Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dar din dar se face Rai

La Asociația Sfântul Nicolae din Salonta,

Dar din dar se face Rai

Oamenii de bine ai orașului continuă tradiția începută de preotul paroh Nicolae Marian.

Aproximativ 200 de pachete, în greutate totală de peste două tone, sunt pregătite și distribuite în aceste zile de grupul de sprijin permanent, de sponsorii, voluntarii și membrii Asociației salontane „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor", condusă de preoteasa Dorina Marian, văduva preotului paroh Nicolae Marian. Un pachet umanitar conține mai multe pungi cu făină, zahăr, orez, mălai, cozonac, pateuri, pachete cu șervețele umede și săpun lichid, în greutate de peste 10 kilograme, aceste alimente de bază și produse de igienă fiind împărțite în perioada Sărbătorilor pascale catolice și ortodoxe la peste 200 de familii nevoiașe, aflate în monitorizarea asociației, în perimetrul municipiului Salonta.
Acțiunea umanitară a Asociației salontane „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" a început joi, 9 aprilie 2020, a continuat în Vinerea Mare a Paștelui catolic și reformat, și va continua în Săptămâna Mare a Paștelui ortodox, pe toată perioada lunii aprilie și în luna mai, atâta timp cât va fi decretată Starea de Urgență.
„Faptele caritabile, faptele credinței noastre ortodoxe sunt cele mai prețioase binecuvântări ale Asociației Sfântul Nicolae", ne-a declarat preoteasa Dorina Marian, președinta asociației. La aproape doi ani de la adormirea în Domnul a preotului paroh Nicolae Marian - sufletul Asociației caritabile „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" - membrii, susținătorii și voluntarii acestei organizații umanitare non-profit, cu sediul în Salonta, continuă faptele bune, urmând învățătura creștină „Dar din dar se face Rai!" Din totalul de peste 200 de familii nevoiașe vizitate de voluntarii asociației, anul acesta, peste 50 de familii sunt de etnie maghiară sau de alte etnii. Bordul de conducere al asociației solicită sprijinul tuturor bihorenilor inimoși, în susținerea acestui proiect caritabil și subliniază faptul că așteaptă în continuare donații, sponsorizări sau ajutor voluntar în distribuirea pachetelor cu alimente esențiale pentru familiile defavorizate din zona Salonta.
„Mulțumesc devotaților și mărinimoșilor membri ai Grupului de sprijin permanent al asociației noastre: domnului Constantin Neniu (Masedi Serv, consilier județean PNL), domnilor Vasile Crişan (SalPan) și Nelu Blăje (Bemina Oil), consilierului local Nicolae Ioan Boiț (PSD), familiei Liviu și Adriana Ciupe (Remat Invest), doamnei Alina Silaghi (director ADL Oradea), domnului Daniel Fărcuț (DiegoSky), familiei Dana și Alexandru Morgovan (Instal Plus), doamnei Katalin Schmith (NATO - Bruxelles) și domnului Adrian Leucuța (MelaMob), a ținut să precizeze președinta Dorina Marian. Asociația „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" este onorată de sprijinul deosebit oferit de domnul primar Török László care, an de an, a susținut toate proiectele umanitare derulate de noi. Mulțumesc sponsorilor generoși ai acestei acțiuni, domnilor Mauro Santi (Agrirofresh), Dorel Ungur (PetroCrisanaOil), doamnei Mariana Mara din comuna Avram Iancu, domnului Robert Erdei (ErdeiAgroInvest), avocatei Floare Cermian, economistei Stela Bulzan și altor suflete mari care doresc să-și păstreze anonimatul. Nu în ultimul rând, doresc să mulțumesc tinerilor noștri voluntari: Ramon Boiț, Răzvan Blăje, Neniu Constantin jr., Alexandra Popa (Alexandra Evenimente cu Stil), Monica Oraș, Marian Fărcuț, prof. Mihaela Crăciun, Iosif Varga și tuturor celor care au răspuns și vor răspunde în continuare apelului lansat de asociația noastră în aceste luni pentru susținerea persoanelor aflate în dificultate, pe întreaga perioadă a Situației de Urgență generată de virusul SARS-COV2 care a produs pandemia de coronavirus COVID-19. Cu speranță în suflet, vă dorim tuturor un Paște binecuvântat de Dumnezeu cu sănătate în puterea credinței că HRISTOS A ÎNVIAT!"
Sorin Petrache,
Foto: Marian Fărcuț

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:27:29 Ora standard a Europei de Est