Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Școala altfel” la Lic. T. ,,Lucian Blaga” și Grădinița Nr. 20 din Oradea

Programul național

,,Școala altfel” la Lic. T. ,,Lucian Blaga” și Grădinița Nr. 20 din Oradea

Pentru programul național ,,Școala altfel", la Grădinița Nr. 20, structura Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga" din Oradea, au fost proiectate patru tipuri de activități, de educație pentru sănătate, educaţie ecologică, educație pentru artă și dezvoltare personală, dar și alte activități, precum: lectura,teatru de păpuși, jocuri şi activităţi distractive, experimente și magie...

Ca modalități de promovare a programului în rândul elevilor, părinților și cadrelor didactice s-au folosit grupul privat pe Facebook (educatoare, părinţi) și grupul pe Watsapp (educatoare, părinţi).
Printre activitățile de succes desfăşurate în săptămâna „Şcoala altfel" s-au numărat experimentele făcute în cadrul „Atelierelor de creaţie". După desfăşurarea experimentelor propuse de cadrele didactice, şi părinţii au venit cu iniţiative. Astfel, ţinând cont de situaţia în care ne aflăm în această perioadă, stare de urgenţă - coronavirus, un experiment iniţiat şi propus de o mămică a unui copil din grupa mijlocie, ne-a surprins în mod plăcut şi a fost pus în practică şi de alţi părinţi şi copii; e vorba de experimentul cu piper...
La nivelul învățământului primar, au fost proiectate și realizate activități de educaţie pentru sănătate şi nutriţională (12), educaţie ecologică (14), educație pentru artă (12), dezvoltare personală (8), excursii/vizite virtuale (20), lectură și teatru de păpuși (12)...
Celula vs. virus: O bătălie pentru sănătate
Lecția a început cu prezentarea unui filmuleț despre modul de răspândire a virusului si mecanismul organismului de a se apăra.  Au urmat dezbateri în legătură cu tema vizionată. Pe parcursul activității, elevii au dobândit informații despre rolul componentelor dintr-o celulă, despre modul în care reacționează organismul la pătrunderea virusului în organism, cum organismul fabrică anticorpi și care sunt măsurile elementare de igienă și prevenire a răspândirii virusului.
Conversația avută cu elevii și unii părinți a fost una constructivă: prin această activitate elevii  au aflat cum se pot proteja ei, familia și prietenii; elevii au fost entuziasmați de modul în care organismul își produce mecanismele de apărare.
La nivelul învățământului  gimnazial au fost proiectate și realizate activități de educaţie pentru sănătate şi nutriţională (11), educaţie ecologică (9), educaţie pentru cetăţenie democratică şi drepturile omului (9), educaţie economică şi antreprenorială (7), educație pentru artă (9), dezvoltare personală (9), excursii/vizite virtuale (10); câteva dintre temele propuse: Să luptăm pentru sănătate, Mari muzee de artă (Muzeul Luvru, Paris, Muzeul Prado, Madrid, British Museum, Londra); a urmat un tur virtual al orașului Oradea, cu tema ,,Să ne cunoaștem orașul". Astfel, elevii și părinții au avut ocazia să vizioneze siturile prezentate, să facă un tur al orașului Oradea, să cunoască seccesionul orădean, cele mai spectaculoase clădiri Art Nouveau din Oradea, prezentate de criticul de artă Ramona Novicov; au putut decoperi splendoarea arhitecturală care acum are o nouă înfățișare datorită noilor reabilitări realizate în Oradea.
La nivelul învățământului liceal au fost proiectate și realizate activități de educaţie pentru sănătate şi nutriţională (10), educaţie ecologică (10), educaţie pentru cetăţenie democratică şi drepturile omului (12), educaţie economică şi antreprenorială (10), educație pentru artă (11), de dezvoltare personală (12), excursii/vizite virtuale (12), lectură și teatru de păpuși (9)...
Materialele de prezentare au fost urcate pe Google classroom, pentru a putea fi consultate de către elevi. Ulterior, individual, elevii au întreprins un tur virtual al Cetății Oradea. Activitatea s-a finalizat cu o conferință desfășurată pe aplicația Zoom conferecces. A fost prezentat istoricul Cetății Oradea, amplasarea ei și principalele atracții turistice. La conferință au participat toți elevii și un număr de șase părinți..., se scrie în raportul de activități înaintat Inspectoratului Școlar Județean Bihor, din care v-am spicuit câteva informații.
(Ovi D.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:15 Ora de vară a Europei de Est