Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un computer-tomograf performant, de 3 milioane de lei, finanțat de Ministerul Sănătății, a fost pus în funcțiune la Beiuș

Joi, a avut loc testarea finală

Un computer-tomograf performant, de 3 milioane de lei, finanțat de Ministerul Sănătății, a fost pus în funcțiune la Beiuș

Joi, 28 mai 2020, la Spitalul Municipal „Ep. Nicolae Popoviciu" din Beiuș, a avut loc testarea finală a computer-tomografului recent pus în funcțiune pe 21 aprilie a.c., prin instalarea injectomatului care asigură dozarea substanțelor de contrast, necesare pentru a determina mărirea contrastului natural al vaselor și anumitor organe, având ca rezultat stabilirea unui diagnostic corect.

În cazul leziunilor evidențiate, se pot obține informații suplimentare pentru diagnostic.
În prezența conducerii Spitalului Județean Oradea, a Spitalului Municipal Beiuș, precum și a personalului ce va deservi echipamentul CT, a avut loc recepția și „predarea" pentru folosință a noii capacități de investigare imagistică. Personalul de la Secția de Imagistică a S.J. Oradea a asigurat  suportul tehnic și instruirea personalului de la Beiuș
Această nouă facilitate a spitalului beiușean, care deservește o populație de circa 100 de mii de oameni din depresiunea Beiușului, se înscrie în coordonatele de dezvoltare și eficientizare a actului medical performant, pentru a asigura un tratament adecvat în funcție de patologie - cazurile mai complexe fiind dirijate la Spitalul Județean, U.P.U. Oradea, iar cele ce pot fi soluționate local, rămânând la Beiuș.
Realizarea acestei investiții este un deziderat mai vechi al beiușenilor, iar în urmă cu circa trei ani s-a analizat posibilitatea transferării unui echipament de diagnostic de la spitalul județean, solicitându-se totodată demararea procedurilor ce ar implica instalarea CT-ului, în primul rând, asigurarea unui spațiu corespunzător.
După ce, din fonduri proprii, managementul Spitalului Municipal Beiuș a reușit reconfigurarea spațiului (unde funcționase blocul alimentar), prin obținerea unei finanțări în valoare de 3 milioane de lei de la Ministerul Sănătății, s-a reușit achiziționarea unui computer tomograf nou, care a avut toate condițiile de instalare, create anterior.
În al doilea plan, prin această facilitate se creează o posibilitate oportună de efectuare a investigațiilor uzuale ale pacienților cronici din zonă, care nu vor mai fi obligați să parcurgă drumuri lungi și anevoioase la alte centre de investigare, mai ales că starea lor fragilă de sănătate face deosebit de dificile aceste deplasări. Și nu în ultimul rând, urmărirea pacienților internați pe diverse patologii va permite creșterea complexității cazurilor tratate în spitalul beiușean.
Integrarea secției de imagistică în circuitul funcțional al C.P.U. și al spitalului este un pas important în modernizarea accelerată a unității spitalicești, pornită în actualul mandat al managementului, ce are ca țintă o asistență medicală de secol XXI, pentru sănătatea tuturor locuitorilor din Țara Beiușului.
Kovács Zoltán,
referent superior
responsabil comunicare si relații mass-media
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Un computer-tomograf performant, de 3 milioane de lei, finanțat de Ministerul Sănătății, a fost pus în funcțiune la Beiuș.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:04:13 Ora de vară a Europei de Est