Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Apelul de proiecte pentru programul Fondul Științescu Oradea 2020

Fundaţia Comunitară Oradea lansează

Apelul de proiecte pentru programul Fondul Științescu Oradea 2020

Prin Fondul Științescu, Fundația Comunitară Oradea (FCO) dorește să stimuleze interesul şi să dezvolte abilitățile și potențialul tehnic al elevilor din județul Bihor prin finanțarea de proiecte educaționale ce propun o abordare multidisciplinară și aplicată a științelor.

Prin acest fond, F.C.O. oferă oportunitatea educatorilor pasionați de științe să dezvolte și să deruleze proiecte educaționale creative și inovatoare, bazate pe aplicații practice, cu scopul de a insufla pasiunea lor copiilor şi tinerilor între 6 şi 18 ani.
La cea de-a patra ediție a programului urmărim să finanțăm cel puțin 10 inițiative bihorene în valoare totală de 11.000 de dolari. Considerăm că apropierea tinerilor de lumea științei este un prim pas în a-i ajuta să înțeleagă utilitatea ei în viața de zi cu zi. Acest program le va trezi interesul pentru științe, le va dezvolta curiozitatea și imaginația, influențându-i în alegerea unei cariere în domeniul STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică).
Despre procesul de aplicare și scriere de proiect
Elevul în vârstă de 16 ani, Alexandru Slavoia, coordonator al proiectului „Gojdu STEM Club: Analiza apei râului Crișul Repede", beneficiar al unei finanțări în valoare de 7.525 lei în 2018, ne-a declarat următoarele: „Când am aplicat pentru Fondul Științescu aveam conturată în minte ideea de bază, dar nu știam exact cum se scrie un proiect și care sunt obligațiile legale pe care le implică. Am avut plăcerea să descopăr că nu e deloc greu mai ales că eram obișnuit ca elev să formulez idei și să descriu modul lor de aplicare pentru a arăta altora cum văd eu lucrurile. Procedura de raportare este foarte ușoară. În principal este necesară dovedirea achizițiilor prin facturi și chitanțe, la fel se întâmplă și în cazul prezentării activităților proiectului pentru care e suficient să ai câteva declarații de la participanți și imagini sugestive. Important e să faci lucrurile cât de bine poți, birocrația fiind minimă.
Echipa de la F.C.O. care se ocupă de Fondul Științescu mi-a oferit un mare sprijin în aceste aspecte ale proiectului și au fost mereu înțelegători oferindu-mi ajutor în completarea corectă a documentelor. Recomand Fondul Științescu deoarece șansele de finanțare în cazul proiectelor cu activități practice sunt foarte mari, singurul criteriu restrictiv fiind ca acestea să aibă ca domeniu de aplicare știință și tehnologia. Suma de bani acordată este mai mult decât suficientă, iar echipa FCO este foarte prietenoasă. Este o reală plăcere să colaborezi cu ei".
Nici activitățile ce țin de implementarea și raportarea în cadrul acestui apel de proiecte nu reprezintă o piedică în fața inițiativelor pro educație STEM, cum reiese din declarația unui alt tânăr: „Normal că nu aveam aceeași plăcere în a scrie rapoarte la finalul proiectului precum aveam atunci când livram atelierele meteo elevilor, dar a fost ceva constructiv. Am putut să observ cum se poate evalua un proiect. Pe partea de implementare e puțin mai mult de lucru. Aici e necesar să îți faci un plan de acțiune foarte bine pus la punct. Dacă ai asta, după, îți este mult mai ușor. Dar, și din implementare am cules doar lucruri care în prezent mă ajută enorm. Am învățat cum se organizează un proiect, am lucrat puțin și cu partea fiscală ș.a.m.d.
Proiectul a decurs foarte bine, cu mici modificări inevitabile pe parcurs, dar care nu au avut efect asupra rezultatelor. Cu siguranță recomand tuturor experiența Științescu, de la început până la final, mai ales că nu ești niciodată singur, ești sprijinit, înțeles, consiliat și motivat în permanență de echipa Fundației Comunitare Oradea", a declarat Alex Trandafir, elev în vârstă de 18 ani, coordonator al  proiectului Thunder Generation și  beneficiar al unei finanțări în valoare de 5909 lei în cadrul apelului de proiecte din 2019.
Toţi cei interesaţi de programul Fondul Științescu îşi pot înscrie proiectele până la data de 27 martie, ora 23.59, prin completarea formularului de înscriere disponibil pe pagina web a programului Fondul Științescu Oradea: https://oradea.stiintescu.ro/detalii-inscriere/. Un juriu dedicat şi pasionat la rândul lui de ştiinţe va selecta proiectele cele mai merituoase pentru a fi finanțate.
Programul este implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali: Vernicolor, Fundația Elena Neagu, Golde Oradea, Qubiz, Decitex RO, Smartware, Sema Express, Nidec, Inter Broker de Asigurare.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:32 Ora de vară a Europei de Est