Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dar din dar se face Rai

La Asociația Sfântul Nicolae din Salonta,

Dar din dar se face Rai

Oamenii de bine ai orașului continuă tradiția începută de preotul paroh Nicolae Marian.

Aproximativ 200 de pachete, în greutate totală de peste două tone, sunt pregătite și distribuite în aceste zile de grupul de sprijin permanent, de sponsorii, voluntarii și membrii Asociației salontane „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor", condusă de preoteasa Dorina Marian, văduva preotului paroh Nicolae Marian. Un pachet umanitar conține mai multe pungi cu făină, zahăr, orez, mălai, cozonac, pateuri, pachete cu șervețele umede și săpun lichid, în greutate de peste 10 kilograme, aceste alimente de bază și produse de igienă fiind împărțite în perioada Sărbătorilor pascale catolice și ortodoxe la peste 200 de familii nevoiașe, aflate în monitorizarea asociației, în perimetrul municipiului Salonta.
Acțiunea umanitară a Asociației salontane „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" a început joi, 9 aprilie 2020, a continuat în Vinerea Mare a Paștelui catolic și reformat, și va continua în Săptămâna Mare a Paștelui ortodox, pe toată perioada lunii aprilie și în luna mai, atâta timp cât va fi decretată Starea de Urgență.
„Faptele caritabile, faptele credinței noastre ortodoxe sunt cele mai prețioase binecuvântări ale Asociației Sfântul Nicolae", ne-a declarat preoteasa Dorina Marian, președinta asociației. La aproape doi ani de la adormirea în Domnul a preotului paroh Nicolae Marian - sufletul Asociației caritabile „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" - membrii, susținătorii și voluntarii acestei organizații umanitare non-profit, cu sediul în Salonta, continuă faptele bune, urmând învățătura creștină „Dar din dar se face Rai!" Din totalul de peste 200 de familii nevoiașe vizitate de voluntarii asociației, anul acesta, peste 50 de familii sunt de etnie maghiară sau de alte etnii. Bordul de conducere al asociației solicită sprijinul tuturor bihorenilor inimoși, în susținerea acestui proiect caritabil și subliniază faptul că așteaptă în continuare donații, sponsorizări sau ajutor voluntar în distribuirea pachetelor cu alimente esențiale pentru familiile defavorizate din zona Salonta.
„Mulțumesc devotaților și mărinimoșilor membri ai Grupului de sprijin permanent al asociației noastre: domnului Constantin Neniu (Masedi Serv, consilier județean PNL), domnilor Vasile Crişan (SalPan) și Nelu Blăje (Bemina Oil), consilierului local Nicolae Ioan Boiț (PSD), familiei Liviu și Adriana Ciupe (Remat Invest), doamnei Alina Silaghi (director ADL Oradea), domnului Daniel Fărcuț (DiegoSky), familiei Dana și Alexandru Morgovan (Instal Plus), doamnei Katalin Schmith (NATO - Bruxelles) și domnului Adrian Leucuța (MelaMob), a ținut să precizeze președinta Dorina Marian. Asociația „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" este onorată de sprijinul deosebit oferit de domnul primar Török László care, an de an, a susținut toate proiectele umanitare derulate de noi. Mulțumesc sponsorilor generoși ai acestei acțiuni, domnilor Mauro Santi (Agrirofresh), Dorel Ungur (PetroCrisanaOil), doamnei Mariana Mara din comuna Avram Iancu, domnului Robert Erdei (ErdeiAgroInvest), avocatei Floare Cermian, economistei Stela Bulzan și altor suflete mari care doresc să-și păstreze anonimatul. Nu în ultimul rând, doresc să mulțumesc tinerilor noștri voluntari: Ramon Boiț, Răzvan Blăje, Neniu Constantin jr., Alexandra Popa (Alexandra Evenimente cu Stil), Monica Oraș, Marian Fărcuț, prof. Mihaela Crăciun, Iosif Varga și tuturor celor care au răspuns și vor răspunde în continuare apelului lansat de asociația noastră în aceste luni pentru susținerea persoanelor aflate în dificultate, pe întreaga perioadă a Situației de Urgență generată de virusul SARS-COV2 care a produs pandemia de coronavirus COVID-19. Cu speranță în suflet, vă dorim tuturor un Paște binecuvântat de Dumnezeu cu sănătate în puterea credinței că HRISTOS A ÎNVIAT!"
Sorin Petrache,
Foto: Marian Fărcuț

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:46:50 Ora de vară a Europei de Est