Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Atena Boca, fondatoarea comunității La Primul Bebe, este una dintre acestea

Facebook prezintă 20 de femei obișnuite care realizează lucruri extraordinare

Atena Boca, fondatoarea comunității La Primul Bebe, este una dintre acestea

De Ziua Internațională a Femeii, Facebook prezintă 20 de femei obișnuite care realizează lucruri extraordinare în regiunea EMEA.

Este vorba de persoane care, prin intermediul platformei, reușesc să aducă un impact pozitiv în comunitățile lor. Atena Boca, fondatoarea „La Primul Bebe", un grup care ajută mame din toată România să se cunoască și prin intermediul căruia au fost strânși 1,5 milioane de euro pentru renovarea unor maternități din țară, este unul dintre liderii de comunități recunoscut de Facebook.
În fiecare zi, în toată lumea, utilizatoarele aplicației Facebook se susțin reciproc prin evenimente și strângeri de fonduri, se cunosc prin intermediul grupurilor și al comunităților aflate într-o continuă creștere, reușesc să transforme idei de business în surse de venit și nu numai. Antreprenoarele învață de la modelele lor și, mai mult decât atât, devin la rândul lor modele: 70% dintre cele care dețin un astfel de business sunt mentori pentru alte femei.
Tehnologia a creat mai multe oportunități economice pentru femei, iar o dovadă pentru acest lucru este faptul că peste 81% dintre afacerile mici prezente pe Facebook și deținute de femei raportează creșteri datorită utilizării platformei. Mai mult, 60% dintre acțiunile destinate strângerii de fonduri sunt create de femei, iar membrii grupurilor fondate de acestea dezvoltă mai rapid o relație cu o semnificație importantă în viețile lor.
Comunitatea „La Primul Bebe" a început cu doar 10 membri, iar acum a ajuns la mai mult de 85.000, din peste 20 de orașe din toată România. Despre cum a creat grupul de Facebook, Atena spune: „Am realizat că mulți dintre noi ne simțim singuri și nu avem în jur ,,satul" care obișnuia să ajute la creșterea unui copil. Eu am creat acest sat".
Cu ajutorul comunității sale, Atena a dotat maternități din România cu incubatoare și a amenajat un etaj întreg din Magic Home, oferindu-le astfel sprijin și un plus de confort atât copiilor, cât și părinților. Pe lângă acțiunile caritabile pe care le-a realizat prin intermediul grupului „La Primul Bebe", Atena este și primul român inclus în programul „Facebook Community Leadership Program Residency and Fellowship". Acesta se desfășoară pe parcursul unui an și susține cei mai puternici lideri de comunități din lume, pentru a-i ajuta să își realizeze viziunea, atât prin burse, dar mai ales prin training constant.
Ziua Internațională a Femeii marchează, de asemenea, un apel pentru promovarea egalității de gen, tema oficială a zilei de 8 Martie din acest an fiind Fiecare pentru Egalitate (Each for Equal). În regiunea noastră, Facebook sprijină acest moment important prin recunoașterea eforturilor femeilor care își asumă și își susțin viziunea - acestea sunt femei obișnuite cu povești extraordinare care utilizează Facebook pentru a aduce un impact pozitiv în lume. Compania îi susține pe toți cei care se identifică drept femei și pe toți cei care sunt alături de aceștia și care au realizat atât de multe prin împărtășirea viziunilor și poveștilor lor, dar și ascultându-le pe ale altora.
Sabina Gealatu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:24 Ora standard a Europei de Est