Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întrunirea medicilor de familie, convocată de Direcția Publică de Sănătate Bihor

Marți, în Aula Facultății de Medicină

Întrunirea medicilor de familie, convocată de Direcția Publică de Sănătate Bihor

Marți, 25.02.2020, Ministerul Sănătății a comunicat setul de măsuri luat la nivelul Guvernului privind prevenția Covid19. Instituția Prefectului Județul Bihor a continuat demersurile privind implementarea unor măsuri suplimentare de prevenție și pregătire în Bihor, care, fiind situat la graniță, este mult mai expus decât alte județe din țară.

Medicii de familie din Bihor intră, de astăzi, în prima linie de aplicare a măsurilor de prevenție și de informare a pacienților cu privire la coronavirus.
Măsurile pentru prevenție la nivel național vizează două categorii de cetățeni, români sau străini, care intră în România:
1. Persoanele care intră în țară venind din focarele declarate, respectiv provincia Hubei, de pe vasul de croazieră Diamond Princess din Japonia sau din oricare cele 12 localități din Italia, vor intra în carantină în centrele desemnate la nivel național;
2. Persoanele care vin din regiunile Lombardia sau Veneto vor intra în autoizolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia dacă este cazul, primind adeverință medicală pentru concediu în baza unui aviz DSP.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat implementarea unui telefon verde la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică și al Ministerului Sănătății, pentru a răspunde cetățenilor la orice întrebare referitoare la coronavirus. De asemenea, ministrul a anunțat distribuirea a două seturi de materiale cu instrucțiuni adresate persoanelor care se află în centrele de carantină, precum și celor care se află în izolare la domiciliu. Nerespectatea strictă a acestor instrucțiunilor poate atrage sancțiuni de natură penală.
La nivel local, marți, la ora 9.00 în Aula Facultății de Medicină, a avut loc întrunirea medicilor de familie convocată de Direcția Publică de Sănătate Bihor la solicitarea prefectului Dumitru Țiplea.
Întâlnirea a fost prezidată de prefectul Dumitru Țiplea, alături de subprefectul Horia Carțiș, directorul D.S.P. Oradea, Daniela Rahotă, inspectorul șef I.S.U. Crișana, col. Sorin Caba, medicul șef U.P.U. Bihor, dr. Hadrian Borcea, precum și managerul Serviciului de Ambulanță Județean, dr. Venter Liciniu.
Prefectul Țiplea a adresat sălii arhipline mulțumiri pentru prezența în număr mare și aprecieri pentru efort. ,,Județul Bihor este la granița de Vest și gestionăm șase puncte de trecere a frontierei. Avem o situație specială, iar dumneavoastră sunteți prima verigă în relația cu cetățenii și sunteți foarte importanți în acest context. Suntem primul județ din România care organizează această întâlnire în vederea pregătirii dumneavoastră pentru a preveni infectările cu coronavirus."
În cadrul întâlnirii au fost rezumate pregătirile și măsurile existente la nivelul județului (și avizate prin hotărâre a Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență):
1. Două spații cu 98 de paturi pregătite de carantină pentru persoanele care intră în țară venind din zone declarate focar de infecție. Spațiile respectă normativelor sanitare fiind: izolate de comunități, cu camere individuale și acces la spații sanitare și au toate facilitățile și utilitățile necesare pentru a asigura un trai decent timp de câteva săptămâni, inclusiv catering;
2. Zonarea județului și alocarea în fiecare zonă a unui echipaj de intervenție mobilă format din membri ai Serviciului de Ambulanță Județean și ai Unității de Primire Urgențe Bihor, pentru a răspunde cu promptitudine apelurilor populației;
3. La solicitarea prefectului Tiplea, suplimentarea liniilor telefonice și a numărului de dispeceri de la Serviciul de urgență 112, precum și instituirea unei linii dedicate pentru coronavirus, în vederea informării corecte a populației și distribuirea eficientă a cazurilor;
4. Trei schimburi a câte două cadre medicale pentru gardă permanentă în punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor;
5. Achiziția și distribuirea de termo-scannere în punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor.
6. La propunerea prefectului Țiplea, în cadrul videoconferinței convocate de MAI în cursul serii de ieri s-a aprobat o importantă modificare în ceea ce privește completarea chestionarelor la punctele de frontieră, care vor include o declarație pe proprie răspundere că datele completate sunt corecte.
Întâlnirea a continuat cu instruirea medicilor de familie privind procedura de lucru în cadrul contextul epidemiologic privind cazurile suspecte de Covid19. Bihorul este primul județ din țară în care medicii de familie au fost convocați pentru a aplica măsuri de prevenție și a informa cetățenii cu privire la coronavirus.
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:18 Ora de vară a Europei de Est