Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Identificarea și valorificarea potenţialului resurselor energetice regenerabile din arealul Munţilor Apuseni”

,,Două altfel de seri de weekend” în cadrul wokshop–ului

,,Identificarea și valorificarea potenţialului resurselor energetice regenerabile din arealul Munţilor Apuseni”

În perioada 16-17 mai 2020, Asociaţia Clusterul de Cercetări Ştiinţifice, Inovare şi Studii Europene din Oradea (A_CCSISEO) a organizat în parteneriat cu Asociația Generală a Inginerilor din România - Filiala Arad, cu alte firme și instituții locale, wokshop-ul ,,Identificarea și valorificarea potenţialului resurselor energetice regenerabile din arealul Munţilor Apuseni", ediţia a III-a - partea I - On-line pe platforma ZOOM Pro, partea a 2-a referitoare la excursia tematică și la vizitarea unor obiective energetice din arealul Munților Apuseni, urmând a se reprograma la o dată posibilă, care va fi anunțată în timp util.

Scopul evenimentului a constat în identificarea resurselor energetice regenerabile din regiunea Munţilor Apuseni, precum şi din alte zone geografice ale ţării şi a modalităţilor de valorificare a potenţialului energetic al acestora, în contextul utilizării energiei obţinute, pentru multiple domenii de activitate.
La eveniment au participat membri și simpatizanți ai Asociației CCSISEO, cadre didactice, cercetători, studenți, elevi de la diverse instituții din țară și străinătate, specialiști de înaltă recunoaştere ştiinţifică din domeniul de bază al evenimentului sau domenii conexe, firme partenere ale evenimentelor Asociaţiei CCSISEO și, nu în ultimul rând, artiști locali consacraţi.
Aş aminti prezenţa unor personalităţi/cercetători/specialişti/colegi/studenţi/elevi de la:
  • Instituţii de învăţământ şi cercetare, precum: Academia Română, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureș, Universitatea Politehnica Timișoara/Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică și Facultatea de Inginerie Hunedoara, Universitatea „Eftimie Murgu" din Reşiţa, Universitatea din Petroșani, Universitatea „Constantin Brâncuşi" Tg-Jiu, Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Oradea, NYU Abu Dhabi, Liceul Tehnologic de Electronică şi Automatizări „Caius Iacob" Arad, Colegiul „Onisifor Ghibu" din Oradea, Školski centar ''Nikola Tesla'' - Vršac, Serbia;
  • Firme-ong-uri partenere, precum: Cercetare Dezvoltare Agora SRL, Asociația Generală a Inginerilor din România - Filiala Arad, Energotel Proiect Oradea, Asociatia pentru Automatizari si Instrumentatie din Romania - Filiala Arad, BTM Resources SRL Arad, Geographica Transilvania S.R.L Alba, Joyson Safety Systems Arad SRL, Termoficare Oradea, Perfect Service Bucureşti.
Evenimentul a cuprins un moment de călătorii printre amintirile edițiilor anterioare din Munţii Apuseni - o oază de frumuseţe autentică, o secţiune științifică cu prezentări din partea invitaților speciali, două secţiuni de comunicări ştiinţifice ale studenţilor, între părţile ştiinţifice fiind intercalate momente de destindere pentru toţi cei prezenţi, ca de exemplu: prezentarea unor tradiţii bihorene - protagonsite Delia Şandro şi Antonia Dume, prezentarea unor elemente de etnografie bihoreană, prezentarea obiectivelor turistice din Apuseni - protagonişti Feier Bianca şi Vereş Ralph, momente de dansuri populare cu formaţia Datini din Bihor și Asociația Folclor fără frontiere, momente poetice cu Elena Marica şi Cristian Şandro, Kangoo Jumps cu Olivia Burtă & Kinga Sebestyén, momente artistice cu Alexandrina Chelu - artistă lirică acompaniată la chitară de tatăl său - artistul Florian Chelu, Oana Lianu -Ambasador cultural al României şi un moment de "Meditație" cu duetul tată-fiu: Romeo si Remus Rîmbu.
Prelegeri invitate au fost:
  • "Resurse energetice regenerabile în arealul Munților Apuseni"- Invitat: Dl. ec. dr. ing. Lolea Marius, Afilierea: Energotel Proiect Oradea / A_CCSISEO;
  • "Despre Carbon Offset" - Invitat: Dl. prof. univ. dr. ing. Bălaș Marius, Afilierea: Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad (UAV);
  • "Monitorizarea biodiversității în proximitatea parcului eolian din Munții Bihorului"- Invitată: Domnișoara director Marica Elena, Afilierea: Geographica Transilvania S.R.L / A_CCSISEO;
  • "Identificarea potențialului energetic regenerabil din județul Mureș"- Invitat: Dl. şef lucr. dr. ing. Dumitru Cristian, Afilierea: Universitatea de medicină, farmacie, științe și tehnologie "George Emil Palade" din Tg. Mureș - (UMFST Tg. Mureș);
  • "Integrarea serelor în construcţiile urbane/rurale. Sere hidroponice"- Invitat: Dl. ing. Alexuță Daniel, Afilierea: firma Joyson Safety Systems Arad SRL & UAV; Coordonator: Dl. prof. univ. dr. ing. Bălaș Marius;
  • "Stocarea energiei electrice cu ajutorul energiei potențiale" - Invitat: Dl. ing. Lorincz Levente, Afilierea: Termoficare Oradea / A_CCSISEO.
Au fost acordate mai multe tipuri de diplome:
  • Diplome speciale domnilor academicieni, lectorilor invitaţi, cadrelor didactice participante/coordonatoare ale lucrărilor ştiinţfice, tinerilor Delia Şandro-Antonia Dume, Feier Bianca - Ralph Vereş pentru promovarea portului popular bihorean, respectiv a obiectivelor turistice din Apuseni,
  • Diplome onorifice artiştilor,
  • Diplome de premiere pentru susţinerea lucrărilor ştiinţifice ale studenţilor,
  • Diplome de participare acordate tuturor celor prezenţi.
Deoarece nivelul ştiinţific al lucrărilor a fost foarte ridicat, motiv pentru care-i felicit pe studenţi, s-au acordat următoarele premii:
Premiul I pentru:
  • Lucrarea: "Utilizarea energiei regenerabile pentru alimentarea roboților", Autor: Vărcuți Victor, Coordonator: conf. univ.dr.ing. Popa Gabriel Nicolae, Afilierea: Universitatea Politehnica Timișoara / Facultatea de Inginerie Hunedoara;
  • Lucrarea:"Studiu de caz și schema tehnologică a unei instalații hibride pompă de căldură-cazan biomasă pentru încălzirea, prepararea apei calde menajere, dar si refrigerarea produselor recoltate din pădure în sezonul cald", Autor: ing. Szfura Claudiu, Coordonator: conf. univ. dr. ing. Dzițac Simona, Afilierea: Universitatea din Oradea/A_CCSISEO;
  • Lucrarea:"Studiu de caz privind încălzirea unei locuințe familiale", Autor: ing. Vadoș Alexandru, Coordonator: conf. univ. dr. ing. Dzițac Simona, Afilierea: Universitatea din Oradea/CCSISEO;
  • Lucrarea: "Sisteme hibride eolian-fotovoltaic", Autor: Hurghis Cristian-Dorel, Coordonatori: ș.l. dr. ing. Dumitru Cristian, conf. univ. dr. ing. Gligor Adrian, Afilierea UMFST Tg. Mureș;
  • Lucrarea: "Automatizarea unui sistem de incubație", Autor: ing. Vadoș Alexandru, Coordonator: conf. univ. dr. ing. Dzițac Simona, Afilierea: Universitatea din Oradea/CCSISEO;
  • Lucrarea: "Solid State Baterry", Autori: Ardeljan Deian, Zimbran Adrian Florin, Pomian Amalia, Coordonator: șef lucr. dr. ing. Cornelia-Victoria Anghel Drugarin, Afilierea: Universitatea „Eftimie Murgu" din Reşiţa.
Premiul II pentru:
  • Lucrarea: "Programul Casa Verde Fotovoltaice", Autor: Bocicor Adrian-Iulian, Coordonatori: ș.l. dr. ing. Dumitru Cristian, conf. univ. dr. ing. Gligor Adrian, Afilierea UMFST Tg. Mureș;
  • Lucrarea:"Tehnica și tehnologia utilizată în energia mareelor", Autor: ing. Zaharia Sergiu, Coordonator: conf. univ.dr.ing. Popa Gabriel Nicolae, Afilierea: Universitatea Politehnica Timișoara / Facultatea de Inginerie Hunedoara;
  • Lucrarea: "Stații de încărcare vehicule electrice bazate pe surse regenerabile de energie", Autori: Munteanu Flavius, Balmos Andrei, Călin Victor, Coordonatori: ș.l. dr. ing. Dumitru Cristian, conf. univ. dr. ing. Gligor Adrian, Afilierea UMFST Tg. Mureș;
  • Lucrarea:"Analiza, proiectarea și executarea trakerelor pentru orientarea automată a panourilor fotovoltaice", Autor: Todescu Mihai, Coordonatori: conf. univ.dr.ing. Popa Gabriel Nicolae, șef lucr.dr.ing. Diniș Corina Maria, Afilierea: Universitatea Politehnica Timișoara / Facultatea de Inginerie Hunedoara;
  • Lucrarea:"Parc eolian pe malul Dunării", Autori: Pomian Amalia*, Andreia Markovican*, Carla Constantin*, Iulia Minda**, Coordonator: lect. Univ. dr. Minda Andrea Amalia*, Afilierea: *Universitatea „Eftimie Murgu" din Reşiţa, **Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;
  • Lucrarea: "Alimentarea cu energie electrică a unui consumator izolat. Studiu de caz", Autori: Dume Antonia, Recean Daniel, Coordonator: conf. univ. dr. ing. Dzițac Simona, Afilierea: Universitatea din Oradea/ CCSISEO & A_CCSISEO.
Premiul III pentru:
  • Lucrarea:"Aspecte privind sistemul hidroenergetic din Caraș Severin", Autori: Fleșca Marius, Nedelcu Antonio, Crețan Andrei, Modoianu Dragoș, Coordonator: lect. Univ. dr. Minda Andrea Amalia, Afilierea: Universitatea „Eftimie Murgu" din Reşiţa;
Evenimentul a continuat cu Festum Asociaţia CCSISEO - surprize, muzică, dans şi voie bună, încheindu-se cu impresii şi concluzii finale.
Mulţumesc cu plecăciune domnilor academicieni Florin Gheorghe Filip şi Dan Tufiş, doamnelor Ligia Burtă, Ioana Moisil, Valentina Bălaş, Egri Angela, Cornelia Anghel Drugarin, domnilor Popper Laurenţiu, Cristian Dumitru, Adrian Gligor, etc pentru cuvintele laudative şi mesajele transmise!
Vă adresez calde mulţumiri, dragi colegi, dragi prieteni, dragi studenţi, căci aţi ales să petrecem împreună ,,Două altfel de seri de weekend"!
Împreună... am reuşit un eveniment care, consider, că pune din nou Oradea pe harta unor evenimente de excepţie!
Sănătate şi ... să ne revedem cu bine şi cât mai curând!
Conf. univ. dr. ing. ec. Simona Dzițac,
responsabil eveniment,
preşedinte Asociaţia Clusterul de Cercetări Ştiinţifice, Inovare şi Studii Europene din Oradea,
director Centrul de Creație Științifică și Inovare al Studenților Energeticieni Orădeni de la Universitatea din Oradea
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,Identificarea și valorificarea potenţialului resurselor energetice regenerabile din arealul Munţilor Apuseni”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:05 Ora de vară a Europei de Est