Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea se pregăteşte pentru reintrarea treptată în normalitate

Primarul Ilie Bolojan, împreună cu dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea

Oradea se pregăteşte pentru reintrarea treptată în normalitate

Primarul Ilie Bolojan, împreună cu dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi coordonatorul tuturor spitalelor din județ, au prezentat vineri, 8 mai 2020, într-o transmisie live pe Facebook, situația la zi a măsurilor luate în Oradea în lupta cu pandemia de coronavirus.

Primarul Ilie Bolojan a anunțat că în momentul de față municipiul este într-o situație stabilă din punctul de vedere al acestei epidemii, în sensul în care numărul de persoane care sunt în carantină s-a stabilizat: față de 1.800 de persoane cât a fost nivelul maxim luna trecută, acum sunt în fiecare zi între 250-300 de persoane, iar prin măsurile luate de către instituția Prefectului și a forțelor de ordine, se estimează că acest număr va rămâne constant și în perioada următoare.
În același timp, a scăzut și numărul bihorenilor care se întorc din străinătate, ceea ce face ca riscul de intrare în țară a persoanelor infectate scade semnificativ.
În consecință, în afara spitalelor situația este relativ stabilă, iar în spitalele din Oradea totul este sub control, a menționat primarul.
Se extind testările şi în rândul angajaţilor marilor companii
În aceste zile, întrucât a crescut capacitatea de testare în laboratoarele de pe lângă spitalele din municipiu, s-a luat decizia de a extinde testările, astfel încât în afară de cazurile care sunt recomandate din punct de vedere epidemiologic, care sunt rezolvate cu prioritate, și în afara cazurilor care țin de strategia spitalelor pentru a nu infecta personalul medical, s-au extins testările în rândul angajaților din rândul marilor companii din Oradea, unde datorită fluxului mare de oameni pot apărea probleme. De asemenea, se extinde testarea pentru persoanele fizice care necesită ieșirea din țară, în așa fel încât să se poate debloca cât mai repede această situație.
Vineri, în cadrul ședinței Consiliului Local, s-a decis ca să se aloce 3,3 milioane euro către Spitalul Județean și Spitalul Municipal, pentru a li se crea baza legală în vederea achiziției de dotări pentru secțiile de terapie intensivă, astfel încât aceste secții să fie mai bine dotate pentru gestionarea problemelor legate de coronavirus sau alte epidemii de acest fel. În cursul săptămânii viitoare, cele două spitale vor derula procedurile de achiziție pentru achiziționarea de injectomate, ventilatoare mecanice, monitoare și alte dotări care sunt specifice secțiilor de terapie intensivă.
„Odată ce aceste achiziții vor fi finalizate, în perioada următoare ne vom echipa complet cele două secții, vom avea dotări suplimentare la Unitatea de Primire Urgențe, în așa fel încât să putem gestiona orice fel de creștere de cazuri care ar putea să apară în perioada următoare. În condițiile în care se va deschide procedura de depunere a finanțărilor pe bani europeni a acestor dotări, intenția noastră este să depunem solicitări ca ele să fie decontate de Uniunea Europeană. În felul acesta, reușim împreună cu conducerea celor două spitale să ne creștem dotările și să putem facem față mult mai bine în viitor unor posibile probleme care vor mai apărea", a declarat Ilie Bolojan.
La rândul său, dl Carp a anunțat că din această săptămână companiile mari care solicită efectuarea testelor vor putea testa personalul angajat. De asemenea, a menționat că în ultima perioadă s-au primit solicitări de la persoane fizice legat de situații deosebite, precum decese, tratamente programate în străinătate care nu pot fi amânate etc., caz în care oficialitățile din Uniunea Europeană cer ca la intrarea în țara respectivă călătorul să aibă un atestat de examinare PCR nu mai vechi de patru zile. „Împreună cu municipalitatea dorim să-i ajutăm, cei care au motive bine întemeiate, vor putea să solicite testarea PCR  după o metodologie care va fi afișată pe site-ul Primăriei și a Spitalului Județean", a declarat managerul spitalului.
Primăria Oradea îşi reia treptat activitatea, cu anumite restricţii
De asemenea, primarul a anunțat că, începând de săptămâna viitoare, administrația locală va lua toate măsurile pentru a redeschide activitatea cu publicul în Primăria Oradea și toate serviciile în subordine, astfel încât, treptat, până la finalul lunii mai toate serviciile să lucreze în condiții cât de cât normale.
„Asta înseamnă că vom lua măsuri pentru ca toate să funcționeze, dar în condițiile în care purtarea măștii va rămâne o chestiune obligatorie, de asemenea păstrarea distanței în zona de așteptare a publicului precum și testarea cu termometre la intrarea în în spațiile de lucru a tuturor orădenilor care vin să rezolve probleme. În felul acesta sper că în săptămânile următoare treptat-treptat activitățile din oraș se vor relua în regim normal, în așa fel încât toate activitățile să se desfășoare cât mai normal posibil", a menționat primarul. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:05 Ora de vară a Europei de Est