Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Hakes România, de ieri, și în Oradea

Consultanță despre studii în străinătate

Hakes România, de ieri, și în Oradea

Reprezentanți ai Asociației Hakes România, din Timișoara, au venit, ieri (marți, 17 februarie 2009), și în Oradea pentru a furniza liceenilor din clasele a XII-a informații legate de eventuale studii în străinătate.

 Ieri, Emilia și Adela s-au întâlnit cu elevi de la colegiile naționale “Mihai Eminescu” și “Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” și Liceul “Don Orione”, astăzi, vor fi informați pedagogiștii, economiștii și artiștii (elevii Liceului Pedagogic "Iosif Vulcan", Colegiului Economic “Partenie Cosma” și ai Liceului de Artă).
 Din 2007, de la înființare, asociația Hakes a consiliat nenumărați tineri, prezentându-le posibilitatea de a studia la instituții academice partenere din Danemarca, Anglia, Olanda, Italia, Franța, Grecia, Scoția, Þara Galilor, Spania și SUA, iar în cele două sesiuni, 2007-2008, 2008-2009, circa 120 de absolvenți români au aplicat prin Hakes, ajungând studenți la universitatea dorită. Totul e să fii foarte motivat, să-ți iei inima în dinți și să crezi în steaua ta norocoasă. Asociația te îndrumă și te ajută să faci pasul, cu un efort financiar minim, înscrierea costă 21 de euro, care se percepe doar atunci când ești ferm convins că vrei să urmezi o cale deschisă (și descrisă) de asociație, plus 26 de euro, testul de limbă, dacă nu ai dat deja unul (Toefl sau Cambridge). În general, la respectivele instituții academice (colegii și universități) nu se percept taxe școlare, studenții plătindu-și doar transportul, cazarea și masa, adică întreținându-se singuri, lucrând, iar cei care au plecat din Baia Mare, Sibiu, Timișoara și Cluj-Napoca spun că se poate și studia și lucra, cheltuielile cu cazarea și masa ajungând pe la 500-700 de euro, în timp de câștigurile se pot ridica, în medie, de la 700 la 2000 de euro, depinde de siutuație și noroc. În Anglia, guvernul sprijină studenții (românii) cu 9.000 de lire sterline (lire care nu ajung în mâna beneficiarului, ci la instituția respectivă), și pe care studentul îi va returna în timp, atunci când va lucra, făcând dovada că a ajuns să câștige 9.000 de lire sterline pe an. În Danemarca nu se percep taxe, iar în alte cazuri doar 1.500 de euro pe an. În timp, se pot obține și burse. Prin urmare, asociația nu vă susține cu bani și nu vă plătește școlarizarea sau șederea, cazarea sau masa, ci doar vă oferă informații și vă ajută să faceți primul pas, punându-vă, apoi, în legătură cu cei care deja studiază prin Hakes la respectivele universități sau colegii (de la marketing la grădinărit, pe diferite nivele educaționale). Prin Hakes, însă, puteți obține cel mai ieftin test de limbă (doar cu 26 de euro), valabil doar un sezon, în respectivele universități partenere.
 Prin Hakes, ajung studenți toți cei foarte motivați, îndrăzneți și descurcăreți, nu neapărat genii și cu situație familială deosebită, țin să ne asigure Emilia Szuszmann și Adela Chiriță.
 Dacă te-ai decis, și dorești să intri în cea de-a treia generație Hakes (2009-2010), completează formularul online, până la 1 martie 2009, pe care îl găsești pe www.hakes.ro
Pentru mai multe detalii,accesați www.hakes.ro, iar intrând pe blog (hakesromania.blogspot.com), puteți afla cum se descurcă parte din cei care au plecat și care studiază prin intermediul asociației Hakes, cu sediul în Timișoara. (Ov. Dan) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Hakes România, de ieri, și în Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:33:02 Ora standard a Europei de Est