Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Orădenii pot ajuta copiii bolnavi de cancer făcând Kangoo Jumps, la inițiativa Kingăi Sebestyen

Un nou eveniment impresionant, sâmbătă, 14 martie, la Oradea

Orădenii pot ajuta copiii bolnavi de cancer făcând Kangoo Jumps, la inițiativa Kingăi Sebestyen

După ce a pus Oradea în Cartea Recordurilor prin organizarea celei mai mari sesiuni de Kangoo Jumps din istorie, Kinga Sebestyen pregătește un nou eveniment impresionant în superbul oraș de pe Crișul Repede.

De această dată, cei care vor face Kangoo Jumps vor putea ajuta copiii bolnavi de cancer care au nevoie de îngrijiri speciale.
Kangoo Jumps pentru Viață, în Campusul Universității din Oradea
Sâmbătă, 14 martie 2020, între orele 14.00 și 20.00, în Campusul Universității din Oradea, va avea loc o serie de clase speciale de Kangoo Jumps, taxa de intrare a participanților urmând a fi donată Asociației M.A.M.E., pentru susținerea Centrului Steluțelor, centrul unde sunt îngrijiți copiii bolnavi de cancer. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie în prealabil în aplicația de mobil JumpClass. Taxa de participare ce va fi donată este de 100 de lei.
Este al zecelea an în care Kinga Sebestyen organizează acest eveniment caritabil denumit Kangoo Jumps pentru Viață, generând până acum donații de zeci de mii de euro. Co-organizator este Maria Culescu, președinte al Asociației M.A.M.E.
La orele de Kangoo Jumps din 14 martie poate participa oricine iubește acest sport. În schimbul taxei de 100 de lei, persoanele participante vor putea închiria ghetele rebound potrivite, vor primi apă și batoane energizante și vor putea urma coregrafiile speciale alături de Kinga Sebestyen și de instructorii și presenterii internaționali.
Participanții pot efectua voluntar și donații suplimentare.
La evenimentul Kangoo Jumps pentru Viață din Oradea vor participa nume cunoscute din industria Kangoo Jumps precum Kinga Sebestyen, Ildiko Marica, Marchin Witek , instructori și presenteri din Romania, Ungaria, Suedia, Serbia, Bulgaria.
Kinga Sebestyen încurajează și instructorii de pretutindeni să îi urmeze exemplul și să doneze taxa de intrare la clasele lor, din 14 martie, pentru aceeasi cauză caritabilă.
,,În luna martie, așa cum se întâmplă de un deceniu încoace, vom dona banii strânși din urma claselor de Kangoo Jumps predate pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer, aflați în Centrul Steluțelor, sub îngrijirea Asociației M.A.M.E. La fel îmi doresc să procedeze și instructorii acreditați de Kangoo Jumps de pe tot teritoriul țării, unindu-ne forțele pentru a contribui la un mai bun suport al micuților care au nevoie de tratament și îngrijire specială.
Ore speciale de Kangoo Jumps
Sâmbătă, 14 martie, în Oradea, vor avea loc ore speciale de Kangoo Jumps, programe cu care au reușit să slăbească și să se tonifieze mii de persoane de toate vârstele. Vom ține clase de sport, iar fondurile strânse vor fi oferite Asociației M.A.M.E. cu scopul de a asigura, pe parcursul anului 2020, copiilor bolnavi servicii de consiliere, suport și recuperare medicală oferite gratuit în cadrul Centrului Steluțelor, un centru social de suport și recuperare ce vine în sprijinul copiilor diagnosticați cu cancer și alte boli grave, precum și al copiilor care provin din medii defavorizate", declară Kinga Sebestyen.
Kangoo Jumps pentru Viață este un nou proiect special pe care Kinga Sebestyen îl organizează în Oradea.
Anul trecut, în data de 13 octombrie, 1.657 de persoane au urcat pe ghetele rebound  și au făcut mișcare, neîntrerupt, timp de 30 de minute, pe muzică antrenantă, în Piața Unirii din Oradea, ghidați de pe scenă de Kinga Sebestyen. Mulți dintre aceștia au făcut programul Kangoo Jumps pentru prima dată.
Participanții au purtat tricouri albastre, galbene și roșii, recreînd astfel, în ansamblu, tricolorul României.
În Piața Unirii din Oradea au fost prezenți și reprezentanții Guinness Book Of World Records pentru a verifica manifestarea și a omologa recordul mondial.
A fost necesar ca cel puțin 1.300 de persoane să se înscrie și să participe la eveniment pentru a doborî recordul inițial deținut de Germania.
Kinga Sebestyen a inițiat acest proiect special alături de medicii Alin Iova, Pușa Dorina Fărcaș și Olivia Burta, care derulează în mai multe orașe din România studiul KAPO - Sănătate pe Ghete, ce demonstrează îmbunătățirea stării de sănătate prin exerciții Kangoo Jumps.
Aceștia au analizat, în Oradea, anul trecut, evoluția sănătății a 80 de persoane care au făcut Kangoo Jumps pe ghete de recuperare medicală timp de trei ori pe săptămână.  Acestea aveau diverse afecțiuni (diabet zaharat, spondiloză, probleme cu greutatea, cu genunchii, cu coloana) și au remarcat îmbunătățiri considerabile ale stării de sănătate.
O nouă ediție a studiului KAPO - Sănătate pe Ghete a fost lansată luna trecută în orașe precum: Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Reghin, Sibiu, Gura Humorului, Iași, Rădăuți , Ploiești și Slobozia.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:37:07 Ora standard a Europei de Est