Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mare carnaval mare, la clasa I C

Aseară, la Lic. T. German „Friedrich Schiller” din Oradea

Mare carnaval mare, la clasa I C

Vineri seara (20 februarie 2009), elevii clasei I C - secția germană, de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea și-au provocat părinții, dându-le o lecție de... distracție! Este cea de-a doua provocare pe care elevii învățătoarei institutoare Krisztina Iuliana Vasi o lansează părinților, după admirabila serbare de Crăciun (când a fost prezentată sceneta „Nașterea Domnului”).

 Distracția a început imediat ce sala de clasă, special amenajată pentru cei 20 de mari actori, a fost populată cu vedete, una și una: Alisa (Zâna primăverii), Adela (prințesa), Daria (vedeta TV), Miruna (țiganca), Cristian (vânătorul), Alexandra (buburuza), Erik (Harry Potter), Sorana (fluturele), Flavius (clownul), Vivien (piratul), Laurențiu (robotul), Oana (prințesa), Maria (Scufița-Roșie), Andrei (piratul), Maia (indianca), Remus (vrăjitorul negru), Mihai (căpetenia indienilor), Elena (prințesa) și Gwyneth (vrăjitoarea), cărora li s-a alăturat o altă mică prințesă – Vivien, isteață foc și neobosită.
 „Așa e la noi: când e distracție, e distracție, dar și când e treabă serioasă, știm să ne mobilizăm și să dăm totul, iar părinții sunt alături de noi (după cum ați văzut, chiar și unii părinți s-au deghizat), ne declară inst. Krisztina Iuliana Vasi.
Potrivit tradițiilor romano-catolice, de la Revelion și până în miercurea cenușie, lumea e în canaval, se distrează, după care urmează șase săptămâni de post și de pregătire sufletească pentru Paștele catolicilor (din 12 aprilie)”.
 Krisztina însăși era o prințesă neasemuită, strălucitoare și zâmbitoare, o fată de împărat curtată și iubită de toți, care nu mai reușea să apuce să dea tonul la distracție pentru că fiecare dorea să o îmbrățișeze și să se pozeze cu ea. Marius (jumătatea institutoarei) nu putea rămâne în afara rânduielilor și a atmosferei care se încinsese de-a binelea. Marele vrăjitor de copiii (așa după cum îl știm) a făcut tot ceea ce a dorit cu ei până să-și revină Krisztina.
 A fost un carnaval de carnaval cum nu s-a mai văzut! Iar părinții nu puteau rămâne pur și simplu niște spectatori cuminți și fideli. Krisztina a găsit ac și pentru cojocul lor, așa încât, vrând-nevrând, au trebuit să se dea în spectacol, fiind provocați să participe la șase probe de concurs, în combinație sau nu cu propriii copii. Au dansat cu mătura, iar cu ajutorul unui pai au ales „grâul de neghină” (cum se spune), adică au mutat și au selectat pufarinii dintr-o pungă pe o farfurioară, au trebuit să mănânce popcorn dintr-o pungă fără să se ajute de mâini, să-și modifice ținuta, spre delectarea copiilor, au umflat baloane, după care au dansat în perechi ținând balonul cu fruntea... Dar câte și mai câte nu au făcut toată seara!
Carnavalul va continua, pentru cei doritori, la alte dimensiuni, duminică (22 februarie, la ora 17.00), la sala Partium, în organizarea Forumului German din Oradea.
 Mari actori, dar și mari artiști
 Micile vedete ne-au demonstrat, aseară, pe scenă, că sunt mari actori, dar și veritabili interpreți. Oana Matei și Daria Gabor (din formația „Veverițelor”) ne-au încântat interpretând două piese cu acompaniament electronic înregistrat, iar Maia Rus a cântat la orgă, demonstrându-ne câte a învățat și știe din noiembrie, de când ia lecții de pian de la prof. Adrian Bordeianu. Și Alisa cântă la pian, dar a rămas să iasă la rampă la următoarea reuniune...
 Așadar, aseară, am văzut un carnaval de nota10 cu steluță și felicitări, iar drept răsplată, Krisztina i-a premiat pe toți actorii cu diplome de excelență. Părinții și-au făcut și ei datoria recompensându-i cu pizza și suc. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mare carnaval mare, la clasa I C.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:30 Ora de vară a Europei de Est