Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ce faci în caz de depreciere monetară

Licitația de Primăvară

Ce faci în caz de depreciere monetară

Licitația de Primăvară
Marți, 24 martie 2020, ora 19.30
Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță

Poate nu ești un obișnuit al pieței de artă ori al caselor de licitație, dar ești probabil îngrijorat, în actualul context economic, cu privire la suficiența, dar mai ales la valoarea depozitelor tale bănești, multe sau puține. Ce se va întâmpla în lunile ce vin cu valoarea banilor tăi, în condițiile în care băncile au început să anunțe dobânzi negative, iar experiența crizelor trecute ne învață că banii își pot deprecia accelerat, în contextul unei crize economice și a unui blocaj financiar, valoarea de circulație și puterea de cumpărare.
Clasic în asemenea contexte de criză este ca investitorii să caute în piețe alternative substituenți, alte ,,recipiente"  pentru valoarea banilor lor, să își diversifice activele în care își păstrează valoarea banilor.
Printre aceste piețe alternative a fost în 2008-2010 și piața românească de artă, îndeobște în secțiunea sa de artă de patrimoniu, a artiștilor consacrați, muzeal recunoscuți, precum ,,triunghiurile valorice" Grigorescu-Andreescu-Luchian ori Tonitza-Petrașcu-Pallady.
Licitația de Primăvară, cea mai mare vânzare de artă de patrimoniu din primul trimestru, programată să aibă loc pe 24 martie, inițial la Athenee Palace Hilton București, actualmente transferată doar online, cuprinde aproximativ 200 de lucrări de referință, semnate de mari maeștri ai artei românești, și va reprezenta, probabil, din nou, pe timp de criză, cel mai utilizat mijloc de tezaurizare al elitelor (alături de tezaurizarea în aur și diamante).
Printre „vedetele" Licitației de Primăvară numărăm șase „Grigorești" (număr record de tablouri de Nicolae Grigorescu într-o licitație de artă, lucru niciodată întâmplat în trecut, picturile de Grigorescu neîntâlnindu-se de regulă mai mult de una-două într-o vânzare publică), patru tablouri de Tonitza, cincipicturi de Pallady, opt lucrări de Petrașcu - un regal! - un mic muzeu la vânzare publică!
Multe dintre lucrări au o proveniență celebră, precum „Portretul dramaturgului Bacalbașa" de Luchian (preț de pornire doar 2.500 euro), ce a aparținut la sfârșitul secolului XIX celei mai mari colecții de Luchieni, cea a boierului Alexandru Bogdan-Pitești, „Natura statică cu mere" din 1929 de Petrașcu (preț de pornire 8.000 euro), ce provine din colecția istorică a avocatului Constantin Ionașcu, sau marele tablou „Țărăncuță cu fuior pe cale" de Grigorescu - una dintre cele mai mari lucrări de Grigorescu ce există în afara unui muzeu (de aproape 1 metru), ce provine din colecția fostului ministru al muncii Grigore Trancu-Iași; ori „Nudul cu spatele" din 1928 al lui Tonitza (preț de pornire 35.000 euro), respectiv „Peisajul din Provence" din aprox. 1935 al lui Pallady (preț de pornire 12.000 euro), care provin din celebra colecție a dr. Iosif Dona, retrocedată cu zece ani în urmă de Muzeul Național de Artă al României în colecția dr. Andronescu Ghika.
Capodoperele Licitației de Primăvară pot fi vizionate online pe www.artmark.ro, iar pe 24 martie pot fi licitate - online, în regim live, fără nicio taxă suplimentară, din confortul propriei case, de către orice persoană deschide un cont de participare online. De asemenea, la licitație se poate participa și prin depunerea unor oferte scrise prealabil ori prin telefon, în timpul licitației. În contextul în care mobilitatea vizitatorilor este zilele acestea limitată, iar Artmark prețuiește sănătatea angajaților și colecționarilor săi, se recomandă persoanelor interesate să vizioneze loturile licitației online, precum și să solicite telefonic sau online rapoarte de condiție și informații suplimentare cu privire la tablouri.
Alina Panico

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:17:50 Ora de vară a Europei de Est