Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Treizeci de ani de ,,Vatră Românească” în Bihor!

,,Unde-i fratele David”? Unde-s Andrei și Alexandru?

Treizeci de ani de ,,Vatră Românească” în Bihor!

Domnul economist Ioan Chivari, prim-vicepreședinte al Uniunii ,,Vatra Românească", Filiala Bihor , ne-a invitat marți, 10 martie 2020, în Amfiteatrul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" Bihor, la sărbătorirea celor treizeci de ani de ,,Vatră Românească" în Bihor, vorba domniei sale, Ioan Chivari. Puteam să-l refuz pe Excelența sa?

,,Dacă fratele Dabija" (cum i-ar spune ,,fratele David" - domnul profesor Teodor David), distinsul academician și scriitor Nicolae Dabija, românul cu titlu de excelență din Republica Moldova, ar fi participat, ieri, la Oradea, la sărbătoarea ,,Vetrei Românești", ar fi întrebat: ,,Unde-i fratele David"?  observând absența domnului profesor Teodor David din prezidiul manifestării.
Unde sunt mai tinerii vrednici, studentul Andrei și profesorul Alexandru, reprezentanți ai viitorului ,,Vetrei" orădene și bihorene? întrebăm noi...
,,Iubiți-vă vatra și nu o lăsați nimănui pentru nimic"!
Domnul președinte Ioan Laza a propus și s-a intonat Imnul național al României, după care părintele Vasile Sabău a rostit rugăciunea Domnească ,,Tatăl Nostru", fiind și primul vorbitor  (din public) care a arătat că este printre cei care au fost prezenți în sală (sala festivă a Lic. T. ,,Aurel Lazăr"), la 1 martie 1990, la constituirea Filialei Bihor a ,,Vetrei Românești". ,,Țineți-vă de vatră. Iubiți-vă vatra și nu o lăsați nimănui pentru nimic", a conchis părintele Vasile Sabău.
,,Iată, bibliotecarii pot să fie eroi"
În cuvântul său, doamna Ligia Mirișan, managerul instituției gazde, s-a referit la invitatul special al evenimentului, bibliotecarul-erou Avram Iancu, invitat în prezidiu (iar soția și cele trei fetițe în primul rând).
,,Salutăm prezența colegului nostru Avram Iancu pentru că și el este bibliotecar. Îi mulțumim că a venit la Biblioteca Județeană, că participă la acest minunat eveniment... Îi mulțumim că a făcut din meseria de bibliotecar una de erou. Iată, bibliotecarii pot să fie eroi, și nu orice eroi", a concluzionat doamna director Ligia Mirișan.
Filiala Bihor este a treia înființată, după Târgu Mureș și Cluj
Aruncând o privire prin sală, președintele Filialei Bihor a Uniunii ,,Vatra Românească", domnul profesor Ioan Laza, a remarcat prezența unor domni generali (generalul în retragere Mihai Corneliu Lungu, fostul comandant al Garnizoanei Oradea, generalul  de brigadă cu o stea (r.) Vasile Creț (președinte al Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ,,General Traian Moșoiu", Filiala Bihor), conf. univ. dr. la Universitatea Agora din Oradea - n.n.), alți ofițeri (col. ing. Dan Poinar, președintele A.N.C.E. „Regina Maria"; istoricul militar, colonel (r.) dr. Constantin Moșincat - n.n.), sculptorul Dumitru Paina (sculptorul statuii Regina Maria), elevi de Colegiul Economic ,,Partenie Cosma", Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" și Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir", precum și mulți prieteni...
,,O organizație patriotică, de atitudine civică. social- culturală"...
Din amplul raport prezentat de președintele filialei, am reținut câteva linii directoare și activități semnificative.
,,La ceas aniversar, putem afirma că în aceste trei decenii, Uniunea ,,Vatra Românească" nu a contenit să fie o organizație patriotică, de atitudine civică, social-culturală, o susținătoare a idealurilor de reîntregire, de unitate și de demnitate națională"; a luat atitudine tranșantă în problemele economice de interes național, față de derapajele păguboase înregistrate în gestionarea economiei țării, față de distrugerea unor platforme economice, împotriva jafului din economie, a privatizărilor contrare interesului național, față de mafia retrocedărilor de proprietate, fie ele imobiliare sau silvice; a apreciat ca fiind antinațională și contrar interesului producătorului autohton liberalizarea vânzării pământului către străini; a sancționat neimplicarea statului în protejarea avuției naționale...; a susținut, a organizat ori s-a implicat în desfășurarea de acțiuni cultural-patriotice (spectacole, concerte, conferințe, gala tinerelor talente); în plan editorial, s-a implicat în realizarea și publicarea de articole și volume, în acțiuni pentru strângere de fonduri destinate ridicării unei statui a voievodului Menumorut sau pentru ajutorarea unor comunități care au suferit de pe urma unor inundații; organizarea pelerinajului ,,Florile recunoștinței", valorizând pentru memoria comunității zestrea de monumente  ale municipiului Oradea; organizarea unor întâlniri memorabile, a unor lansări de carte cu reputați oameni de cultură, istorici, diplomați, academicieni și jurnaliști; participare la toate evenimentele importante ale comunității, de istorie locală și națională: 24 Ianuarie, 1 Decembrie, 9 Mai, 12 Octombrie, 20 Aprilie...; depuneri de coroane cu acest prilej, dar și cu alte ocazii în județ, dar și în afara țării, la monumente ale ostașilor români căzuți în al doilea război mondial pe teritoriul Ungariei și Slovaciei; prezențe constante la manifestări de suflet la Țebea, Alba Iulia, Blaj...; colectare și donare de carte pentru frații noștri din Republica Moldova, Ungaria și Banatul Sârbesc, iar la acest capitol ,,fratele Teodor David și fratele Ioan Chivari sunt campioni și pot povesti câte mii de volume au fost dăruite fraților de peste Prut și câte biblioteci au fost înființate cu cărțile dăruite de orădeni și bihoreni, câte articole s-au publicat și câte cărți s-au tipărit, care ilustrează truda și râvna frățească...
Iar noi vorbim în cunoștință de cauză, fiind martori (fotoreporteri) la nenumărate acțiuni organizate de fratele David și fratele Chivari, împreună cu fratele Dabija, la Livada - Nojorid, la Prefectura Bihor sau la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna"...
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Treizeci de ani de ,,Vatră Românească” în Bihor!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:28 Ora de vară a Europei de Est