Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Întrunirea medicilor de familie, convocată de Direcția Publică de Sănătate Bihor

Marți, în Aula Facultății de Medicină

Întrunirea medicilor de familie, convocată de Direcția Publică de Sănătate Bihor

Marți, 25.02.2020, Ministerul Sănătății a comunicat setul de măsuri luat la nivelul Guvernului privind prevenția Covid19. Instituția Prefectului Județul Bihor a continuat demersurile privind implementarea unor măsuri suplimentare de prevenție și pregătire în Bihor, care, fiind situat la graniță, este mult mai expus decât alte județe din țară.

Medicii de familie din Bihor intră, de astăzi, în prima linie de aplicare a măsurilor de prevenție și de informare a pacienților cu privire la coronavirus.
Măsurile pentru prevenție la nivel național vizează două categorii de cetățeni, români sau străini, care intră în România:
1. Persoanele care intră în țară venind din focarele declarate, respectiv provincia Hubei, de pe vasul de croazieră Diamond Princess din Japonia sau din oricare cele 12 localități din Italia, vor intra în carantină în centrele desemnate la nivel național;
2. Persoanele care vin din regiunile Lombardia sau Veneto vor intra în autoizolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia dacă este cazul, primind adeverință medicală pentru concediu în baza unui aviz DSP.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat implementarea unui telefon verde la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică și al Ministerului Sănătății, pentru a răspunde cetățenilor la orice întrebare referitoare la coronavirus. De asemenea, ministrul a anunțat distribuirea a două seturi de materiale cu instrucțiuni adresate persoanelor care se află în centrele de carantină, precum și celor care se află în izolare la domiciliu. Nerespectatea strictă a acestor instrucțiunilor poate atrage sancțiuni de natură penală.
La nivel local, marți, la ora 9.00 în Aula Facultății de Medicină, a avut loc întrunirea medicilor de familie convocată de Direcția Publică de Sănătate Bihor la solicitarea prefectului Dumitru Țiplea.
Întâlnirea a fost prezidată de prefectul Dumitru Țiplea, alături de subprefectul Horia Carțiș, directorul D.S.P. Oradea, Daniela Rahotă, inspectorul șef I.S.U. Crișana, col. Sorin Caba, medicul șef U.P.U. Bihor, dr. Hadrian Borcea, precum și managerul Serviciului de Ambulanță Județean, dr. Venter Liciniu.
Prefectul Țiplea a adresat sălii arhipline mulțumiri pentru prezența în număr mare și aprecieri pentru efort. ,,Județul Bihor este la granița de Vest și gestionăm șase puncte de trecere a frontierei. Avem o situație specială, iar dumneavoastră sunteți prima verigă în relația cu cetățenii și sunteți foarte importanți în acest context. Suntem primul județ din România care organizează această întâlnire în vederea pregătirii dumneavoastră pentru a preveni infectările cu coronavirus."
În cadrul întâlnirii au fost rezumate pregătirile și măsurile existente la nivelul județului (și avizate prin hotărâre a Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență):
1. Două spații cu 98 de paturi pregătite de carantină pentru persoanele care intră în țară venind din zone declarate focar de infecție. Spațiile respectă normativelor sanitare fiind: izolate de comunități, cu camere individuale și acces la spații sanitare și au toate facilitățile și utilitățile necesare pentru a asigura un trai decent timp de câteva săptămâni, inclusiv catering;
2. Zonarea județului și alocarea în fiecare zonă a unui echipaj de intervenție mobilă format din membri ai Serviciului de Ambulanță Județean și ai Unității de Primire Urgențe Bihor, pentru a răspunde cu promptitudine apelurilor populației;
3. La solicitarea prefectului Tiplea, suplimentarea liniilor telefonice și a numărului de dispeceri de la Serviciul de urgență 112, precum și instituirea unei linii dedicate pentru coronavirus, în vederea informării corecte a populației și distribuirea eficientă a cazurilor;
4. Trei schimburi a câte două cadre medicale pentru gardă permanentă în punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor;
5. Achiziția și distribuirea de termo-scannere în punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor.
6. La propunerea prefectului Țiplea, în cadrul videoconferinței convocate de MAI în cursul serii de ieri s-a aprobat o importantă modificare în ceea ce privește completarea chestionarelor la punctele de frontieră, care vor include o declarație pe proprie răspundere că datele completate sunt corecte.
Întâlnirea a continuat cu instruirea medicilor de familie privind procedura de lucru în cadrul contextul epidemiologic privind cazurile suspecte de Covid19. Bihorul este primul județ din țară în care medicii de familie au fost convocați pentru a aplica măsuri de prevenție și a informa cetățenii cu privire la coronavirus.
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:06 Ora standard a Europei de Est