Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un bal mascat pentru alungarea iernii

Luni, la Grădinița nr. 2 (structura Grădiniței nr. 56 –“Lotus” din Oradea)

Un bal mascat pentru alungarea iernii

Copiii de la secția maghiară a Grădiniței nr. 2 din Oradea (structura Grădiniței nr. 56 – “Lotus”) s-au deghizat, luni (16 februarie 2009), în pisici, zâne, prințese, purceluși, Spiderman, Superman..., iar educatoarele lor, inst. Habineac Erzsebet și Gati Boroka, au fost Zâna zăpezii, respectiv clownul Bobiță.

În cadrul unui carnaval tradițional, ei și-au propus să alunge iarna, potrivit unor obiceiurilor maghiare străvechi.
Carnavalul – o etapă de evaluare
Acest “banal” carnaval trebuie privit însă în toată complexitatea lui ca o etapă de evaluare a unei munci susținute, desfășurate pe o perioadă de două săptămâni, timp în care au avut loc nenumărate activități instructiv-educative: confecționare și decorare de măști, ornarea corespunzătoare a sălii de grupă cu decorațiuni făcute de copii, astfel încât sala lor de grupă a devenit o adevărată sală de teatru (teatru de măști și teatru de umbre cu siluete). Pentru acest teatru, copiii au confecționat diferite personaje de poveste întruchipând animale năstrușnice create de imaginația lor din linguri de lemn, fire de lână, mătură, semințe naturale de floarea-soarelui și boabe de porumb, după cum aveam să aflăm de la inst. Gati Boroka, iar directoarea grădiniței, inst. Dana Lukacs, a ținut să sublinieze, pe lângă munca enormă depusă, “preocuparea constantă a celor două educatoare institutoare în dezvoltarea creativității copiilor, ele însele fiind pline de idei ingenioase, creative, după cum am putut constata și cu prilejul unor activități de inspecție la ore. La o activitate muzicală, au confecționat cu copiii instrumente muzicale simple, iar acum, după cum s-a putut observa, au apelat la o sumedenie de jocuri și întreceri distractive, antrenante, pe grupe, în perechi și individual, pentru o implicare cât mai mare a tuturor copiilor”.
Participarea activă a părinților
Într-adevăr, pentru antrenarea tuturor copiilor, s-a utilizat o gamă bogată și variată de jocuri de mișcare: deplasare în cerc pe o piesă muzicală cu ocuparea locului pe scaun la oprirea melodiei (dar, între timp, educatoarele au subtilizat câte un scaun-două, astfel încât un jucător sau doi să rămână în picioare, fiind eliminați din joc), dans în perechi și în cerc, au umflat și au spart baloane, au mâncat gogoși (gogoșii fiind atârnați, copiii trebuiau să se străduiască să-i apuce cu gura fără să se folosească de mâini), umplerea unei sticluțe cu macaroane, precum și ceremonialul de alungare a iernii prin descântec și prin desfacerea unei păpuși din paie.
În partea a doua, copiii și părinții s-au retras într-o altă sală unde au muncit cot la cot, pe grupe, la măsuțe, pentru decorarea unor măști și confecționarea clownului - simbolul carnavalului.
Tot potrivit tradiției, la sfârșit, copiii au fost recompensați cu  gogoși de casă, făcuți de părinți și cu un pahar de suc.
Așa după cum se obișnuiește, la carnaval au participat și colegele de la secția română: inst. Lucia Golban, Maria Calma și Delia Ardelean, alături de inst. Dana Lukacs, directoarea Grădiniței nr. 56 – “Lotus”, grădinița coordonatoare. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un bal mascat pentru alungarea iernii.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:26:17 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...