Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Anul acesta vom demara primul proiect de festival internațional din Oradea

Mihai Jurca, directorul executiv al A.P.T.O.R.

Anul acesta vom demara primul proiect de festival internațional din Oradea

Începând cu anul 2015, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune a fost structura responsabilă cu implementarea calendarului de evenimente din Oradea.

Calendarul de evenimente a fost gândit astfel încât pe perioadele cu cei mai mulți turiști (aprilie - octombrie și decembrie) să avem minimum două-trei evenimente la fiecare sfârșit de săptămână, în care sărbătorim specificul local. Calendarul de evenimente este în același timp și una din cele mai eficiente forme de promovare a destinației, multe din evenimente putând deveni în sine motive de vizitare a orașului. Cele mai bune exemple în acest sens sunt European Music Open, Festivalul Medieval sau Târgul de Crăciun Oradea.
Pornind de la aceleași principii și valori, anul acesta vom demara primul proiect de festival internațional din Oradea. Acesta va fi organizat în Cetatea Oradea în finalul lunii august începutul lunii septembrie. Poziționarea acestuia a fost gândită de la început nu ca și un concurent pentru festivalurile mari organizate deja la Cluj-Napoca sau București, ci ca un eveniment care să răspundă unui public în categoria de vârstă 20-40 de ani, activ, dinamic și iubitor de muzică live. Astfel, festivalul de la Oradea nu este doar un festival de muzică, ci un City Break Festival, care va vinde nu doar un bilet de festival, ci va promova un oraș cu adevărat turistic.
Festivalul va realiza un parteneriat cu unul din primii trei tour operatori din România pentru a promova și vinde abonamente de festival în care au incluse servicii conexe experienței de festival (transport, cazare, tururi ghidate, acces la obiective turistice, transfer local, transport local etc.). „The city break festival" este conceptul care stă la baza acestui demers cultural în Oradea.
Organizarea primului festival internațional de muzică din Oradea își propune: să promoveze conceptul de city break festival vânzând nu doar o experiență festivalieră, ci și o experiență de vacanță, de city break; să promoveze printr-o campanie națională și internațională Oradea și în special Cetatea Oradea; să atragă în Oradea un număr cât mai mare din segmentul de public tânăr activ; crearea primului festival internațional de muzică, la Oradea; să fie primul festival de zi din România, prietenos cu orașul și vecinii, al cărui program se va termina la ora 24.00; consolidarea investițiilor realizate în reabilitarea Cetății Oradea prin valorificarea acesteia într-un context muzical internațional.
Timp de trei zile, Cetatea din Oradea va deveni comoara nedescoperită a muzicii bune și a entertaiment-ului din România. Muzică din toate colțurile lumii, indie, pop, jazz și muzică modernă (electronică) vor fi prezentate pe trei scene de festival, fiind un festival relaxant și bogat în experiențe pe care le caută publicul activ de azi.
Programul festivalului va oferi activități și experiențe pe tot parcursul zilei, iar experiența muzicală va debuta după ora 14.00 la scena dedicată muzicii moderne (electronice). Începând cu ora 16.00 se va deschide și scena dedicată muzicii din toate colțurile lumii (World Stage) - amplasată în noul teatru de vară din bastionul Bethlen, iar începând cu ora 17.00 se va deschide scena principală, care va fi amplasată în curtea interioară.
La prima ediție ne propunem să atragem peste 5.000 de participanți din care peste 65% să fie în categoria de vârstă 24-45 de ani din Oradea, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Debrecen, Budapesta, Satu-Mare, Zalău,  București, Sibiu, Brașov, utilizatori activi ai canalelor de social media, persoane cu venituri medii și peste.
Bugetul evenimentului va fi de aproximativ 1 milion de euro din care A.P.T.O.R. va aloca 2.090.000 lei (435.000), buget pentru contractarea artiștilor de pe cele trei scene și toate cheltuielile aferente acestora (cazare, transport, masă etc.). Diferența de buget va fi atrasă din sponsorizări, parteneriate și vânzarea de bilete sau activitatea economică din festival. Ne dorim ca cea mai mare parte  activității economice din festival (food și băuturi) să fie derulată cu parteneri locali, în situația în care aceștia respectă nivelul de calitate și prezentare impus de standardele celorlalte evenimente de acest fel din România.
Mihai Jurca,
director executiv

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 03:03:04 Ora standard a Europei de Est