Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Familiei are o însemnătate mai mare ca oricând, în contextul epidemiei

Anul acesta,

Ziua Familiei are o însemnătate mai mare ca oricând, în contextul epidemiei

Sărbătorirea „Zilei Familiei" are anul acesta o semnificație specială.

De fiecare dată când întâmpinăm greutăți, ne căutăm sprijinul în familia noastră pentru a trece mai ușor peste încercări. Însă, de data aceasta a venit vremea ca fiecare dintre noi să-și protejeze însăși familia la care se raportează mereu atunci când se lovește de situații dificile. Acum, cu toții, mai mult decât oricând, suntem responsabili să ne protejăm copiii, părinții și bunicii. Pe ei ne sprijinim atunci când ne este greu, acum ei se sprijină pe responsabilitatea și încrederea noastră.
Epidemia cu noul Corona virus ne-a obligat să ne desprindem de activitățile zilnice, pe care le consideram prioritare și să ne regândim prioritățile. Familia a redevenit în perioada de distanțare singurul reper valoric important, ea s-a transformat în singura realitate care nu poate fi pusă sub nici o formă la îndoială și care poate oferi sprijin imediat celor mai vulnerabili membri ai săi.
Organizația Femeilor Liberale (O.F.L.) din România a fost mereu preocupată de problematica familiei și s-a adresat prin programele ei în mod special femeilor, care sunt stâlpul și sufletul oricărei familii. Prin programele de informare,  instruire, consiliere, consultații medicale și sprijin material acordat la nevoie, femeile liberale au ajutat mii de familii din toată țara și au militat continuu pentru adoptarea de măsuri și politici familiale care să armonizeze viața de familie cu cea profesională.
Femeile liberale vor continua să fie preocupate de aceste lucruri, pentru că familiile au nevoie de sprijin, pentru a se întemeia, pentru a aduce pe lume copii, în contextul crizei demografice fără precedent cu care ne confruntăm. Susținem toate politicile sociale și familiale ale guvernului liberal, de care beneficiază familiile din România sau cele care au membri ai familiei plecați în străinătate.
Din fericire, eforturile O.F.L., ale noastre individual, de a ne proteja familiile față de acest virus au fost dublate de sprijinul Guvernului P.N.L.  și de cel al autorităților locale, care au impus măsuri, nu numai de distanțare fizică, dar și de protecție socială a familiei. Statul a avut grijă, și are în continuare, ca în această perioadă părinții să poată sta acasă cu copiii fără să-și piardă locurile de muncă, cei mai în vârstă pot cere sprijin autorităților locale dacă au nevoie, se pot lua în continuare rețete medicale online fără a fi necesară deplasarea la medic, iar studiile continuă de acasă fără ca anul școlar să fie pus în pericol. Acestea sunt câteva exemple care ne arată că statul a devenit mai atent și mai flexibil cu noi, cu familiile noastre.
Această zi de 15 mai 2020 va trebui să ne rămână ca reper al momentului în care am început să ne revalorizăm familia.
La mulți ani, familiilor din România și din întreaga lume!
Florica Cherecheș
președinte O.F.L. România
deputat P.N.L.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:15:37 Ora de vară a Europei de Est