copii!
Ing. Mioriţa Săteanu,
Cetăţean de onoare al municipiului Oradea

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:29:15 Ora standard a Europei de Est