Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mare carnaval mare, la clasa I C

Aseară, la Lic. T. German „Friedrich Schiller” din Oradea

Mare carnaval mare, la clasa I C

Vineri seara (20 februarie 2009), elevii clasei I C - secția germană, de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea și-au provocat părinții, dându-le o lecție de... distracție! Este cea de-a doua provocare pe care elevii învățătoarei institutoare Krisztina Iuliana Vasi o lansează părinților, după admirabila serbare de Crăciun (când a fost prezentată sceneta „Nașterea Domnului”).

 Distracția a început imediat ce sala de clasă, special amenajată pentru cei 20 de mari actori, a fost populată cu vedete, una și una: Alisa (Zâna primăverii), Adela (prințesa), Daria (vedeta TV), Miruna (țiganca), Cristian (vânătorul), Alexandra (buburuza), Erik (Harry Potter), Sorana (fluturele), Flavius (clownul), Vivien (piratul), Laurențiu (robotul), Oana (prințesa), Maria (Scufița-Roșie), Andrei (piratul), Maia (indianca), Remus (vrăjitorul negru), Mihai (căpetenia indienilor), Elena (prințesa) și Gwyneth (vrăjitoarea), cărora li s-a alăturat o altă mică prințesă – Vivien, isteață foc și neobosită.
 „Așa e la noi: când e distracție, e distracție, dar și când e treabă serioasă, știm să ne mobilizăm și să dăm totul, iar părinții sunt alături de noi (după cum ați văzut, chiar și unii părinți s-au deghizat), ne declară inst. Krisztina Iuliana Vasi.
Potrivit tradițiilor romano-catolice, de la Revelion și până în miercurea cenușie, lumea e în canaval, se distrează, după care urmează șase săptămâni de post și de pregătire sufletească pentru Paștele catolicilor (din 12 aprilie)”.
 Krisztina însăși era o prințesă neasemuită, strălucitoare și zâmbitoare, o fată de împărat curtată și iubită de toți, care nu mai reușea să apuce să dea tonul la distracție pentru că fiecare dorea să o îmbrățișeze și să se pozeze cu ea. Marius (jumătatea institutoarei) nu putea rămâne în afara rânduielilor și a atmosferei care se încinsese de-a binelea. Marele vrăjitor de copiii (așa după cum îl știm) a făcut tot ceea ce a dorit cu ei până să-și revină Krisztina.
 A fost un carnaval de carnaval cum nu s-a mai văzut! Iar părinții nu puteau rămâne pur și simplu niște spectatori cuminți și fideli. Krisztina a găsit ac și pentru cojocul lor, așa încât, vrând-nevrând, au trebuit să se dea în spectacol, fiind provocați să participe la șase probe de concurs, în combinație sau nu cu propriii copii. Au dansat cu mătura, iar cu ajutorul unui pai au ales „grâul de neghină” (cum se spune), adică au mutat și au selectat pufarinii dintr-o pungă pe o farfurioară, au trebuit să mănânce popcorn dintr-o pungă fără să se ajute de mâini, să-și modifice ținuta, spre delectarea copiilor, au umflat baloane, după care au dansat în perechi ținând balonul cu fruntea... Dar câte și mai câte nu au făcut toată seara!
Carnavalul va continua, pentru cei doritori, la alte dimensiuni, duminică (22 februarie, la ora 17.00), la sala Partium, în organizarea Forumului German din Oradea.
 Mari actori, dar și mari artiști
 Micile vedete ne-au demonstrat, aseară, pe scenă, că sunt mari actori, dar și veritabili interpreți. Oana Matei și Daria Gabor (din formația „Veverițelor”) ne-au încântat interpretând două piese cu acompaniament electronic înregistrat, iar Maia Rus a cântat la orgă, demonstrându-ne câte a învățat și știe din noiembrie, de când ia lecții de pian de la prof. Adrian Bordeianu. Și Alisa cântă la pian, dar a rămas să iasă la rampă la următoarea reuniune...
 Așadar, aseară, am văzut un carnaval de nota10 cu steluță și felicitări, iar drept răsplată, Krisztina i-a premiat pe toți actorii cu diplome de excelență. Părinții și-au făcut și ei datoria recompensându-i cu pizza și suc. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mare carnaval mare, la clasa I C.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:00 Ora standard a Europei de Est