Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Gala voluntariatului în domeniul social

,,Evenimentul de suflet” al D.A.S.O.

Gala voluntariatului în domeniul social

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a organizat a VIII-a ediţie a Galei voluntarilor din domeniul asistenţei sociale.

Evenimentul s-a desfășurat, cu sprijinul partenerilor, în eleganta sală de evenimente a Hotelului Ramada Oradea.
La eveniment au participat peste 100 de persoane, voluntari care prin activitatea lor sprijină orădenii aflaţi în nevoi, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai instituţiilor publice care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Oradea.
Arina Moş, directorul D.A.S. Oradea, a deschis evenimentul: ,,Vă spun tuturor bun venit la evenimentul de suflet al instituției noastre - Gala voluntarilor din domeniul asistenţei sociale, moment în care evidențiem sprijinul oferit comunității noastre de către organizațiile neguvernamentale care își desfășoară activitatea în oraşul nostru. În seara aceasta este vorba despre dumneavoastră, dragi voluntari, pentru noi sunteți modele demne de urmat și vă mulțumim pentru exemplul de responsabilitate socială oferit în comunitate. Orice implicare în activităţile de voluntariat presupune o formă de învăţare socială şi dezvoltă o serie de abilităţi şi competente sociale: solidaritate, tolerenţă, încrederea că orice om poate face diferenţa în comunitatea sa, dorinţa de a ajuta dezinteresat".
A mulţumit dlui Romeo Ionescu, gazda evenimentului, pentru parteneriatul frumos şi pentru sprijinul acordat în organizarea Galei voluntarilor din domeniul social, a întregii echipe care s-a implicat în organizarea galei și a salutat prezenţa dlui prefect Dumitru Țiplea și a dlui viceprimar Florin Birta, mulţumindu-le pentru implicarea în rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă municipiul Oradea.
Prefectul Dumitru Țiplea a menționat: ,,Ştiu ce înseamnă să faci eforturi pentru cei care sunt mai puţin ajutoraţi. Vă felicit şi vă mulţumesc pentru faptul că vă răpiţi din timpul dumneavoastră, din vieţile dumneavoastră, ca să oferiţi sprijin și dragoste celorlalţi", precizând faptul că din anul 1992 până în anul 1998 a activat ca voluntar și s-a implicat în mai multe proiecte sociale la Centrul Iedera pentru copiii cu sindrom Down și la Asociația Alsterdorf, cunoscând sectorul social și problemele acestuia.
La rândul său, viceprimarul Florin Birta a declarat: ,,Uneori administraţia publică locală nu poate rezolva întreaga problematică socială a orașului și atunci interveniți dumneavoastră, dumneavoastră care le faceţi viaţa mai uşoară semenilor noştri, celor care nu mai au speranţă le daţi speranţă, pe cei care nu mai pot să meargă îi ajutaţi să păşească, pe cei care au nevoie de ajutor să înveţe îi ajutaţi să înveţe și vă mulțumesc pentru acest lucru. Și nu în ultimul rând, mulțumesc colegilor de la Direcţia de Asistenţă Socială Oradea pentru organizarea acestei gale care reprezintă o formă minimă de respect din partea Primăriei şi a Consiliul Local al municipiului Oradea pentru ceea ce faceţi pentru administraţia publică locală. Mult succes în continuare!"
Au fost acordate 14 premii celor mai buni voluntari din cadrul tot atâtor asociații și fundații care s-au înscris în competiție, astfel: de la Asociaţia Noua Acropolă Oradea  - dna Andreea Neacșu, Asociaţia S.O.S Autism - tânărul Covaci Alexandru Narcis, Fundaţia Hospice Emanuel - tânărul Titus Curpaș - student, de la Asociaţia Amia Suflet de Copil - Luca Rătan - elev de 16 ani care își dedică o mare parte din timpul său pentru a da meditații copiilor abuzați sau neglijați, Asociația Down Oradea - România - dna Mirela Ștef - profesor de educație fizică/kinetoterapie la Universitatea Oradea, care din anul 2011 participă la activități sportive și susține tinerii asociației, cel mai bun voluntar în acest an al Fundaţiei de Scleroză Multiplă - dna Mariana Blaga, Asociaţia Caritas Catolica - dna Kîmpan Ecaterina în vârstă de 83 de ani, un suflet tânăr, plină de energie și optimism, Fundaţia Est Europa - dna Emilia Muț, Asociaţia Viaţă cu Autism, cel mai bun voluntar în anul 2019 este dna Duică Sorina, voluntarul anului 2019 al Federației Comunităților Evreiești din România Oradea a fost desemnată dna Cosmina Dudu, Asociația Filantropia Oradea - dl Iulian Stan, dl Meszaros Szabolcs - profesor de geografie - cel mai bun voluntar al Asociației pro Christo et Eclesia, Asociația de Tineret Mereu Împreună - dna Andreea Pontoș- asistent social și Fundației Neagu Elena și Dovin Coffe pentru sprijinul acordat în dotarea cu echipamente de joacă pentru exterior pentru două creșe. Asociația Caritas Eparhial cu voluntarul desemnat de ei - dl Vinter Nicolae.  
De asemenea, au fost premiați voluntarii activi ai Direcției de Asistență Socială Oradea în anul 2019:
Dl Vinter Nicolae și dna Demian Codrina Anamaria, voluntari în cadrul programului ,,O șansă în plus" pentru devotamentul și răbdarea de care au dat dovadă în meditațiile acordate copiilor înscriși în acest program.
Administratorul Companiei teatrale „ Comoara cu poveşti Oradea -Trendart Company", trupă care, an de an a fost alături de copiii din Centrul de Îngrijire de Zi, precum şi de cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, oferindu-le gratuit spectacole de neuitat -  tânărul voluntar, vesel și sociabil Eric Christian Aron.
Dna Ioana Cristina Gajdo, renumita actriță a Teatrului ,,Regina Maria" care le-a împărtășit asistenților personali propriile experienţe, încurajându-i să vadă viaţa dintr-o perspectivă pozitivă.
Personaj de poveste şi clovnul îndrăgit al copiilor din comunitate, voluntar al instituției noastre de peste15 ani, Igor Lungu aduce ori de câte ori este invitat, zâmbete şi bucurie  copiilor mai puţin norocoşi.
,,Bunul samaritean din Bihor", așa cum este cunoscut în comunitatea noastră, dar și în țară, dl Viorel Pașca este ,,îngerul celor oropsiți", acordând sprijinul lui necondiționat celor în nevoi.
Alina Tărău, Bianca Diana Popa și Andreea Chișe sunt tinerele reprezentante ale folclorului bihorean (Trupa lui Radu Moș), care în fiecare an ne încântă cu cântece tradiționale din zona Bihorului la Ziua Internațională a Vârstnicilor. 
Psiholog Simona Hinţ, voluntar pentru copiii din creşă, prin programul derulat în colaborare cu D.A.S.O. -  în vederea depistării întârzierilor de limbaj şi a elementelor de autism precum și specialist în cadrul Programului ,,Școala părinților".
Cel mai bun voluntar al D.G.A.S.P.C. Bihor, în anul 2019 este dna Silaghi Debora Sidonia - voluntar în cadrul Centrului de Zi de recuperare pentru copii cu dizabilități Oradea unde realizează terapii prin stimulare senzorială.
Cel mai bun voluntar al Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare Oradea - Smurd în anul 2019, este dșoara Mihuț Andreea Mariana - 19 ani care a efectuat în anul 2019 peste 300 de ore de voluntariat și a participat la 36 de intervenții.
 Să fii voluntar activ la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor înseamnă disciplină, dăruire, muncă, respect şi spirit de echipă, astfel, dșoara Denisa Cherecheș a fost desemnată voluntarul anului 2019.
De asemenea, au fost acordate premii pentru întreg sprijinul acordat în desfășurarea activităților de creație, îndemânare și nu numai, din centrele sociale multifuncționale din cartiere dnei profesor Ecaterina Grecu și nu în ultimul rând, dnei ing. Miorița Săteanu: ,,Azi ne arătăm aprecierea și îi mulțumim dnei Săteanu care activează ca voluntar, ajutând comunitatea prin organizarea şi coordonarea unor activităţi sociale, culturale şi civice, determinată de crezul ,,Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi", a precizat Arina Moș, directorul executiv al D.A.S.O.
Invitaţii speciali, Picky & The Band și Varga Erno, tânărul talentat care demonstrează că dacă ai ambiție și muncești, poți să depășești orice barieră, au încântat auditoriul, pe tot parcursul galei, cu o demonstraţie artistică de excepţie.
Select Catering, partener fidel al evenimentului, a asigurat un festin culinar, completând atmosfera de sărbătoare iar imaginile evenimentului au fost surprinse de către Foto Miron Oradea, firmă care are ca obiect de activitate arta fotografică şi care activează în urbea noastră de mai bine de 25 de ani.
Promovăm voluntariatul!
Foto Miron Oradea
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Gala voluntariatului în domeniul social.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 18:47:05 Ora standard a Europei de Est