Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Speak Out”, etapa județeană, ediția a III-a

Concursul de monologuri în limba engleză

„Speak Out”, etapa județeană, ediția a III-a

Biblioteca județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea a găzduit, luni, 16 februarie 2009, cea de-a III-a ediție a concursului de monologuri în limba engleză „Speak Out” (etapă județeană), proiect inițiat de EDAR (Educational Drama Association in Romania) și Peace Corps.

 Organizatorii concursului (Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” din Oradea, profesor coordonator - Fingermann Marta) i-au avut alături pe reprezentanții gazdelor și Inspectoratului Școlar al județului Bihor, (prof. Delia Tarr Popa, inspector de specialitate), ca și parteneri, pe doamna Daniela Hudea, manager al SC. Miniela S.R.L., ca și sponsor, iar ca și colaboratori, pe prof. Mariana Pop, Rodica Ardelean, Anca Neag și Alin Crețu, consilier psihopedagogic.
 Câștigătorii etapei județene
 La etapa județeană au participat 28 de concurenți din clasele V-XII, reprezentând Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul Teoertic „Onisifor Ghibu”, școlile gimnaziale „Octavian Goga”, „Dimitrie Cantemir”, „Nicolae Bălcescu”, „Dacia”, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș, Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita și L.P.S.”Bihorul” din Oradea.
 Tema concursului a fost diferențiată pe nivel de clase, la clasele V-VIII – „A friend in need is a friend indeed”, iar la clasele IX-XII - „Share our similarities, celebrate our differences”.
 La finalul concursului, membrii juriului (dna Kate Palmo, reprezentant Peace Corps, dna prof. Valentina Hosu, de la C.T. ”Traian Vuia” și Mihaela Gherdan, actriță la Teatrul de Stat) au desemnat următorii câștigători:
 La clasele V-VI
 Locul I – Alexandru Căldărar (Șc. „D. Cantemir”, prof. Mirela Filimon), locul II – Anghel Mocan (Șc. „D. Cantemir”, prof. Mirela Filimon), locul III – Dejan Delibașa (Șc. „Dacia”, prof. Rodica Măduța), mențiuni: Octavian Șebi și Larisa Poenar (L.P.S. „Bihorul”, prof. Fingermann Marta), Andrei Câmpean (Șc. „N. Bălcescu”, prof. Angela Pop).
 La clasele VII-VIII    
 Locul I – Florin Morar (Șc. „Octavian Goga”, prof. Dorina Pop), locul II – Flavius Marta (Șc. „D. Cantemir”, prof. Delia Șuta), locul III – Tudor Perțe (C.N. „E. Gojdu”, prof. Raluca Balmoș), mențiuni: Koteles Maria (Șc. „N. Bălcescu”, prof. Angela Pop), Roxana Dogariu (Lic. T. „O. Ghibu”, prof. Alina Simuț), Maria Bondici (C.N. „E. Gojdu”, prof. Viorica Tomescu)
 La clasele IX-X     
 Locul I – Emilia Balint (C.N. „E. Gojdu”, prof. Anca Mile), locul II – Andrei Ignat (C.N. „E. Gojdu”, prof. Raluca Balmoș),  Locul III – Ionuț Lala (C.N. „E. Gojdu”, prof. Camelia Porumb), mențiuni: Alida Moca (C.N. „Oct. Goga”, Marghita, prof. Meda Vlaicu).
 La clasele XI-XII     
 Locul I – Adrian Mălăieș-Popescu (C.N. „E. Gojdu”, prof. Raluca Balmoș), locul II – Alexandru Pascovici (C.N. „E. Gojdu”, prof. Georgeta Roșu), locul III – Răzvan Bereteu (C.N. „Oct. Goga”, Marghita, prof. Claudia Pop).
 La etapa națională, Bihorul va fi reprezentat de Emilia Balint și Adrian Mălăieș-Popescu (ocupanții locurilor I la clasele IX-X și respectiv, XI-XII).
 Să mai spunem că manifestarea a fost deschisă de Cătălin Sârcă, și prezentată de Ovidiu Marta și Andrei Pânzariu, din partea organizatorilor (L.P.S. „Bihorul”), elevii doamnei prof. Mariana Pop au pregătit și o prezentare în power point, îmbinând trei elemente esențiale: textul, imaginea și sunetul, iar prof. Mirela Filimon și-a prezentat cartea de piese de teatru pentru copii, ediție bilingvă. (M. F.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:56 Ora de vară a Europei de Est