Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Lumina din întuneric”

Concert caritabil în memoria Doinei Cornea, cu Alexandru Tomescu și al său Stradivarius

„Lumina din întuneric”

Celebrul violonist Alexandru Tomescu și ansamblul „Flauto Dolce" susțin la Cluj-Napoca un concert caritabil pentru înființarea Fundației „Doina Cornea"; cu același prilej, vor fi prezentate obiecte de artă și obiecte personale ale Doinei Cornea, care vor fi ulterior scoase la licitație.

Celebrul violonist Alexandru Tomescu și ansamblul „Flauto Dolce" vor susține un concert caritabil în beneficiul fundației „Doina Cornea". Evenimentul are drept scop strângerea fondurilor necesare pentru înființarea fundației, care să le amintească viitoarelor generații despre importanța și costul unor valori precum curajul de a spune adevărul și libertatea de conștiință.
Concertul va avea loc la sala Auditorium Maximum, Cluj-Napoca, sâmbătă, 7 martie 2020, de la ora 19.00. Prețul unui bilet este de 50 de lei, iar toți cei care vor accepta invitația vor primi o diplomă în serie limitată, care le va atesta calitatea de contributori la înființarea Fundației ,,Doina Cornea".
Invitatul special al serii va fi Alexandru Tomescu, violonistul care a demonstrat că poate „îmblânzi" orice formă de muzică. După o carieră încununată de succes în Europa și în întreaga lume, în care a umplut săli precum : Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre - Tokio, Alexandru Tomescu s-a implicat, în România, în organizarea unor turnee naționale prin care muzica clasică a ajuns mai aproape de oameni. În 2007, Alexandru Tomescu a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, un instrument de excepție care de atunci îi este alături în fiecare concert.
Va urca pe scenă și ansamblul „Flauto Dolce", care a luat naștere la Cluj-Napoca în anul 2000 și este alcătuit din Zoltan Majo, Maria Szabo, Noemi Miklos și Mihaela Maxim. Repertoriul lor este format din muzică veche și tradițională din Europa Occidentală; artiștii își propun în egală măsură redescoperirea muzicii vechi din spațiul românesc și interpretarea unor compoziții contemporane.
Campania de înființare a Fundației „Doina Cornea" este condusă de Leontin Iuhas, fiul acesteia. Pentru a sprijini strângerea de fonduri, Leontin Iuhas a scos la licitație mai multe obiecte personale și obiecte de artă care i-au aparținut sau au fost create de Doina Cornea. Ceasul ei de mână, biroul de lucru sau una dintre păpușile folosite pentru a trimite mesaje secrete în străinătate, sub „nasul" Securității comuniste, sunt printre obiectele din colecție. Acestea vor fi prezentate în cadrul concertului din 7 martie, iar ulterior vor fi vândute în cadrul unei licitații caritabile organizate de Artmark, care va avea loc la București, în 24 martie, la Athénée Palace Hilton.
„De ce o fundaţie Doina Cornea? E o întrebare pe care mi-o pun în mod deosebit acum, după ce am pornit la drum. Răspunsul mi-a venit, în mod firesc, ca rezultat al greutăților întâmpinate cu ocazia fiecărei acțiuni pe care încerc să o întreprind. Mi-am dat seama cât de greu este să lucrezi singur şi cât de mult contează să conveargă mai multe forţe în aceeaşi direcție. De când mi s-au alăturat în acest proiect Iordăchescu & Asociaţii, PR & MORE şi Artmark lucrurile au început să se mişte cu altă viteză! La fel şi cu proiectele fundației: de la convingerea Romfilateliei să emită un timbru Doina Cornea la organizarea unei expoziții itinerante cu picturile şi desenele mamei, de la publicarea unor scrieri şi documente până la realizarea şi exploatarea unei case memoriale sunt obiective a căror realizare necesită atât resurse financiare cât şi o logistică ce depășesc puterea unei singure persoane. Dar forţele noastre, canalizate într-un obiectiv comun, au început să atragă alte forţe, alţi oameni care ni s-au alăturat! Şi, împreună cu Academia Civică, Asociaţia 15 Noiembrie 1987, AFPDR, Consiliul Judeţean Cluj, Primăria Cluj, Ana Blandiana, Julie Combes, Emil Constantinescu, Liana Goţa, Marius Oprea, Dorin Tudoran, Dinu Zamfirescu şi mulţi alţii, cu siguranţă, vom reuşi!" Leontin Iuhas
„Societății românești de azi îi lipsesc multe, dar nimic nu-i lipsește mai mult decât modelele umane - acele personalități exemplare care prin opera și viața lor merită a fi amintite, omagiate și imitate, și după ce nu mai sunt printre noi. Doamna Doina Cornea (iată un nume care nu poate fi folosit nici după moarte fără atributul de politețe) ne-a ținut tuturor locul și a reprezentat poporul român în fața restului Europei ani la rând - un model și o remușcare că nu aveam curajul să-i urmăm exemplul. Acest exemplu trebuie să rămână viu în continuare, pentru ca și următoarele generații să-i poată învăța dăruirea și îndrăzneala. De aceea, nu e nimic mai necesar și mai firesc decât un muzeu ,,Doina Cornea" în casa ei de la Cluj, acea casă care rezistă în fața istoriei, nu numai în realitate, ci și în fotografiile de urmărire din dosarul ei de securitate", a declarat scriitoarea Ana Blandiana, la rândul ei un simbol al rezistenței anticomuniste și una din fondatoarele Fundației „Doina Cornea".
„Doamna Doina Cornea a fost un reper strălucitor de conștiință în întunericul spiritual al comunismului românesc și un model pe care ne dorim ca tinerele generații să îl urmeze. Este motivul pentru care am contribuit la înființarea acestei fundații, inclusiv prin organizarea acestui eveniment dedicat tuturor celor care, așa cum spunea doamna Doina Cornea, ,,nu au încetat să mai gândească", spune Eugen Iordăchescu, partener senior al Societății Civile de Avocați „Iordăchescu & Asociații", unul dintre principalii susținători ai campaniei de înființare a Fundației Doina Cornea.
Biletele la concertul „Lumina din întuneric" sunt disponibile pe site-ul Eventim.ro
Website: www.fundatia-doinacornea.ro
Facebook: fundatia.doinacornea
Adrian B. Gog

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:39:16 Ora de vară a Europei de Est