Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Gojdiștii orădeni își sărbătoresc patronul spiritual

Vineri,

Gojdiștii orădeni își sărbătoresc patronul spiritual

Manifestările, prilejuite de sărbătorirea patronului spiritual al gojdiștilor orădeni, vor începe, vineri (20 februarie 2009, la ora 10.00), cu depuneri de flori la statuia lui Emanuil Gojdu, din centrul municipiului Oradea (în Piața Unirii), urmate de un moment artistic adecvat, prezentat de artiștii gojdiști, îndrumați de prof. Delia Vulpe.

Vernisajul expoziției foto ”Școala mea”
O frumoasă expoziție de fotografii artistice, cuprinzând imagini cu clădirea Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, portretul și statuia lui Emanuil Gojdu, aspecte din sălile de clasă, cabinete și laboratoare, secvențe de la diferite evenimente..., este amenajată pe coridorul din imediata vecinătate a sălii profesorale. Cele 28 de secvențe foto, deosebit de sugestive, aparțin gojdistului Mădălin Lugoșan, din clasa a VIII-a B, verificându-se, încă o dată, faptul că „așchia nu sare departe de trunchi”.
Gimnaziștii, și toți cei curioși să afle „secretele” obținerii, an de an, a numeroase premii naționale și internaționale la chimie, vor putea dialoga cu olimpicii naționali și internaționali ai colegiului, în cadrul unei întâlniri speciale organizate de catedra de chimie.
 Concursuri și două sesiuni de comunicări
 În paralel, în două săli de clasă, se vor desfășura două concursuri tematice: concursul de chimie „Mendeleev” (pentru elevii claselor a IX-a), coordonat de prof. Camelia Ursuța, Anița Luncan și Magdalena Bogdan, și concursul de istorie „Emanuil Gojdu – personalitate de referință în afirmarea națiunii române din Ardeal în secolul al XIX-lea”, concurs organizat de catedra de istorie și coordonat de prof. Radu Birta, cu participarea echipajelor din clasa a IX-a.
 Pentru personalitățile literare care au predat sau au învățat de-a lungul timpului în liceul gojdiștilor (Octav Șoluțiu, Jean Boutiere, Mircea Zaciu, Gheorghe Bulgăr, Gheorghe Grigurcu, Titus Popovici, Romulus Guga, Dumitru Radu Popescu și Gabriel Þepelea), catedra de limba română a organizat o sesiune de comunicări pentru elevi.
 De la ora 12.00, în amfiteatrul gojdist, vor fi prezentate comunicări dedicate personalității patronului spiritual: „Emanuil Gojdu – momente de referință din viața și activitatea marelui mecena român” (lucrare pregătită de prof. Radu Birta), „Emanuil Gojdu și principiul său de viață: ridicarea prin cultură a neamului românesc” (de prof. Nicolae Moldovan), „Personalități gojdiste: Radu Iftimovici – medic și istoric” (de ing. Ioan Cohuț) și „Titus Roșu – dascăl de vocație” (comunicare pregătită de prof. Traian Ursuța).
 Manifestările se vor încheia cu o masă festivă. (Ov. D.)  

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:29:00 Ora standard a Europei de Est