Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Raportul activităților desfășurate în ultimele 2 luni de instituțiile teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne subordonate Instituției Prefectului - Județul Bihor

2 mai 2020, transcriptul declarației prefectului Dumitru Țiplea privind

Raportul activităților desfășurate în ultimele 2 luni de instituțiile teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne subordonate Instituției Prefectului - Județul Bihor

Transcriptul declarației prefectului Dumitru Țiplea privind Raportul activităților desfășurate în ultimele 2 luni de instituțiile teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne subordonate Instituției Prefectului - Județul Bihor

„Bună ziua!
Stimați bihoreni, aș dori să vă prezint o sinteză a ultimelor două luni de activitate a celor trei instituții care sunt în coordonarea mea directă: Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul de Jandarmi Bihor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana.
În cele două luni care au trecut de la 1 martie și până în prezent, prin Vama Borș au tranzitat un număr de 192.659 de persoane, adică, aproximativ 100.000 de persoane pe  lună. Dintre aceste persoane 74.491 de persoane au fost însoțite în convoaie pentru tranzitarea județului Bihor până la limita de județ cu județele vecine, de unde au fost preluate de celelalte județe.
A fost efectuat un număr de 531 de transporturi de persoane, venite pe jos din Ungaria. A fost un fenomen care s-a întâmplat în ultimele două luni, persoane care au tranzitat Ungaria cu autocare, date jos și trecute pe jos în Vama Borș iar noi am efectuat transportul în județele de domiciliu ale acestor persoane. S-au mai efectuat 62 de transporturi către unitățile spitalicești din județul Bihor, 192 de transporturi către centrele de carantină.
În ultimele două luni, din totalul de 192.659 de persoane tranzitând prin Vama Borș, au rămas în județul Bihor peste 33.000 de persoane practic, peste 33.000 de bihoreni s-au întors în țară, suntem mai mulți cu 33.227 de bihoreni.
Misiunile efectuate de cele trei arme în această perioadă au fost următoarele: jandarmii au efectuat un număr de 2.114 misiuni în care au implicat 5.122 de cadre; pompierii militari de la I.S.U. Crișana au efectuat un număr de 258 de misiuni, în care au implicat zilnic, în medie, 28 de cadre; Poliția Locală a efectuat un număr de 137 de misiuni, în care a făcut transportul a 918 persoane iar Inspectoratul Județean de Poliție Bihor a efectuat un număr de 3.887 de misiuni în care au fost implicate zilnic un număr de 349 de cadre.
A fost o onoare și este o onoare să-i coordonez pe acești oameni dedicați, care stau în prima linie și cărora le mulțumesc.
În altă ordine de idei, în județul Bihor, am avut un număr de 2.531 de persoane în carantină. La un moment dat în carantinele din Bihor erau aproximativ 10% din total carantinați în România. Am pornit cu un centru de carantină, după care am extins urgent până la 11 centre de carantină pentru că situația o impunea, având la un moment dat 1.700 de persoane în carantină.
Am luat o decizie singulară sau unică la nivel de țară de a testa la ieșirea din carantină toate persoanele care trebuiau să plece după 14 zile acasă. Am constatat că există un număr mare de pozitivi în carantină și am continuat cu această măsură până astăzi, astfel avem 150 de pacienți în Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu" și 500 de persoane în secția exterioară a spitalului, persoane provenite din carantina în urma testărilor. 
Măsurile luate au fost pentru a proteja spitalele, pentru a proteja și a menține funcțional Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu" pentru cazurile grave și pentru a preveni transmiterea intracomunitară. 
Am mai făcut câteva confiscări de materiale de protecție care erau pe cale să iasă din țară. Un număr de aproape 70.000 de măști, peste 25.000 de pachete de șervețele dezinfectante și aproximativ 221.000 de perechi de mănuși. Toate aceste materiale de protecție intenționăm să le oferim gratuit categoriilor vulnerabile de cetățeni.
Mulțumesc tuturor pentru colaborare și asigur întreg județul Bihor și cetățenii Bihorului că ne facem datoria și suntem pentru ei și alături de ei.
Vă mulțumesc!"
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:41 Ora de vară a Europei de Est