Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Fac apel la instituțiile care pot ajuta copiii românilor plecați la muncă în străinătate

Să depună cereri de finanțare până pe 25 mai

Fac apel la instituțiile care pot ajuta copiii românilor plecați la muncă în străinătate

Instituțiile interesate să intre în programul pilot destinat sprijinirii copiilor cu părinți plecați în străinătate, lansat recent de Guvernul PNL, pot depune cererile de finanțare până pe data de 25 mai 2020.

România trece de mulți ani printr-un fenomen îngrijorător, milioane de români părăsind țara în căutarea unui trai mai bun. Costurile unui astfel de fenomen nu sunt doar economice, ci și sociale, cele mai recente date oficiale, de la sfârșitul anului 2019, arătând că peste 85.000 de copii au părinți plecați la muncă în străinătate. Numai în județul Bihor, pe care-l reprezint în Parlament, numărul copiilor lăsați acasă de părinți se apropie de 2.000, dintre care aproximativ 750 în Oradea.
După cum vedem, programul inițiat de Guvern a devenit o necesitate pentru că zeci de mii de copii rămân în țară în grija bunicilor sau altor rude, așteptând în fiecare zi ca părinții lor să se întoarcă acasă.
În aceste condiții, pentru controlul problemelor cu care se confruntă copiii, sprijinul constă într-un complex de măsuri care vizează: consiliere psihologică și consiliere vocațională, prevenirea abandonului școlar prin programe de tip after-school, masă la școală sau asigurarea de rechizite și materiale educative.
Programul va fi implementat prin finanțarea proiectelor depuse în acest scop de instituții guvernamentale și non-guvernamentale cu atribuții în domeniul incluziunii sociale, furnizori de servicii de consiliere școlară, instituții de cult, asociații religioase și școli publice și private din rețeaua școlară din România. Detalii despre acest program se găsesc pe site-ul AM POCU (http://mfe.gov.ro/programe/autoritati-de-management/am-pocu/), apelul fiind lansat la data de 26 februarie.
Fac un apel către toate aceste instituții să depună cereri de finanțare până la termenul de 25 mai 2020, astfel încât cele 30 de milioane de euro destinate acestui program pilot să poată fi folosite, în primă fază, pentru o parte din copiii români aflați în dificultate în țară. Copiii rămași acasă nu au lipsuri doar de natură materială, ci au mari probleme educative și psihologice, lipsa părinților afectând viața acestora.
De aceea, Guvernul PNL și-a luat angajamentul ca în următorul exercițiu financiar să fie folosite fonduri europene pentru toți copiii români ai căror părinți muncesc în străinătate.
Florica Cherecheș
deputat PNL de Bihor
vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților
președinte al Organizației Femeilor Liberale 

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 23:30:14 Ora de vară a Europei de Est