Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Academicianul Nicolae Edroiu

Cel care a trecut făcând bine

Academicianul Nicolae Edroiu

La Editura Şcoala Ardeleană, 2019, Cluj-Napoca, în Colecția Școala Ardeleană de Istorie, a apărut lucrarea ,,Nicolae Edroiu, Cel care a trecut făcând bine", volum îngrijit de arhim. Macarie Motogna, Mihai Florin Hasan și Victor Vizauer.

,,La 7 decembrie 2019 Domnul Academician Nicolae Edroiu împlinește 80 de ani.
Folosim timpul prezent pentru că Domnia Sa, ca un creștin adevărat doar a plecat, a trecut spre casa Tatălui Ceresc, urmând cu credincioșie îndemnul Fiului: „Să nu se tulbure inima voastră; credeţi în Dumnezeu, credeţi şi în Mine. În casa Tatălui Meu multe locaşuri sunt. Iar de nu, v‐aş fi spus. Mă duc să vă gătesc loc. Şi dacă Mă voi duce şi vă voi găti loc, iarăşi voi veni şi vă voi lua la Mine, ca să fiţi şi voi unde sunt Eu". Ioan, 14; 1‐3.
A plecat la Domnul pe 10 ianuarie 2018, după o zi obișnuită de muncă, iar Atotputernicul, în nemărginita‐i milostenie și răsplată pentru cei buni și drepți, l‐a luat la Dânsul într‐o fărâmitură de timp, neostenindu‐l cu dureri și teamă, cu recapitulări dureroase și autocompătimiri, fără ca pentru cei din jur să aducă povară și osteneală. A trecut în cealaltă parte a vieții, cea lipsită de efemer și plină de duh bun și pentru care, în modul cel mai cu minte, a trudit toți cei 78 de ani, o lună și trei zile, făcând bine și aducând bine în viața celor cu care s‐a întâlnit, intersectat și comunicat".
Am citat din Cuvânt înainte, aparținând îngrijitorilor lucrării.
Acad. Nicolae Edroiu - Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea
Am aflat toate acestea trecând pragul Școlii Doctorale de Istorie, al cărei sediu este găzduit la etajul al III-lea al Bibliotecii Universității din Oradea, am aflat de la interlocutorul nostru, directorul Școlii Doctorale de Istorie, domnul prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, regretatul academician fiind  Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea (din 2012). Accesând www.ovidan.ro, dăm de evenimentul cu pricina.
„Oradea are o însemnătate primordială în istoria europeană și prin extensie în istoria universală în domeniul dreptului medieval. Registrul de la Oradea este principala sursă europeană pentru tratarea în cheie diacronică a modului în care era administrată justiția în Creștinătatea de obediență romană la sfârșitul secolului al XII-lea, iar faptul că singura sursă scrisă coerentă și în durată lungă pentru acea perioadă s-a păstrat în climatul nobil și civilizat al urbei orădene demonstrează, fără putință de tăgadă, ambianța de excepție care a radiat din acest ilustru oraș, fie că e vorba de secolul al XIII-lea, când a fost produs registrul, fie de secolul al XVI-lea, când a fost copiat...", a conchis academicianul Nicolae Edroiu, la ceremonia din 9 noiembrie 2012 (a se revedea www.ovidan.ro, articolul ,,Senatul universitar a decernat titlul de Doctor Honoris Causa dlui prof. univ. dr. Nicolae Edroiu", articol cu 64 de poze).
Vă mulțumesc, domnul director Sorin Șipoș!
Nici nu puteați bănui ce surpriză vă așteaptă, astăzi, 2 martie 2020.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:07:23 Ora standard a Europei de Est